Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie dom szkieletowy

Matjas83

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie budowy domu szkieletowego .Dom typu stodoła (pow. użytkowa parter 80+35 m garaż poddasze 65 m)z poddaszem użytkowym dobrze ocieplony (poddasze :30 cm wełny, ściana zewnętrzna 10cm. w szkielecie + fasada 15 cm ) bez komina . Planuje robić rekuperacje i PV 10 KW

Zapotrzebowanie energetyczne wyliczone przez architekta: EU :49 kWh/(m² rok) EK :35kWh/(m² rok) EP: 13kWh/(m² rok)

Proszę doradźcie czym ogrzać taki dom + c.w.u . Myślę nad pompą ciepła powietrze woda i zrobić ogrzewanie podłogowe na dole wylewka na poddaszu system suchy ale jak czytam forum to już mam mętlik może klimatyzacja sprawdzi się w takim domu lub promienniki ciepła ??

nie mam dostępności do gazu

Edytowane przez Matjas83

• 2 weeks później...

jestem w podobnej sytuacji tylko j ana szczęscie mam sporo mniejsza powierzchnię. PC pow/pow (czyli klimatyzator) wygląda ciekawie problem tylko z komfortem, pracujące wentylatory jednak szumią. PC pow/woda czy woda/woda to koszmarne nakłady inwestycyjne a potem dalsze na serwis (o ew naprawach nie wspomne)

Przy obecych cenach gazu może szalone ale olej opalowy zaczyna być atrakcyjna alternatywą.

Popularne systemy ogrzewania, np podłogówka, nie nadają się do domów szkieletowych. Dom szkieletowy to brak akumulacyjności, Sama podłoga niewiele tu wniesie. W takiej hameryce stosuje się ogrzewanie nawiewowe. Wydaje się to logiczne bo dom potrzebuje ciągłego dostarczania ciepła. Edytowane przez pandzik

Popularne systemy ogrzewania, np podłogówka, nie nadają się do domów szkieletowych. Dom szkieletowy to brak akumulacyjności, Sama podłoga niewiele tu wniesie. W takiej hameryce stosuje się ogrzewanie nawiewowe. Wydaje się to logiczne bo dom potrzebuje ciągłego dostarczania ciepła.

A dom szkieletowy na płycie fundamentowej grzewczej ?