Matjas83 22.12.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) WitamJestem w trakcie budowy domu szkieletowego .Dom typu stodoła (pow. użytkowa parter 80+35 m garaż poddasze 65 m)z poddaszem użytkowym dobrze ocieplony (poddasze :30 cm wełny, ściana zewnętrzna 10cm. w szkielecie + fasada 15 cm ) bez komina . Planuje robić rekuperacje i PV 10 KWZapotrzebowanie energetyczne wyliczone przez architekta: EU :49 kWh/(m² rok) EK :35kWh/(m² rok) EP: 13kWh/(m² rok)Proszę doradźcie czym ogrzać taki dom + c.w.u . Myślę nad pompą ciepła powietrze woda i zrobić ogrzewanie podłogowe na dole wylewka na poddaszu system suchy ale jak czytam forum to już mam mętlik może klimatyzacja sprawdzi się w takim domu lub promienniki ciepła ??nie mam dostępności do gazu Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Matjas83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 30.12.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 jestem w podobnej sytuacji tylko j ana szczęscie mam sporo mniejsza powierzchnię. PC pow/pow (czyli klimatyzator) wygląda ciekawie problem tylko z komfortem, pracujące wentylatory jednak szumią. PC pow/woda czy woda/woda to koszmarne nakłady inwestycyjne a potem dalsze na serwis (o ew naprawach nie wspomne)Przy obecych cenach gazu może szalone ale olej opalowy zaczyna być atrakcyjna alternatywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.12.2021 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Popularne systemy ogrzewania, np podłogówka, nie nadają się do domów szkieletowych. Dom szkieletowy to brak akumulacyjności, Sama podłoga niewiele tu wniesie. W takiej hameryce stosuje się ogrzewanie nawiewowe. Wydaje się to logiczne bo dom potrzebuje ciągłego dostarczania ciepła. Edytowane 30 Grudnia 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.12.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Popularne systemy ogrzewania, np podłogówka, nie nadają się do domów szkieletowych. Dom szkieletowy to brak akumulacyjności, Sama podłoga niewiele tu wniesie. W takiej hameryce stosuje się ogrzewanie nawiewowe. Wydaje się to logiczne bo dom potrzebuje ciągłego dostarczania ciepła. A dom szkieletowy na płycie fundamentowej grzewczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts