Ronifcb 20.12.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Witam Posiadam Kinetic advance s bez nagrzewnicy (wersja na Belgię) .Mam problem taki że w wymienniku zbiera się woda i nie wyrzuca jej na zewnątrz .Jaki może być powód ? Syfon podłączony i pod nim wiaderko ,więc widzę ile wody leci.Po 24 h sprawność znacząco spada i nawiew jest około 10 stopni tylko .Po odkręceniu ręku i wyjęciu wymiennika okazuje się że znów jest w nim woda . Za chwilę będą mrozy i to wszystko będzie zamarzać .Jaka może być przyczyną że nie wyrzuca tej wody na zewnątrz jak należy ?Wymiennik jest hrv 366 h400 core. Czy ma sens dokupienia wymiennika entalpicznego o takich wymiarach .Czy wtedy rekuperator będzie działał jak powinien ? Proszę o jakieś rady .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 20.12.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 działa zgodnie z tym jak ma działać.Można zwiększać okresowo przepływ powietrza to go wydmucha. Niestety ta sprawność wymienników bez odzysku wilgotności jest mocno teoretyczna Do wyboru są 2 metody nie inwestując nic. Albo zwiększać przepływ i wysuszać powietrze w domu albo okresowo przedmuchiwać co wywali wodę z wymiennika. Można też wymienić wymiennik I nic nie zamarznie, powinien być system przeciwzamrożeniowy powodujący wyłączanie okresowe 1 z wentylatorów. Tak to działa w reku bez nagrzewnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 20.12.2021 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Czyli możliwe że chodzi na za niskich obrotach i dlatego nie wywala wody ? Obecnie około 100m3 mam ustawione , a w nocy na 70m3 .Problem w tym że po 24 h jest tyle wody w wymienniku że temp nawiewu jest okolo10 stopni tylko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2021 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Czyli możliwe że chodzi na za niskich obrotach i dlatego nie wywala wody ? Obecnie około 100m3 mam ustawione , a w nocy na 70m3 .Problem w tym że po 24 h jest tyle wody w wymienniku że temp nawiewu jest okolo10 stopni tylko . https://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=7993222#post7993222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 20.12.2021 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Nie widze odpowiedzi na swoje pytanie przeczesujac internet.Wczoraj wnocy na plusie i dzis sprawdzam niedawno temp nawiewu na reku ,a tam 10stopni.Wyjąłem wymiennik i poleciało około2 l wody ,a we wiaderku było moze max 300ml .... Nie mam juz sił na to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 20.12.2021 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Nie widze odpowiedzi na swoje pytanie przeczesujac internet.Wczoraj wnocy na plusie i dzis sprawdzam niedawno temp nawiewu na reku ,a tam 10stopni.Wyjąłem wymiennik i poleciało około2 l wody ,a we wiaderku było moze max 300ml .... Nie mam juz sił na to.... dostałeś 2 poprawne odpowiedzi na swoje pytanie. Ile razy jeszcze potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 20.12.2021 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Tak? 350m3 nawiew/ wywiew przez 45 min i potem 4h na 170m3 naw/wyw Efekt temp nawiewu spadła z 15.6 stopni na 11.5 stopnia .W wymienniku znow gromadzi sie woda ...Przez rurke poleciało moze z 0.5 litra .Duzo wiecej przez ten czas zgromadzilo sie w wymienniku,Wilgotnosc w domu to około35 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.12.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Czyli możliwe że chodzi na za niskich obrotach i dlatego nie wywala wody ? Obecnie około 100m3 mam ustawione , a w nocy na 70m3 .Problem w tym że po 24 h jest tyle wody w wymienniku że temp nawiewu jest okolo10 stopni tylko . Po pierwsze - w nocy powinieneś mieć ustawione większe obroty, niż w dzień, bo co najmniej dwie osoby przez kilka godzin wspólnie zwiększają poziom CO2 w stosunkowo niewielkim pomieszczeniu, jakim jest sypialnia. Po drugie - przyda się (zaprogramować) okresowe przedmuchiwanie wymiennika. Pełne obroty, 4-5x dziennie po 15 minut Po trzecie - sprawdź wypoziomowanie rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 20.12.2021 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Po pierwsze - w nocy powinieneś mieć ustawione większe obroty, niż w dzień, bo co najmniej dwie osoby przez kilka godzin wspólnie zwiększają poziom CO2 w stosunkowo niewielkim pomieszczeniu, jakim jest sypialnia. Po drugie - przyda się (zaprogramować) okresowe przedmuchiwanie wymiennika. Pełne obroty, 4-5x dziennie po 15 minut Po trzecie - sprawdź wypoziomowanie rekuperatora Mam ustawione przewietrzanie 5x dziennie po 10min -zwieksze do 15min Obroty na noc mialem mniejsze-70m3 w dzien 140m3 -Czyli zamienic? Rekuperator jest w poziomie...Instrucja nic nie mowi ze powienien byc pochylony z tego co sie orientuje. W domu mam 2 dorosle osoby 3 latka i 4msc dziecko. btw dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 20.12.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 no dobrze ale to przewietrzanie usuwa wodę? U mnie po właczeniu max obrotów slychać normalnie jak woda wypływa z wymiennika. Może masz jakieś przedmuchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 20.12.2021 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Leci ,ale nie wszystko moze z 25%.Reszta zostaje w wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.12.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Mam ustawione przewietrzanie 5x dziennie po 10min -zwieksze do 15min Obroty na noc mialem mniejsze-70m3 w dzien 140m3 -Czyli zamienic? Nie, nie zamienić - po prostu nie zmniejszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.12.2021 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Witam Posiadam Kinetic advance s bez nagrzewnicy (wersja na Belgię) .Mam problem taki że w wymienniku zbiera się woda i nie wyrzuca jej na zewnątrz .Jaki może być powód ? Syfon podłączony i pod nim wiaderko ,więc widzę ile wody leci.Po 24 h sprawność znacząco spada i nawiew jest około 10 stopni tylko .Po odkręceniu ręku i wyjęciu wymiennika okazuje się że znów jest w nim woda . Za chwilę będą mrozy i to wszystko będzie zamarzać .Jaka może być przyczyną że nie wyrzuca tej wody na zewnątrz jak należy ?Wymiennik jest hrv 366 h400 core. Czy ma sens dokupienia wymiennika entalpicznego o takich wymiarach .Czy wtedy rekuperator będzie działał jak powinien ? Proszę o jakieś rady .Pozdrawiam Jakiś czas temu też miałem Axia Vent kinetix ale "zwykłą" wersję. Problem miałem identyczny. Z wymiennika się lało. Zamarzał i przy mrozach nawiew miałem po kilka stopni a rekord to było +1 stopień nawiewu. Po dokładnych obejrzeniu "konstrukcji" wyszło że cała obudowa ze styropianu jest krzywo posklejana i widać braki w "uszczelnieniu". Zapewne są nieszczelności pomiędzy "komorami" i wykrapla się wilgoć. Wymienili mi na inny , był jeszcze gorsze aż wreszcie go oddałem i kupiłem innej firmy .. Co ciekawe kilka lat wcześniej kupiłem używkę na rynek chyba brytyjski (nazwa Sentinel Kinetic) i byłem z niej bardzo zadowolony dlatego po latach kupiłem ponownie Kinetica tylko produkowanego przez firmę Axia. Jak dla mnie jakość wykonania tragiczna i zapewne u Ciebie ten sam problem. Jak dla mnie kupić silikon i wszystkie szparki pozaklejać i uszczelnić jak się da .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 20.12.2021 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Mam tez zwyklego kinetica w ktorym padł wentylator i dlatego kupilem tego.Jakosc wykonania tego advanca to przepasc .Wgladaja jakby byly z innych epok.Przy tym starym kineticu nigdy nie sprawdzałem temp ect bo nie miał chyba takich opcji.Moze to była zaleta bo teraz slak mnie trafia jak widze ze nawiew jest 10 stopni.Poustawiałem wszystko jak mowili koledzy i zobaczymy co bedzie.Jezeli nic to nie da kupie wymiennik entalpiczny na wiosne .Moze to cos pomoże. W najgorszym wypadku sprzedam i kupie cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.12.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Nie trzeba mieć opcji, po prostu sprawdzasz temperaturę na anemostacie U mnie poniżej 12C chyba nie spadło - ale to było przy -15C To, że Advance wygląda lepiej nie oznacza, że jest wykonany lepiej, - w wielu konstrukcjach (Brink, Izzifast) zdażają się błędy konstrukcyjne - coś cię odkształca, coś traci szczelność i woda się leje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 21.12.2021 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Gdzie generalnie patrzeć ? Wymiennik w każdym miejscu wydaje się szczelny i Kolana również .Chyba że u góry i na dole wymiennika dokleić jakaś taśmę uszczelniająca żeby wchodzić ciaśniej ? Rano dziś nawiew już był wyłączony .Włączyłem na chwilę przewietrzanie i od razu z rurki leciało dużo wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.12.2021 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Mam tez zwyklego kinetica w ktorym padł wentylator i dlatego kupilem tego.Jakosc wykonania tego advanca to przepasc .Wgladaja jakby byly z innych epok.Przy tym starym kineticu nigdy nie sprawdzałem temp ect bo nie miał chyba takich opcji.Moze to była zaleta bo teraz slak mnie trafia jak widze ze nawiew jest 10 stopni.Poustawiałem wszystko jak mowili koledzy i zobaczymy co bedzie.Jezeli nic to nie da kupie wymiennik entalpiczny na wiosne .Moze to cos pomoże. W najgorszym wypadku sprzedam i kupie cos innego. Ja miałem włożone termometry i widziałem ile stopni jest nawiew / wywiew i dlatego szlak mnie trafiał. Mam inny rekuperator tani alnor ministAir 250 i mam ustawiony przepływ około 100m3/h i szczerze mówiąc nie mam żadnych problemów ze zbieraniem się wody w wymienniku. System antyzamrożeniowy działa dość skutecznie. Nie robię żadnych "przedmuchów" na max , bo nie ma takiej potrzeby. Co do "bajerów" to wiem że Advance jest ładniejszy i piękniejszy i lepiej wykonany , tylko pytanie czy jest szczelny i czy dobrze złożony , bo ten co miałem zwykły był bardzo niedbale złozony i przez to nieszczelny i to było powodem problemów., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.12.2021 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Gdzie generalnie patrzeć ? Wymiennik w każdym miejscu wydaje się szczelny i Kolana również .Chyba że u góry i na dole wymiennika dokleić jakaś taśmę uszczelniająca żeby wchodzić ciaśniej ? Rano dziś nawiew już był wyłączony .Włączyłem na chwilę przewietrzanie i od razu z rurki leciało dużo wody. Problem u mnie był w krzywo sklejonej obudowie. W "tańszej" wersji wnętrze to chyba dwa odlewy ze styropianu które później fabrycznie sa klejone i uszczelniane. Jak krzywo są sklejone i nie dokładnie uszczelnione to był problem. tak naprawde starczy malutka nieszczelność i zaczynają się problemy .. Ustaw nawiew/wywiew na np. 150m3/h i niech nonstop tak działa i wtedy zobacz. Nie wiem jak duży masz wymiennik , ale niektóre większe wymienniki wymagają wyższej minimalnej wymiany powietrza aby poprawnie wymiennik był "oszuszany". Ustaw i obserwuj , aale najpierw proponuję wymontować wymiennik. udać się z nim do wanny i najpierw wylać z niego wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 21.12.2021 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Wymiennik jest 2x większy prawie niż w zwykłym kineticu.Patrzac na środek wydaje się że jest bardzo dobrze spasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.12.2021 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Wymiennik jest 2x większy prawie niż w zwykłym kineticu.Patrzac na środek wydaje się że jest bardzo dobrze spasowany. Jak masz duzo większy wymiennik to wymaga on sporo większego przepływu powietrza aby usunąć zalegającą wodę. Sądzę że tak poniżej 150m3/h nie masz co schodzić .. Nie ma żadnego sensu kupować zbyt mocnych rekuperatorów bo jedynie bez sensu przesuszają później powietrze albo są problemy z zamarzaniem. Dla rodziny 3-4 osobowej starczy mały rekuperator 200-250m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts