wojskowy55 21.12.2021 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Witam. Kochani podpowiedzcie, kupuję kocioł za 14.000zł na 8% VAT. Ja sam będę robił instalację, kocioł mi tylko przyślą kurierem, więc 8% VAT wg. sumienia i prawa mi się nie należy. Nadchodzi Boże Narodzenie, a nawet jak by nie to chcę to zrobić legalnie. Czy jak dorzucę usługę, żeby przysłali montera (więc dopłacę kilka stówek za jego przyjazd i montaż np. dokręcenie jednej nakrętki), ale w rzeczywistości powiem, żeby nikt nie przyjeżdżał, jednak państwo otrzyma jakiś dodatkowy przychód, czy wg. was to będzie wtedy legalnie? Czy może jest tak, że jak chcę kocioł na 8% to musi zostać wykonany kompletny montaż od A-Z? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 22.12.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Stawka 8% VAT obowiązuje na usługę oraz materiał niezbędny do wykonania usługi. W przeciwnym wypadku obowiązuje 23% VAT. Jeżeli chcesz montować samodzielnie i kupić piec na niższy VAT, to legalnie się tak nie da. Niektórzy to jednak obchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojskowy55 22.12.2021 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Nawet za najtańszą usługę bez materiału zaśpiewali 2300zł, a podatek 23% wyniesie mnie 1900zł więc opłacało mi się wybrać droższą wersję VAT. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Różnica między kupnem z 23% VAT a montażem z 8% VAT wynosi 355 PLN (o tyle jest drożej z montażem).Montaż za 2.300 PLN to dosyć drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 23.12.2021 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Nawet za najtańszą usługę bez materiału zaśpiewali 2300zł, a podatek 23% wyniesie mnie 1900zł więc opłacało mi się wybrać droższą wersję VAT. Dziękuję i pozdrawiam. piękne podsumowanie dlaczego wybór materiału/towaru w cenie netto + dołożenie VAT 8% (bo z usługą) w życiu wychodzi często drożej niż zakup na VAT 23%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 23.12.2021 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 piękne podsumowanie dlaczego wybór materiału/towaru w cenie netto + dołożenie VAT 8% (bo z usługą) w życiu wychodzi często drożej niż zakup na VAT 23%... Nie zawsze jest to normą. Z niektórymi Sprzedawcami można się też dogadać i kupić towar bez usługi na niższy VAT. To tylko kwestia tego co zostanie wpisane na fakturze tak na prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojskowy55 23.12.2021 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Różnica między kupnem z 23% VAT a montażem z 8% VAT wynosi 355 PLN (o tyle jest drożej z montażem). Montaż za 2.300 PLN to dosyć drogo. No właśnie, gdybym wybrał 8% to miałbym ten montaż prawie za darmo (bo plus 400zł), ale to takie minimum, bo powiedział, że tak naprawdę nie wiadomo co zastaną, a teraz liczy najmniejszą kwotę. Może i drogo, sam dojazd to 800zł - 330 kilometry. Miałem ustawione na 8%, ale myślę że nie warto się sprzedawać i podkopywać własnego sumienia, a na spowiedzi co powiem księdzu, a jak mi odpowie, że trzeba teraz oddać to jakoś państwu, to zaraz w urzędzie by się krzywo patrzyli, że oszust - no i mieli by rację przecież Wesołych Świąt ludzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts