Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura powrotu a zużycie prądu i COP

michal.bdg

Recommended Posts

Witam, niedawno przy temp. Znacznie powyżej „0” męczyłem się z ciągłym taktowaniem PC. Dzieki Waszej pomocy i regulacji udało mi się z tym uporać. Zmniejszeniem szybkości przepływu „gorącej” wody na powrocie z drabinek wymusiłem deltę i PC stabilnie pracuje. Moje bieżące pytanie brzmi, czy jeśli teraz zwiększę ilość powrotu wody z drabinek i spowoduję zmniejszenie delty do np. 32/30; 32/29 to automatycznie zmniejszy się zużycie poboru prądu bo PC bedzie dogrzewać wodę z różnicy 2-3 stopnie a nie 5-6 jak obecnie? -z góry dziękuję za Wasze opinie

Witam, niedawno przy temp. Znacznie powyżej „0” męczyłem się z ciągłym taktowaniem PC. Dzieki Waszej pomocy i regulacji udało mi się z tym uporać. Zmniejszeniem szybkości przepływu „gorącej” wody na powrocie z drabinek wymusiłem deltę i PC stabilnie pracuje. Moje bieżące pytanie brzmi, czy jeśli teraz zwiększę ilość powrotu wody z drabinek i spowoduję zmniejszenie delty do np. 32/30; 32/29 to automatycznie zmniejszy się zużycie poboru prądu bo PC będzie dogrzewać wodę z różnicy 2-3 stopnie a nie 5-6 jak obecnie? -z góry dziękuję za Wasze opinie

Nie ma nic za darmo, jeśli zwiększysz przepływ na drabinkach, a jak się domyślam masz ogrzewanie podłogowe, to co najwyżej spowodujesz, że pompa zacznie się znowu wyłączać, bo nie będzie trzymała delty.

Jeśli chcesz szukać oszczędności, to możesz spróbować obniżać temperaturę na wyjściu z pompy ( temperaturę docelową ).

czy jeśli teraz zwiększę ilość powrotu wody z drabinek i spowoduję zmniejszenie delty do np. 32/30; 32/29 to automatycznie zmniejszy się zużycie poboru prądu bo PC bedzie dogrzewać wodę z różnicy 2-3 stopnie a nie 5-6 jak obecnie?

Automatyka będzie pilnować tz. A deltę utrzyma zadaną dokąd się uda jej zejść z mocą aż w końcu przy spadku delty poniżej minimum wyłączy się. Ale podstawowy parametr to Tz.

Ok. Dzieki za pomoc ale zakładając że PC pracuje stabilnie na 32/29 a obecnie mam powrót 25-26 to jesli ocieplę powrotem do 32/29 to teoretycznie powinno być oszczędniej, tak? Z obniżeniem temp. zasilania jest ciężko, nie wiem jak to wytłumaczyć ale mam chyba dość grubą wylewke na podlodze 10-11cm i majac parametr grzeczy 28* to ciepło poprostu nie wychodzi :-) albo co gorsza ucieka dolem (10 styro, i srebrna folia). Obecnie grzeje w godzinach 8.00-01.00 w tym 2 przerwy na CWU (200litrów/50*) W zaleznosci jak sie PC uwinie z CWU, w grzaniu podlogi dochodzi jeszcze dodatkowe 30-40minut przerwy. Parametr grzewczy to 31* W domu temp. 21* w godzinach wieczornych dobija do 22* Rano po nocnej przerwie mam 21*

Ok. Dzieki za pomoc ale zakładając że PC pracuje stabilnie na 32/29 a obecnie mam powrót 25-26 to jesli ocieplę powrotem do 32/29 to teoretycznie powinno być oszczędniej, tak? Z obniżeniem temp. zasilania jest ciężko, nie wiem jak to wytłumaczyć ale mam chyba dość grubą wylewke na podlodze 10-11cm i majac parametr grzeczy 28* to ciepło poprostu nie wychodzi :-) albo co gorsza ucieka dolem (10 styro, i srebrna folia). Obecnie grzeje w godzinach 8.00-01.00 w tym 2 przerwy na CWU (200litrów/50*) W zaleznosci jak sie PC uwinie z CWU, w grzaniu podlogi dochodzi jeszcze dodatkowe 30-40minut przerwy. Parametr grzewczy to 31* W domu temp. 21* w godzinach wieczornych dobija do 22* Rano po nocnej przerwie mam 21*

Tych drabinek nie ruszaj, to ci nic nie da.Jak chcesz mieć cieplejszy powrót, to obniż deltę grzania na załóżmy 4st/c, bo teraz z tego co wnioskuję to masz więcej/

Co chcesz osiągnąć? zmieścić się w tanich okienkach/ to podnieś temperaturę zasilania, ale samo zmniejszenie delty tez dużo da.

Dopiero teraz doczytałem w twoich postach, że ty jeszcze masz bufor, a to już całkowicie zmienia postać rzeczy.

Z buforem to dopiero koledze na innym wątku tłumaczyłem z grzejnikami, ale zasada ta sama, za buforem ma być większy przepływ niż przed.

Ty jak się domyślam masz to niedograne, pewnie temperatura przed buforem jest większa niż za, oczywiście na zasilaniach.

• 10 months później...
Możesz jeszcze raz wytłumaczyć ten bufor? Mam podobna sytuacje PC bufor 100l i sama podłogówka. Pompy obiegowe za buforem chodzą na 0,0m3/h. To chyba najniższy tryb bo włączone są w funkcje auto adapt i same regulują przepływ (ale mogę manualnie im zwiększyć wydajność - jeślib to by miało jakiś sens. )