Archiwista 20.12.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Witam, czy model drzwi dre vetro d1, daje dużo światła jeśli chodzi o ciemniejsze pomieszczenia, np na korytarz.Link do zdjęcia z drzwiami Edytowane 20 Grudnia 2021 przez Archiwista wstawienie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 20.12.2021 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Może nie odpowiem na to pytanie, ale ogólnie odradzam drzwi DRE. Miałem drzwi tej firmy, dokładnie 7szt. Ościeżnice skrzypiały podczas otwierania i zamykania drzwi, a zamek w łazience się zacinał. Jakby tego było mało 3szt przyszły z uszkodzoną okleiną. Zostały wymienione, ale spośród tych trzech drzwi, znowu trafiła się jedna sztuka uszkodzona. Kolejne drzwi trzeba było regulować co ok pół roku, bo zawiasy osiadały. Nie byliśmy z tych drzwi zadowoleni, a Sprzedawca także za każdym razem gdy był u nas na reklamacji to mówił że ma już dosyć DRE ostatnio. Drzwi zakupiliśmy ok 3 lata temu. Może od tego czasu coś się zmieniło na lepsze. Ja drugi raz z DRE nie zaryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.12.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Hej, Też oglądałem model Vetro, ale ze szkłem w graficie. Widać, że jest zapalone światło, ale nie jest to irytujące. Chociaż, każdy inaczej definiuje komfort, więc najlepiej udać się do salonu i samemu się przekonać. Może nie odpowiem na to pytanie, ale ogólnie odradzam drzwi DRE. Miałem drzwi tej firmy, dokładnie 7szt. Ościeżnice skrzypiały podczas otwierania i zamykania drzwi, a zamek w łazience się zacinał. Jakby tego było mało 3szt przyszły z uszkodzoną okleiną. Zostały wymienione, ale spośród tych trzech drzwi, znowu trafiła się jedna sztuka uszkodzona. Kolejne drzwi trzeba było regulować co ok pół roku, bo zawiasy osiadały. Nie byliśmy z tych drzwi zadowoleni, a Sprzedawca także za każdym razem gdy był u nas na reklamacji to mówił że ma już dosyć DRE ostatnio. Drzwi zakupiliśmy ok 3 lata temu. Może od tego czasu coś się zmieniło na lepsze. Ja drugi raz z DRE nie zaryzykuję. Ja mam zamówione DRE RIMO 10. Miały być Porta, ale po organoleptycznym sprawdzeniu oklein, to te od DRE są o niebo lepsze. Dam znać jak się sprawują po montażu. @Radku, pozwól że dopytam - jaka szerokość drzwi? 2, czy 3 zawiasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 20.12.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Miałem DRE Trevi - 60, 70 i 80. 60 były do łazienki i toalety, więc nie było w nich szyb i jako jedyne nie skrzypiały. Wszystkie pozostałe z szybami skrzypiały. Szyby są ciężkie i ościeżnice najwyraźniej sobie z tym nie radziły. Wszędzie były trzy zawiasy. Znalazłem nawet jakieś zdjęcia z remontu, poniżej wówczas ze świeżo pomalowanej sypialni: Edytowane 21 Grudnia 2021 przez radziula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.12.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Może nie odpowiem na to pytanie, ale ogólnie odradzam drzwi DRE. Miałem drzwi tej firmy, dokładnie 7szt. Ościeżnice skrzypiały podczas otwierania i zamykania drzwi, a zamek w łazience się zacinał. Jakby tego było mało 3szt przyszły z uszkodzoną okleiną. Zostały wymienione, ale spośród tych trzech drzwi, znowu trafiła się jedna sztuka uszkodzona. Kolejne drzwi trzeba było regulować co ok pół roku, bo zawiasy osiadały. Nie byliśmy z tych drzwi zadowoleni, a Sprzedawca także za każdym razem gdy był u nas na reklamacji to mówił że ma już dosyć DRE ostatnio. Drzwi zakupiliśmy ok 3 lata temu. Może od tego czasu coś się zmieniło na lepsze. Ja drugi raz z DRE nie zaryzykuję. Cóż... DRE nie jest moim numerem jeden (zwłaszcza w tym roku), ale nie odmawiam jeśli klienci są na nie zdecydowani. Zwykle to osoby, które już miały drzwi. Opisywany przez Ciebie przypadek wygląda mi bardziej prawdopodobny na słaby montaż niż wadę produktu. Fakt: DRE zwykłe zawiasy kolkowe dawał "zwykłe" podczas, gdy większość firm stosuje je z przekładką teflonową / plastikową. Z tego powodu przy DRE jest "brudno" przy zawiasach. Dwa: tego typu zawiasy praktycznie nie wymagają regulacji, dlatego podejrzewam montaż i słabe mocowanie futryn (brak wyparcia zawiasów). Ciężkie skrzydło wciska dolny zawias, całość się przekasza przez co może wymagać regulacji. Dlatego zawsze daję śruby w okolicach zawisów, dolny wypieram klinem i wypieram go na sztywno. W założeniach producenta wystarczy piana i odpowiedni /mały/ luz. Zakładam, że u Ciebie brakuje jednego i drugiego (ale to tylko moje przypuszczenia). Kolejna sprawa - skrzypienie świadczy o naprężeniach, nierówno rozłożonych siłach (krzywizna ? na ościeżnicy?). Witam, czy model drzwi dre vetro d1, daje dużo światła jeśli chodzi o ciemniejsze pomieszczenia, np na korytarz. Początkowo przemilczałem Twój post, bo ile jest szyby widać gołym okiem. Niewiele modeli ma więcej. Czy to w praktyce wystarczy? Tak, by funkcjonować, przechodzić. Ale by coś robić na korytarzu będzie trzeba zapalać światło (zakładam, że nie masz okna). Nie mam większych uwag do tego modelu (jedynie na ekspozycji mi się pokrzywiła część zamkowa - z innej firmy). Na chłopski rozum są mniej szczelne niż przeciętne inne drzwi (szczelina przy szybie). Ja mam zamówione DRE RIMO 10. Miały być Porta, ale po organoleptycznym sprawdzeniu oklein, to te od DRE są o niebo lepsze. Dam znać jak się sprawują po montażu. Widzę że to specjalna seria dla Voxu. Miałem kiedyś okazję je zamawiać. Były nieznacznie droższe niż ich klasyczny "Standard 10", ale faktycznie - obrzeża w kolorze to ich mocny akcent. Nie nadążam za aktualnymi cenami - ta na stronie Vox wydaje się być dość wysoka, ale może to ja tkwię w realiach sprzed roku. Fakt: okleina biały mat jest gruba, dobrze się zapowiada. Fakt drugi: ciężko ją utrzymać w czystości (inne łatwiej się pielęgnują). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.12.2021 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Cóż... DRE nie jest moim numerem jeden (zwłaszcza w tym roku), ale nie odmawiam jeśli klienci są na nie zdecydowani. Zwykle to osoby, które już miały drzwi. Opisywany przez Ciebie przypadek wygląda mi bardziej prawdopodobny na słaby montaż niż wadę produktu. Fakt: DRE zwykłe zawiasy kolkowe dawał "zwykłe" podczas, gdy większość firm stosuje je z przekładką teflonową / plastikową. Z tego powodu przy DRE jest "brudno" przy zawiasach. Dwa: tego typu zawiasy praktycznie nie wymagają regulacji, dlatego podejrzewam montaż i słabe mocowanie futryn (brak wyparcia zawiasów). Ciężkie skrzydło wciska dolny zawias, całość się przekasza przez co może wymagać regulacji. Dlatego zawsze daję śruby w okolicach zawisów, dolny wypieram klinem i wypieram go na sztywno. W założeniach producenta wystarczy piana i odpowiedni /mały/ luz. Zakładam, że u Ciebie brakuje jednego i drugiego (ale to tylko moje przypuszczenia). Kolejna sprawa - skrzypienie świadczy o naprężeniach, nierówno rozłożonych siłach (krzywizna ? na ościeżnicy?). Początkowo przemilczałem Twój post, bo ile jest szyby widać gołym okiem. Niewiele modeli ma więcej. Czy to w praktyce wystarczy? Tak, by funkcjonować, przechodzić. Ale by coś robić na korytarzu będzie trzeba zapalać światło (zakładam, że nie masz okna). Nie mam większych uwag do tego modelu (jedynie na ekspozycji mi się pokrzywiła część zamkowa - z innej firmy). Na chłopski rozum są mniej szczelne niż przeciętne inne drzwi (szczelina przy szybie). Widzę że to specjalna seria dla Voxu. Miałem kiedyś okazję je zamawiać. Były nieznacznie droższe niż ich klasyczny "Standard 10", ale faktycznie - obrzeża w kolorze to ich mocny akcent. Nie nadążam za aktualnymi cenami - ta na stronie Vox wydaje się być dość wysoka, ale może to ja tkwię w realiach sprzed roku. Fakt: okleina biały mat jest gruba, dobrze się zapowiada. Fakt drugi: ciężko ją utrzymać w czystości (inne łatwiej się pielęgnują). Dzięki Wódko, sorry Finladio Twoje wpisy zawsze chętnie się czyta. Trafne oko wyhaczyło serię dla VOX Co do drzwi - rabat rodzinny - firmowy zrobił swoje, więc wiadomo nawet gdyby były krzywe, to i tak opłacało się. Wracając do tematu i zapytania autora: tak jak Ty/Wy chcieliśmy drzwi z szybką (czarną). Ostetecznie zrewidowaliśmy swoje oczekiwani, także z uwagi na $. Przejrzeliśmy ofertę Porta, DRE, Polskone, produkcji dla VOX/Komfort i zapewne coś jeszcze (co zapomniałem). Przez dłuższy czas byliśmy zafascynowani drzwiami Porta Loft 4.B (czarne szło) - do momnetu "pomacania" produktu. DRE wyszło o niebo lepiej. Do tego mozna było dokupić listwy MDF w tym samym kolorze co okleina drzwi. Dam znać i wrzucę zdjęcia w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.12.2021 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Powinienem podziękować za dobre słowo i resztę przemilczeć nie psując sympatycznego wrażenia.. Ale nie potrafię .. wspomniany przeze mnie Standard 10 - 432zł (z Vat 23%), a Rimo 10 - 769zł... trochę duża ta różnica. W moim przypadku było to dużo mniej niż 100zł i taką cenę zaakceptowała klientka jako wartą dopłaty za krawędź. Fakt, że Vox na skrzydło dawał dobry rabat, ale ościeżnice już wtedy zamawiałem u swojego stałego dostawcy, bo wychodziło korzystniej. Czarna szyba ma tylko efekt wizualny. Nie daje doświetlenia. Porta w serii Loft nie ma ładnego odcienia białego. CPL jest ok, to mocna okleina, ale widoczne łączenia w narożnikach nie każdemu odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.12.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Porta w serii Loft nie ma ładnego odcienia białego. CPL jest ok, to mocna okleina, ale widoczne łączenia w narożnikach nie każdemu odpowiadają. W punkt! Oglądaliśmy z okleiną CPL. nie wiem czy inne występują. Standard 10 też przykuł moją uwagę, ale nie był dostępny wybrany rodzaj zawiasów, kolor okleiny, wypełnienie albo obrzeże (już nie pamiętam dokładnie). Ogólnie drzwi podobały mi się - cena również. Mi wyszło per drzwi 1300-1500 zł średnio. Samo skrzydło 769 zł. Na etapie szacowania kosztów w 2019 r. założyłem że za 11 par drzwi dam 11 tys. Zderzenie z rzeczywistością było bolesne w lipcu, jak nie nadążali podnosić ceny za stolarkę. Teraz chyba się trochę uspokoiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.12.2021 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Standard nie ma obrzeża. Aha, w cenie którą podałem nie uwzględniłem dopłaty za "bezprzylgowość" - ok 60zł. DRE jako chyba jedyne dolicza to także do skrzydła, a nie jak pozostałe firmy tylko do ościeżnicy. Podana przez Ciebie cena 769zł to detal ze strony, z VAT 23%, bez wypełnienia... Faktycznie - ceny drzwi dziś skoczyły bardzo. Ostatnio montowałem Intenso - chyba jedne z droższych w okleinie - 2,5 tys/ kpl ... cena dla mnie szokująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.12.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Standard nie ma obrzeża. Aha, w cenie którą podałem nie uwzględniłem dopłaty za "bezprzylgowość" - ok 60zł. DRE jako chyba jedyne dolicza to także do skrzydła, a nie jak pozostałe firmy tylko do ościeżnicy. Podana przez Ciebie cena 769zł to detal ze strony, z VAT 23%, bez wypełnienia... Faktycznie - ceny drzwi dziś skoczyły bardzo. Ostatnio montowałem Intenso - chyba jedne z droższych w okleinie - 2,5 tys/ kpl ... cena dla mnie szokująca Intenso, a konkretnie Valencia W2 też patrzeliśmy jako opcję nr 2 fakt, za tyle są dużo ciekawsze opcje. Intenso nie ma "prawdziwej" szybki , a tylko wkłady, z płytą pomiędzy nimi... cena była niższa w lipcu-sierpniu albo dla nas dobre rabaty, gdyż dostaliśmy ofertę jakieś 1600 za wszystko - podcięcie, bezprzylgowe etc. Chyba nie mają obrzeża w okleinie/ościeża w innym kolorze + cena bliska Porty Loft- dlatego odrzuciliśmy. Masz swój typ dla drzwi: bezprzylgowe, białe mat,ościeże czarny mat, okleina na rancie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.12.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 W tym roku Intenso ma "tylko" cennik 2021 v2. W innych firmach jest już edycja 4 i 5... Aktualnie ten model kosztuje ok 2000zł (cenę zawsze podaję z przeciętnym montażem). U nich można się oszukać kalkulując samemu - wśród dopłat jest ta konkretna: +400zl za bezprzylgowość). Wg wcześniejszych ich katalogów ten model faktycznie wycenilbym na ok 1600zl. Nie przeceniałbym rabatów rodzinnych. No chyba że ktoś prowadzi sprzedać hurtową (pewnie ok 20-50 odbiorców w skali kraju) to ma do dyspozycji może +10%, tyle że z zasady detal obsługują w cenach katalogowych. Te firmy żyją z handlu hurtowego. Inaczej podetną gałąź na której siedzą. Obserwuję to ponad 20lat i zawsze tak było. Co do mojego typu: bezprzylgowe - absolutnie nie. Zwykłe, przylgowe. Niezawodne, praktyczne. Ale jakbym musiał wybierać - brałbym pod uwagę Erkado (także przez lata mi ta marka nie leżała, bo mam alergię na powszechne zachwyty sprzedawców), ale w tym co napisałeś : bezprzylga (także dla ścian 80mm co jest rzadkością w tym segmencie), okleina - mają dobre ceny. A dla siebie - brałbym drewno. Tylko nie stać mnie na drzwi za 4 tys Nie mam takich wymagań. W tym samym dniu, kiedy montowałem Intenso (Baron, ich najdroższy model za 2,5 tys szt ) wstawiałem też identyczne drzwi Ronkowski ze 100% drewna - kosztowały 3 tys/ szt. Tyle że to ceny sprzed dwóch podwyżek temu. Kurczę, współczuję budującym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 23.12.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 W tym roku Intenso ma "tylko" cennik 2021 v2. W innych firmach jest już edycja 4 i 5... Tak, piszemy o tym samym. Aktualnie ten model kosztuje ok 2000zł (cenę zawsze podaję z przeciętnym montażem). U nich można się oszukać kalkulując samemu - wśród dopłat jest ta konkretna: +400zl za bezprzylgowość). Wg wcześniejszych ich katalogów ten model faktycznie wycenilbym na ok 1600zl. Nie przeceniałbym rabatów rodzinnych. . Ale 6k piechotą nie chodzi. Co do mojego typu: bezprzylgowe - absolutnie nie. Zwykłe, przylgowe. Niezawodne, praktyczne. Bezprzylgowe łatwiej tracą poziom? Ale jakbym musiał wybierać - brałbym pod uwagę Erkado (także przez lata mi ta marka nie leżała, bo mam alergię na powszechne zachwyty sprzedawców), ale w tym co napisałeś : bezprzylga (także dla ścian 80mm co jest rzadkością w tym segmencie), okleina - mają dobre ceny. Dzięki. Nie wiedziałem, że jest taka marka. Może inni forumowicze skorzystają z podanych tu informacji. Baldur 1 wyglądają fajnie. Cena wygląda na porównywalną z konkurencją ... ? 1650 + dodatki. Chyba, że marża wyższa. A dla siebie - brałbym drewno. Tylko nie stać mnie na drzwi za 4 tys Nie mam takich wymagań. Drewno ma swoje atuty. Zapach tartaku też mi się podoba Niemniej, w domu rodzinnym miałem drzwi sosnowe, które pięknie się wygięły, więc W tym samym dniu, kiedy montowałem Intenso (Baron, ich najdroższy model za 2,5 tys szt ) wstawiałem też identyczne drzwi Ronkowski ze 100% drewna - kosztowały 3 tys/ szt. Tyle że to ceny sprzed dwóch podwyżek temu. Czyli z marca Poglądowo - jak wygląda okleina / rant Porta Loft: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts