Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

8% VAT przed adwentem do instalacji kotła..

wojskowy55

Recommended Posts

Witam.

Kochani podpowiedzcie, kupuję kocioł za 14.000zł na 8% VAT. Ja sam będę robił instalację, kocioł mi tylko przyślą kurierem, więc 8% VAT wg. sumienia i prawa mi się nie należy. Nadchodzi Boże Narodzenie, a nawet jak by nie to chcę to zrobić legalnie. Czy jak dorzucę usługę, żeby przysłali montera (więc dopłacę kilka stówek za jego przyjazd i montaż np. dokręcenie jednej nakrętki), ale w rzeczywistości powiem, żeby nikt nie przyjeżdżał, jednak państwo otrzyma jakiś dodatkowy przychód, czy wg. was to będzie wtedy legalnie? Czy może jest tak, że jak chcę kocioł na 8% to musi zostać wykonany kompletny montaż od A-Z?

Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

Nawet za najtańszą usługę bez materiału zaśpiewali 2300zł, a podatek 23% wyniesie mnie 1900zł więc opłacało mi się wybrać droższą wersję VAT. Dziękuję i pozdrawiam.

piękne podsumowanie dlaczego wybór materiału/towaru w cenie netto + dołożenie VAT 8% (bo z usługą) w życiu wychodzi często drożej niż zakup na VAT 23%...

piękne podsumowanie dlaczego wybór materiału/towaru w cenie netto + dołożenie VAT 8% (bo z usługą) w życiu wychodzi często drożej niż zakup na VAT 23%...

Nie zawsze jest to normą. Z niektórymi Sprzedawcami można się też dogadać i kupić towar bez usługi na niższy VAT. To tylko kwestia tego co zostanie wpisane na fakturze tak na prawdę.

Różnica między kupnem z 23% VAT a montażem z 8% VAT wynosi 355 PLN (o tyle jest drożej z montażem).

Montaż za 2.300 PLN to dosyć drogo.

No właśnie, gdybym wybrał 8% to miałbym ten montaż prawie za darmo (bo plus 400zł), ale to takie minimum, bo powiedział, że tak naprawdę nie wiadomo co zastaną, a teraz liczy najmniejszą kwotę.

Może i drogo, sam dojazd to 800zł - 330 kilometry.

Miałem ustawione na 8%, ale myślę że nie warto się sprzedawać i podkopywać własnego sumienia, a na spowiedzi co powiem księdzu, a jak mi odpowie, że trzeba teraz oddać to jakoś państwu, to zaraz w urzędzie by się krzywo patrzyli, że oszust - no i mieli by rację przecież :) Wesołych Świąt ludzie! :p