ezg2014 21.12.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Umowa podpisana i czekam na instalację. Moje pytanie odnosi się do sytuacji po wszystkich formalnościach w PGE i po zainstalowaniu licznika. Załóżmy, że będzie to w lutym 2022r. Czy cały czas będę płacił rachunki jak w poprzednim roku, według poprzedniego zużycia? Jak długo? Kiedy rachunki będą zmniejszane o produkcję z moich paneli (oczywiście te 80%)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.12.2021 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Kiedy zaczniesz wprowadzać energię do sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.12.2021 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Zależy od tego co będziesz miał w umowie.Może rozliczenie roczne to wtedy po roku dostanie fakturę z opłatami stałymi za 12 miesięcy plus opłaty za zużytą energię elektryczną jeżeli nie wystarczy 80% wprowadzonej do sieci (do "magazynu"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.12.2021 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Zależy od tego co będziesz miał w umowie. Może rozliczenie roczne to wtedy po roku dostanie fakturę z opłatami stałymi za 12 miesięcy plus opłaty za zużytą energię elektryczną jeżeli nie wystarczy 80% wprowadzonej do sieci (do "magazynu"). Czyli - jeśli zamontują mi licznik, podpiszę umowę z rozliczaniem rocznym, to przez rok nic nie będę płacił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.12.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Czyli - jeśli zamontują mi licznik, podpiszę umowę z rozliczaniem rocznym, to przez rok nic nie będę płacił ? Jeżeli po zamontowaniu licznika dwukierunkowego zdążysz wprowadzić do sieci energię jeszcze w tym roku to będziesz miał rozliczenie na dzień zmiany licznika i na 31 grudnia br. Jeżeli po nowym roku - odpowiednio na dzień zmiany licznika i na 31 grudnia 2022. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Czyli - jeśli zamontują mi licznik, podpiszę umowę z rozliczaniem rocznym, to przez rok nic nie będę płacił ? Pewnie zależy konkretnych od zapisów w umowie ale powinno być rozliczenie po 12 od daty założenia nowego licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 23.12.2021 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Jak masz rozliczenie 12M to it tak płacisz co 2M na podstawie prognoz a te prognozy mogą nie uwzględniać PV. Jeżeli tak będzie to trzeba domagać się aktualizacji prognoz w związku z instalacją PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.12.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 W ENEA też jest taka opcja że rozliczasz się po 12 miesiącach i nie masz żadnych płatności co 2 miesiące i bez prognoz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.12.2021 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Dziś minął 23ci dzień od złożenia wniosku do Enei, cisza,,więc zadzwoniłem. Okazało się, że "wniosek jest nieczytelny" i musiałem złożyć ponownie, tym razem zażądałem informacji zwrotnej, czy wszystko jest OK. - polecam przyszłym posiadaczom PV. Oczywiście wcześniej żadnej informacji, że poprzedni wniosek jest nieczytelny, nie dostałem, jak i firma, która w moim imieniu go wysyłała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 23.12.2021 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.12.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Trzeba było poprosić o okazanie co było nieczytelne. Złożyłeś go ponownie więc oni mają znowu 30 dni, i o to im pewnie chodziło. Prawdopodobnie tak będzie, choć cień nadziei zostawiła mi rozmówczyni mówiąc, że postarają się jak najszybciej Dobrze że pomysł zmian od 1go stycznia upadł, bo... albo miałbym zawał abo jechał "z siekierą" do odpowiedzialnych. Dziś jak na złość...słońce się pokazało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 25.12.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Jak wygląda sprawa rozliczenia z Tauron ? Licznik wymieniony końcem listopada. Produkcja mizerna - sporo śniegu na panelach. Tauron rozliczy wstecz produkcję z okresu marzec-listopad 2022 czy nadpłacać teraz rachunek za okres listopad 2021-luty 2022? Pytanie jeszcze o moc bierną pojemnościową - Tauron G12W - licznik zlicza pobór mocy biernej, prosumenci w Tauronie (taryfy G) są obciążani za moc bierną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 26.12.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Ja przy wypełnieniu nowej umowy z Tauronem wpisałem, że prognozowane zużycie wyniesie zero. I po wymianie licznika płacę tylko opłatę stałą. Jeżeli tego nie zrobiłeś, to należny zadzwonić na infolinie Taurona i zmienić prognozy zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts