Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena sprawnosci temperaturowej rekuperatora

Recommended Posts

Witajcie!

Po przeprowadzce do nowego domku czas na pierwsze spostrzezenia, potrzebuje porady czy wyniki pracy rekuperatora sa poprawne czy cos mozna poprawic.

A wiec pacjent: parterowka ok 150m2, porzadnie ocieplony z kazdej strony, rekuperator z wymiennikiem przeciwpradowym o wydajnoscmi maks. 500m3/h (typoszereg 350).

W srodku jakies 21,5st i 38% wilgotnosci, predkosc wentylatorow ustawiona na sztywno na 30% mocy:

- temperatura zewnetrzna: -1stC

- temperatura na czerpni: -1stC

- temperatura powrotu do reku z wnetrza domu - mierzona przed wejscie do reku: +21st.

- temperatura nawiew tuz za centralą: +13stC

- temperatura nawiew mierzona na anemostacie: +14stC

- temperatura wyrzucana mierzona na kratce wywiewu na zewnatrz: +6stC

Sprawnosc temperaturowa ok 63%

Wiem, ze dane producenta o sprawnosci 80-90% mozna sobie wsadzic miedzy bajki ale czy mozna jakos usprawnic zysk i podwyzszyc temperature nawiewaną do pomieszczen np. sterując nad/podcisnieniem albo zwiekszajac/zmniejszajac predkosc na centrali?

Czemu pytam? Siedzac wieczorem w salonie albo w pracujac w gabinecie czuc po prostu zimne powietrze opadajace z anemostatow i zastanawiam sie, czy mozna ten efekt zmniejszyc. Obawiam sie tez, czy przy duzych mrozach nie bedzie jeszcze gorzej.

Dla jasnosci: filtry wymienione, wymienniki (2szt.) nie sa zamarzniete, cala instalacja na peflexach i skrzynkach rozpreznych, zatopiona jest w podwieszonym sufucie w otulinie ok 50cm celulozy (od dolu jakies 15cm, od gory 25cm, strych nieocieplony i nieogrzewany. Czerpnia i wyrzutnia fi200mm poprowadzona w podbitce i skierowana w dol, umiejscowione od strony wschodniej.

Czesc sasiad :) Nie ma grzalek wiec i sterowania zalaczaniem, balansu nie ma - oba wentylatory dzialaja na 30% mocy choc moge tym sterowac oczywiscie. Rekuperator Tywent B3B EC 350, na stronie producenta opis jest taki:

W rekuperatorze zastosowano przeciwprądowy wymiennik ciepła, który umożliwia wysoki odzysk ciepła. Wymiennik ciepła wykonano z celulozy, która pozwala na łatwe wchłanianie wilgoci i umożliwia jej częściowy odzysk z powietrza zużytego

Odpuszcze sobie wymianie wymiennikow (2szt) bo to byloby kompletnie nieefektywne kosztowo - koszt wymiennikow przekroczy wartosc nowej centrali :) Na razie zwiekszylem obroty do 45%, podbilem nawiew o +10% wzgledem wywiewu i bede obserwowal wyniki jak i wilgotnosc Edytowane przez wally666

• 2 weeks później...

maly update i prosba o opinie innych uzytkownikow repuperatorow z wymiennikami entalpicznymi celulozowymi.

Ucialem sobie calkiem dlugą pogawedke z technikiem Tywenta w sprawie teoretycznej i praktycznej sprawnosci ich rekuperatora. Dodam tylko, e ten model ma wymiennik entalpiczny.

A wiec: wg. karty produktowe, sprawnosc temperaturowa tego rekuperatora powinna oscylowac w okolicy 79-85% ALE to parametry dla warunkow laboratoryjnych tj.

- temperatura powietrza czerpanego to 8stC a wywiewanego 20stC

- powietrze wykorzystane do testow jest suche (hahahah)

Czemu sie czepiam? Ano dlatego, ze u mnie wyniki sa mocno ponizej oczekiwan - srednio 60-65% sprawnosci przy temperaturach zewnetrznych od -12stC az to +9stC. Czy to nie jest dziwne? Dodam, ze wilgotnosc w domu jest na poziomie ok 37-40%, a temperatura ok 21-21,8 w zaleznosci od pory dnia. A moze czas na zabawe grzybkami przy anemostatach zeby poprawic balans nawiew/wywiew? Nie doktoryzowalem sie z zakresu wentylacji wiec licze na Wasze sugestie...

• 1 year później...

Bije sie w piers - troche mi to zajelo ale w koncu zamowilem Anemometr i w weekend zaczynam pomiary. Przepraszam z gory za odkop sprzed prawie 2 lat ale chce wrocic do tematu i poprawic sprawnosc mojego rekuperatora.

Zrobilem tez prosty test wymiennika z Tywenta i w kilku miejscach widac ze sekcje nawiew-wywiew nie sa szczelne. Puscilem dymek z e-papierosa i obserwowalem - wiekszosc dymu oczywiscie przeplywa tam gdzie powinien, ale czesc dostaje sie tam gdzie nie powinien. Rozmawialem z dzialem technicznym Tywent i wspomnieli, ze moge zamowic nowy komplet wymiennikow za ok 2000pln + dostawa. Skoro to taki koszt, szukam czegos trwalszego i polimerowego.

W zwiazku z tym mam do Was pytanie - podeslijcie nazwy firm ktore produkuja wymienniki entalpiczne polimerowe do rekuperatorow. Szukam od kilku dni i nic ksztalcie i rozmiarze jaki stosuje Tywent nie moge znalezc.

[ATTACH=CONFIG]466820[/ATTACH]

Edytowane przez wally666

Maly update: udalo mi sie skontaktowac z reprezentatem firmy Holtop z Chin i zaproponowal wymiennik polimerowy firmy AirWoods ktory jest co prawda nieco węższy niz oryfinalny, ale to akurat nie powinno stanowic problemu bo moge do dopasowac do dostepnego miejsca bez wiekszej rzezby. Pytanie - czy slyszeliscie moze o tym producencie?

https://www.airwoods.com/polymer-membrane-total-energy-recovery-heat-exchanger-product/

OK ryzyk-fizyk, zamowilem wymiennik polimerowy u majfriendow z Chin.

Zrobilem tez babola, zamowielem anemometr ktory mierzy jedynie predkosc w kanalach wentylacyjnych bez zliczania wydatku objetosciowego wiec jeszcze musze poczekac na urzadzenie ktore pomoze mi zbilansowac wentylacje na anemostatach

OK ryzyk-fizyk, zamowilem wymiennik polimerowy u majfriendow z Chin.

Hej, ile Cie to wyszlo i jaki rozmair wymiennika jelsi mozesz zdradzic. od mieisaca mam webera z wymiennikiem wlasnie entalpicznym celulozowym od Holtopa i u mnie sprawnosc to magiczne 40%, wiec wogole padaka. I zastanawiam sie ile krzykna za polimerowy zestaw. Pisales tam na maila czy jakis formularz maja?

Pozdrawiam

Dlugo szukalem w calym internecie i dorwalem kilka firm ktore oferuja wymienniki:

paulheatrecovery.co.uk

zern-engineering.com

filtryaero.pl

kupfiltry.pl

Niestety moj wymiennik ma dosc nietypowe wymiary wiec zaczalem szukac na Alibaba.com, na chybil-trafil - wiadomo jak majfriendy opisuja swoje produkty...

Trafilem w koncu na firme Airwoods (czesc grupy Holtop) i po krotkiej wymianie maili a nastepnie po przeniesieniu rozmowy na czat Alibaby, dorwalem kompetentna osobe ktora pokazala mi katalog i dobralismy cos odpowiedniego.

Ja zamowilem od razu 2szt., jeden w dokladnie takim rozmiarze, jakiego potrzebuje, drugi troche mniejszy, do malego dopasowania (moge zrobic wieksze filtry i lepiej uszczelnic przestrzenie miedzy obudowa i wymiennikiem). Koszt 2szt. lacznie z przesylka morska to na chwile obecna ok 1450pln + ewentualne koszty celne (vat, clo powinno wyniesc 0%). Przy zalozeniu, ze obecny celulozowy chinski wymiennik z Tywenta i tak nie jest w pelni szczelny a Tywent krzyczy za niego ok 2000pln brutto, zaryzykowalem - zobaczymy co z tego wyjdzie...

Nie wiem jakie rozmiary ma Twoj Weber, mozesz tutaj wkleic to sprawdze co mi zaoferowala dziewczyna z Chin.

Hej, ile Cie to wyszlo i jaki rozmair wymiennika jelsi mozesz zdradzic. od mieisaca mam webera z wymiennikiem wlasnie entalpicznym celulozowym od Holtopa i u mnie sprawnosc to magiczne 40%, wiec wogole padaka. I zastanawiam sie ile krzykna za polimerowy zestaw. Pisales tam na maila czy jakis formularz maja?

Pozdrawiam

U mnie wymiennik jest opisany, a w sumie 2 bo tam jest dwuczesciowy: hbt-w168/168-387-3.5b gdzie 168/168 to szer/wys i 387 to dlugosc. 3.5b to wysokosc lameli. i na tej stronce airwoods maja podobne ceramiczne wiec napisalem o cene i koszta. Napisz jak prztetestujesz bo pewnie skok bedzie o jakies 10 procent tak licze, a ja postanowilem ugryzc to od innej strony. Pelnej izolacji z zewnatrz. i od wewnatrz izolacja sekcji. Bo cos czuje ze nawew z wywiewem sie mieszaja przez jakas nieszczelnosc. moze ta blaszka hucznie nazywana bypassem srogo miesza bo dziwnie zbiezne sa temperatury wlotu swiezego powietrza i wylotu na wyrzutnie. albo takie same albo 1 stopien roznicy, wiec zastanaiwam sie czy aby czasem tam cos sie nie miesza poza wymiennikiem i zbija temperature, co tlumaczyloby tragiczna sprawnosc. Zreszta sam pisales ze dym ucieka gdzies bokiem. zamowilem mate termoizolacyjna i na dniach poizoluje toprzy oakzji zrewiduje to poalczenie bypassu, albo nawet zaizoluje na sztywno do tetsow by sprawdzic czy doczyty sie zmienia. takze daj znac jak potestujesz to moze bedzie moj nastepny krok.

Pomiary anemometrem.

Pomiary wykonalem budzetowym anemometrem Wintact WT87B + tubą wykonaną z lampy sufitowej Ikea Melodi. Uszczelnilem docisk do sufitu uszczelką dumową (wciskaną na rant - calkiem szczelnie) a miejsce gdzie przykladam anemomentr - uszczelką gąbkową rozprężną.

Do pomiarow przyjąłem, że polem powierzchni mierzonego anemostatu bedzie najwęższy element lampy czyli 62mm. Pole powierzchni otworu to ok 0,003m2 i takowe dane wbilem do anemomentru bo ten, mierzy objętośćw CCM (metrach sześciennych na minutę).

Na najniższym ustawieniu obrotów wynoszącym u mnie 32%, suma m3 z nawiewow to ok 195m3 a wywiewow to 230m3.

Co ciekawe, przy maksymalnych obrotach 100%, suma m3 z nawiewow wzrosla tylko do 295m3 a wywiewow do 335m3

Najwyrazniej bilans jest ujemy na niekorzysc nawiewow, moge to skorygować na sterowniku ale to by oznaczalo jeszcze wieksze pogorszenie wyniku sprawnosci temperaturowej - przy obecnych +10stC na zewnatrz, nawiewane powietrze ma +18stC a wywiewane +22stC - temperatura w domu waha sie miedzy 20,5-21,3stC w zaleznosci od pomieszczenia, mierzone na wysokosci ok 150cm od podlogi.

Jeszcze jedna "ciekawostka" - gdy mierzylem przeplyw na czerpni, wynosil on przy 100% 170m3 a na wyrzutni ok 160m3... O co tutaj chodzi?

miejsce gdzie przykladam anemomentr - uszczelką gąbkową rozprężną.

Czyli zwężałeś strumień tak, żeby cały przepływał przez anemometr?

IMO to znacząco zwiększa opory przekłamując wyniki - przez ten anemostat, na którym przepływy mierzysz przepływa mniej (a przez pozostałe więcej) niż gdy nie przykładasz rękawa.

IMO mniej przekłamane wyniki dostaniesz, jak przyłożysz rękaw z dosyć szerokim wylotem mierząc prędkość przepływu powietrza (nie wszystko przepłynie przez anemometr) i mnożąc przez pole powierzchni wylotu. Owszem, też nieco zmieni się przepływ przez ten anemostat, bo trochę wzrosną opory (ale znacznie mniej) i przyjęcie, że w całym przekroju wylotu prędkość jest ta sama jest uproszczeniem - ale IMO wyniki będą bliższe faktycznym gdy nie zakłócasz przepływów pomiarem.

Masz rację, wyniki nie mogą być miarodajne bo faktycznie zaburzając przepływ na mierzonym anemostacie zwiększyłem pewnie przeplyw w pozostałych abemostatsch. Zmniejszyłem świadomie średnicę bo sugerowałem się konstrukcja anemostaty testo 417 i filmikami z jego wykorzystaniem na yt. Kanały ze skrzynek rozprężnych mam fi 125 +tylko w salonie fi 160) więc znajdę kawałek rury 150 lub 200 i powtórzę test bez zwężania przepływu

UPDATE: lipa, przykladalem spiro 150, rure fi 200 o roznej dlugosci i wg. wskazan anemometra przeplyw jest dozo wyzszy niz poprzednio mierzylem. Nie wiem jak urealnic wskazania anemometra. Nie mam skad wziac rury fi 250 :)

Edytowane przez wally666