Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Min moc pieca 1-f z zasobnikiem

neowo12

Recommended Posts

Witam. Stoję przed wyborem pieca gazowego do mojego nowo-wybudowanego domu. Zdecydowałem, że pójdę w kocioł 1-f.

• w domu będą mieszkać 2 dorosłe osoby (w przyszłości może 3)
  • jest 1 łazienka (prysznic) i 1 kuchnia
  • wszędzie ogrzewanie podłogowe
  • powierzchnia ogrzewana 120m^2 (kotłownia jest, a więc zasobnik ma gdzie stać)
  • dom wolnostojący parterowy

Otrzymałem informację, że w moim przypadku moc min kotła ma duże znaczenie, szczególnie jeśli ogrzewam 120m2 w całości podłogówką. W związku z tym mam pytanie... Rozważam zakup pieca o mocy 2,8-16,4kW (50/30°C) .

Zastanawia mnie fakt, czy skoro cały dom mam w podłogówce, to czy minimalna moc pieca przy 50/30°C (bo chyba ten zakres bierze się pod uwagę przy podłogówce) wynosząca 2,8 kW to nie za dużo - czy nie będzie za dużo taktował i lepiej poszukać jakiegoś z min mocą zaczynającą się od np 2kW, czy może jednak wystarczyć i te 2,8kW? Pytam konkretnie o moc min 2,8kW ponieważ mam na oku piec o takich parametrach.

Jeden hydraulik proponował mi piec, w którym dolny zakres mocy zaczynał się od 4,9kW ale zbytnio mu nie wierzę ponieważ handluje on właśnie tymi piecami i zapewne chciał mi go upchnąć. Dopiero później wyczytałem, że podłogówka lubi niskie dolne wartości (w szczególności jak za oknem będzie dość ciepło), a przy wyższych wartościach min kocioł często taktuje, co generuje koszty.

Wybierz może opcję 3f

dzięki temu masz 3 grzałki i znacznie lepsza modulacja dzięki temu.

hahhahaha...... 1f to kocioł jednofunkcyjny, 2f to kocioł dwu funkcyjny

kolejny oszołom co koniecznie chce coś napisać mino, że nie ma bladego pojęcia.

neowo12

masz 2 rozwiązania:

1 słuchać oszołomów na forum a potem tu dołączyć z pytaniami w stylu kocioł firmy X jest do dupy bo źle działa....

2 iść do doświadczonego projektanta, zrobić projekt a potem instalację dokładnie wg tego projektu, a następnie zaoszczędzić na zbędnych wydatkach i cieszyć się komfortem.

przede wszystkim to nie jest piec, tylko kocioł.

po drugie, jak czytam po raz tysięczny ten lęk przed za dużą mocą to mnie skręca.

po trzecie kup dowolny kociołek z zasobnikiem , przeznaczony do domku lub mieszkania w cenie od 5 do 7 tysięcy , i nie ma opcji że to będzie źle działać

te urządzenia są proste jak konstrukcja cepa. wszystkie mają widełki mocy i spalają gaz z taką samą sprawnością.

ps. przy podłogówce grzeje się z temp około 25-28 stopni. inaczej masz w domu ukrop.

przede wszystkim to nie jest piec, tylko kocioł.

po drugie, jak czytam po raz tysięczny ten lęk przed za dużą mocą to mnie skręca.

po trzecie kup dowolny kociołek z zasobnikiem , przeznaczony do domku lub mieszkania w cenie od 5 do 7 tysięcy , i nie ma opcji że to będzie źle działać

te urządzenia są proste jak konstrukcja cepa. wszystkie mają widełki mocy i spalają gaz z taką samą sprawnością.

ps. przy podłogówce grzeje się z temp około 25-28 stopni. inaczej masz w domu ukrop.

bardzo dobrze powiedziane z jednym małym wyjątkiem. Ostatni punkt temp w podłodze 25-28*C oznacza że instalator naciągnął cie na niepotrzebne kilometry rury w podłodze.

niestety zaraz stado "naukofcuf" z forum zje Cę bo moc minimalna, bo taktowanie, bo zbyt duża moc max to gigantyczne zużycie gazu....

bardzo dobrze powiedziane z jednym małym wyjątkiem. Ostatni punkt temp w podłodze 25-28*C oznacza że instalator naciągnął cie na niepotrzebne kilometry rury w podłodze.

niestety zaraz stado "naukofcuf" z forum zje Cę bo moc minimalna, bo taktowanie, bo zbyt duża moc max to gigantyczne zużycie gazu....

Piszę o temp jaka jest u mnie na kotle. To jest 26 do 30.

Rozstaw mam standardowy tj co 15cm.

Wszystko w normie. Temp w domu uzyskiwana jest poprzez czas działania kotła.

Edytowane przez Janekk1234