fido2001 22.12.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Witajcie. Moje wątpliwości dotyczą pielęgnacji posadzki wykonanej miksokretem w obecnym czasie. Wylewka, właściwie to wysypka została wykonana z pomocą miksokreta z piasku, cementu CEM II/B-V 32,5R, wody z dodatkiem plastyfikatora i włókien. Grubość wylewki to 8cm a pod nią znajduje się 10cm styropianu. W wylewce zbrojenie z siatki fi3 10x10. Wylewka została zrobiona w ostatnią sobotę (4 dni temu). W mieszkaniu nie działa żadne ogrzewanie, ale mimo ujemnych temperatur nocą wewnątrz utrzymuje się temperatura 12 stopni. Mieszkanie jest szczelnie zamknięte co powoduje bardzo duże parowanie a nawet wytrącanie się kropel wody na wszystkich oknach. Zmierzona wilgotność w mieszkaniu to 88%. Począwszy od niedzieli, czyli 24 godziny po zakończeniu prac podlałem wylewkę po raz pierwszy i do wczoraj codziennie wieczorem ponawiam zraszanie jej wodą. Doradźcie mi proszę czy przy takiej temperaturze w środku, wilgotności oraz biorąc pod uwagę, że mieszkanie jest szczelnie zamknięte nadal mimo tego powinienem ją zraszać czy mogę sobie już to odpuścić ? Dodam, że gdy wchodzę wieczorem aby ją podlać, ona nadal ma ciemny, grafitowy kolor identyczny jak w momencie zacierania - jak by w ogóle nie wysychała. Polewanie jej wodą nie zmienia jej koloru. Wystarczy jednak, że drzwi są otwarte przez 5 minut i zaczynają się pojawiać małe jasne miejsca - widać, że ucieczka wilgoci z powietrza powoduje powierzchniowe wysuszenie wylewki. Chciałbym odwiedzić w święta rodzinę ale wszystko zależy od tego czy będę musiał nadal ją podlewać czy mogę jej już dać spokój i ta wilgotność utrzymująca się w mieszkaniu wystarczy aby poprawnie dojrzewała. W domu piętro niżej zostają rodzice, ale wolał bym ich nie obarczać tym zabiegiem Drugie pytanie to po jakim czasie od wylania mogę wietrzyć i osuszać mieszkanie. Czy 14 dni utrzymywania wilgotnego środowiska wystarczy czy czekać cały miesiąc ? Z góry dziękuję za poradą. Pozdrawiam, Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.12.2021 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Jedź odwiedzić rodzinę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 23.12.2021 02:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Pielęgnacja rodziny to najwazniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 23.12.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Drugie pytanie to po jakim czasie od wylania mogę wietrzyć i osuszać mieszkanie. Czy 14 dni utrzymywania wilgotnego środowiska wystarczy czy czekać cały miesiąc ? Pielęgnacja betonu ma na celu ograniczenie ryzyka wystąpienia rys skurczowych (te powstają gdy za szybko i za wcześnie odparuje woda z mieszanki). Tego typu beton po 14 dniach powinien mieć już wystarczającą wytrzymałość by nie powstawały rysy, tym bardziej że masz zatopioną siatkę przeciwskurczową (o ile jest poprawnie umiejscowiona w wylewce). Zatem zamknij szczelnie pomieszczenia i jedź do rodziny. Najwygodniej było zaraz na początku przykryć wylewkę szczelnie folią budowlaną 0,2 na te 14 dni, to by ograniczyło odparowanie wody i nawet nie byłoby potrzeby dodatkowego zraszania w kolejnych dniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts