Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mniejsza delta = mniejsze rachunki

michal.bdg

Recommended Posts

Mówienie tobie ,że nie masz wiedzy to nie jest ubliżanie , ty jej nie masz. Tak samo z glupotą .

Jezeli nie wiesz skąd moze powstac 400v jak podlaczysz salusa do gniazdka ( w gniazdku bedzie inna faza niz w pompie ciepla) , to pokazuje nie dość ,ze niewiedzę to jeszcze totalną głupotę.

To samo z tym upieraniem się "beznapięciowym"

Ktoś znas na pewno pisze bzdury , tyle ,że ja jestem inzynierem elektrykiem , mam aktualne uprawnienia SEP , i takie rzeczy to jest podstawa. A ty dalej probuj udowadniac ze "głupi nie jesteś" , tylko to przynosi odwrotny skutek.

Edytowane przez MiG25

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mniejsza delta = mniejsze rachunki czy wręcz przeciwnie? Do jakich wniosków w końcu doszliście podsumowując bo zrobił się offtopic.

Sam nie sprawdzałem delta 3 ani 4, jade na 5. Nie mam w tej chwili za bardzo czasu na testy :/

-----------

Panowie skończcie już te swoje, nikogo to nie interesuje, w każdym temacie gdzie zaczniecie robi sie tylko jeden wielki off topic, który jest "mądrzejszy".

Mówienie tobie ,że nie masz wiedzy to nie jest ubliżanie , ty jej nie masz. Tak samo z glupotą .

Jezeli nie wiesz skąd moze powstac 400v jak podlaczysz salusa do gniazdka ( w gniazdku bedzie inna faza niz w pompie ciepla) , to pokazuje nie dość ,ze niewiedzę to jeszcze totalną głupotę.

To samo z tym upieraniem się "beznapięciowym"

Ktoś znas na pewno pisze bzdury , tyle ,że ja jestem inzynierem elektrykiem , mam aktualne uprawnienia SEP , i takie rzeczy to jest podstawa. A ty dalej probuj udowadniac ze "głupi nie jesteś" , tylko to przynosi odwrotny skutek.

TY inżynier A ja PILOT Nie ma prawa tam być 400V- Ja za twe usługi Dziękuję i kończę dyskusję

Tak jak podawałem Na innym forum wszystko wiesz .Wiesz co to bez napięciowe . Dalej nie napisałeś za co odpowiada L i N z wtyczką w salusie. CZYŻ by inż nie wiedział ???????????????????

TO JEST HIT Cyt. w gniazdku bedzie inna faza niz w pompie ciepla ha ha

Weź dodatkowe lekcje z instalacji Salusa.

Edytowane przez -voymar-

Napisałem : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8109780&viewfull=1#post8109780

Natomiast ten post to twoj gwoźdź do trumny twojej glupoty.

To że ty piszesz nie nie mam wiedzy to lata mi .

Fakt jest taki że jak byś TY miał choc min tej wiedzy co ja to bys wiedział ( a nie raz pytałem)

---- za co odpowiada L i N w serowniku ????

---Nawet na innym forum piszczysz o poparcie i jakoś tam nie pyszczysz jak ci piszą

Cyt.Moim zdaniem obwód zasilający salusa nie ma nic wspólnego z obwodem sygnałowym dla pompy. I czy zasilanie salusa podłączysz bezpośrednio z pompy czy z jakigokolwiek innego gniazda nawet z inną fazą nie będzie miało znaczenia

Też jestem ciekaw co z tą deltą? Ustawiać niską czy nie. Jakie sa wasze wnioski.

Moc pompy PC w kW

Q ( kW ) = 1,163 x V ( m3/h) x dT (*K )

dla PC = 9 kW

1,163 x 1,55 x 5 = 9,01

Jak ustawimy delte dużą np. 12 stopni, to ;

- pompa obiegowa chodzi w czasie grzania na dużo niższych obrotach ,

- przepływy są ok; 0,5 l/min,

- PC - powoli dochodzi do zadanej temperatury ,

- spokojniej się to wszystko odbywa, widać różnicę na liczniku,

Jak ustawie deltę na np.; 5 stopni to ;

- obiegówka cały czas pracuje na wysokich obrotach,

- przepływy ok; 2,5 litra /min,

- pompa startuje i bardzo szybko chce dojść do zadanej temperatury ,

- wchodzi na 60 Hz , spory pobór prądu a copy są niskie

Liczyłem grzejniki w innym temacie (kopia poniżej) i mniejsza delta ma wpływ na wzrost mocy grzejników.

To przy niskich temperaturach wody (poniżej 45*C) można poprzez obniżenie delty zwiększyć sobie moc gdy brakuje do 10% mocy grzejnej.

Moc grzejników do zapotrzebowania OZC, a P.C. ma wystarczającą moc by tyle wyprodukować.

Natomiast jeśli sumaryczna moc grzejników jest równa lub większa zapotrzebowaniu OZC, to obniżając deltę np. z 10 na 6 można jednocześnie obniżyć temp. zasilania o 2*C - głównie obniżenie temp. zasilania przekłada się na lepszy SCOP.

Rok temu w innym wątku ktoś pisał, że testował u siebie deltę 10, następnie deltę 5 i potem deltę 7.

Po obniżeniu delty z 10 na 5 miał poprawę (już nie pamiętam - chyba była mowa o COP), potem po zejściu do 7 nie było odczuwalnej różnicy wg delty 5.

I fakt jak pisze Andrzej5101 niższa delta będzie wymuszała pracę pompy obiegowej na wyższych przepływach - co może zniwelować zyski. Bo wyższe obroty to wyższy pobór prądu.

Na jakiejś pompce widziałem (wspomnienie już trochę nieprecyzyjne, ale oddaje proporcje) na I biegu 16 Watt, na II biegu 45 Watt, a na III biegu 65 Watt poboru prądu. Do tego przy wyższych przepływach rosną opory instalacji.

Porównanie mocy grzejników:

- policzyłem moce dla Alice 350, Kermi Typ 22 400x1000 oraz Purmo C22 400x1000.

Przy wodzie bazowej 55/45*C i temp. pokoju 20*C Purmo C22 = 623 Watt ; Alice 350 = 484 Watt ; Kermi Typ 22 = 577 Watt.

Purmo C22 400x1000 jest o 28,7% mocniejszy wg Alice 350.

Przy wodzie 45/35*C (delta 10) pokój 20*C :

Alice 250 =283 Watt ; Purmo C22 = 361 Watt ; Kermi T.22 = 335,6 Watt

- dla wszystkich pasuje proporcja 58% mocy wg zasilania wodą 55*C delta 10*C.

Przy wodzie 45/40*C (delta 5) pokój 20*C :

Alice 250 =331 Watt ; Purmo C22 = 430 Watt ; Kermi T.22 = 399,5 Watt

- dla Alice pasuje proporcja 68% mocy, a dla płytowych 69% mocy wg wody 55*C delta 10*C.

Przy grzaniu pokoju do 22*C moce grzejników spadają wg wartości katalogowej 55/45/20

do 49% przy wartościach 45/35/22*C (delta 10)

i do 60% przy wartościach 45/40/22*C (delta 5).

Edytowane przez Marco36
  • Like 1

Moc pompy PC w kW

dla PC = 9 kW

1,163 x 1,55 x 5 = 9,01

@Andrzej5101 , dlaczego pompa przy większej delcie ma statować łagodniej ? Chyba ,że tylko chodzi o obiegówkę , bo sprężarka robi ciągle tą samą moc , obojętnie czy będzie duża delta i odpowiednio mniejszy przepływ , czy odwrotnie.

To się nakładają dwie rzeczy , z jednej strony prawdą jest ,że im mniejsza różnica temperatur pomiędzy DZ a GZ tym lepsze COPy. Więc ,żeby zmniejszyć maksymalnie tą różnicą powinna być mniejsza delta wody , Z drugiej strony istnieje gdzieś granica ,z jaką obiegówka racjonalnie może przepchnąć wodę prze system ( bo zaczynają się szumy , kawitacje itp , no i sam odbiór ciepła , woda przepłynie tak szybko ,że nie zdąży oddać ciepła). Wychodzi stąd też ,że każdy system jest inny , i na pewno każdy system ma swoją unikalną deltę i przepływ , przy jakich pracują najlepiej/ najoptymalniej , tylko kwestia ,żeby go znaleść ( i niekoniecznie to jest ten z najniższą deltą).

Przy okazji można wspomnieć ,że w najnowszej serii J Panasoników jest też po to nowa opcja max.Przepływ ( jak można się domyśleć obiegówka zapierdziela jak najszybciej ,a delta się do tego dostosowuje) , być może do podłogówki ok.

Moc pompy PC w kW

dla PC = 9 kW

1,163 x 1,55 x 5 = 9,01

No nie wiem lecz wydaje mi się że przy delcie =5 ten przepływ jest spoooooro większy niż 2,5L -Sprawdzał nie będę bo mi się zwyczajnie nie chce.

Obstawiam że przy delcie =5 przepływ to ok. 15L/min. ale tak jak mówię --lenistwo góruje.

Co do delty 12 to nie mam zupełnie pojęcia bo na takowej nie pracowałem- no ale tak na logikę 0,5L/min ???????? toż to by wcale nie grzało

A odnośnie oszczędności --tego w ogóle nie biorę pod uwagę . Ja mam mieć w domu 22,8*----23.4*C niezależnie od temp zew.

Reszta nie ma dla mnie znaczenia.

PS. Z powodu lenistwa pewnie wcale nie będę wiedział jakie są te przepływy przy omawianych deltach.

Powodzenia.

Czyli co dalej nie ma odpowiedzi na Pytanie zadane w Temacie.

Teoretycznie to troche ma sensu, mniejsza delta - mniejsza różnica temp pomiędzy zasilaniem i powrotem - temp wody wracającej mniejsza do podgrzania.

Wiadomo na początku pompa musi wykonać więcej roboty aby dobić do tych temp, ale już jak je osiągnie to się moduluje.

+ wdg obliczeń Marco - mniejsza delta = większa moc grzewcza grzejników.

- pompa może zacząć taktować na niskiej delcie - choć przy mrozach i domach nie turbo termosach nie powinna.

Ale jak w praktyce? :confused: :rolleyes:

Edytowane przez Fanek

Przy odpowiednio zrobionej instalacji (CO ) szytej pod daną PC nie ma opcji aby taktowała.

I nie zamierzam się tu mądrzyć lecz pracowałem na deltach od 3 do 10 i nic takiego nie miało miejsca.

No ale to juz było wałkowane nie raz i nie zamierzam dalej w to brnąć.

Powodzenia.

To wiesz przy starszych domach po modernizacji zgadza się, tym bardziej na grzejnikach gdzie wyższą temp trzeba podać.

Ale podłogowe ogrzewanie i nowoczesne termosy nie wypuszczające ciepłe tam może zacząć się taktowanie.

Bo chyba dopuszczasz do siebie myśl i sytuacje że pompa nie zejdzie niżej niż 19Hz, dom jest totalnie wygrzany i więcej ciepła nie jest w stanie przyjąć, to co pompa ma zrobić w takiej sytuacji - WYŁĄCZYĆ SIĘ. To jest prawidłowe zachowanie.

My niestety takich termosów nie posiadamy

btw. jedziesz dalej na Prostej czy wróciłeś na KG ?

ja w końcu ogarnąłem temat ustawień i grzejników i na ten moment człowiek zadowolony, nic już nie zmieniam, została Prosta :)

Jeden pion łazinkowy mi został który słabiej grzeje, ale chyba gdzieś jest zapowietrzenie, bo słychać nieraz takie "puk puk puk" w dużych ostępach - pewnie zapowietrzenie?

Musze się zebrać i iść na poddasze gdzie owinięty watą jest odpowietrznik

Edytowane przez Fanek

To wiesz przy starszych domach po modernizacji zgadza się, tym bardziej na grzejnikach gdzie wyższą temp trzeba podać.

Ale podłogowe ogrzewanie i nowoczesne termosy nie wypuszczające ciepłe tam może zacząć się taktowanie.

Bo chyba dopuszczasz do siebie myśl i sytuacje że pompa nie zejdzie niżej niż 19Hz, dom jest totalnie wygrzany i więcej ciepła nie jest w stanie przyjąć, to co pompa ma zrobić w takiej sytuacji - WYŁĄCZYĆ SIĘ. To jest prawidłowe zachowanie.

My niestety takich termosów nie posiadamy

btw. jedziesz dalej na Prostej czy wróciłeś na KG ?

ja w końcu ogarnąłem temat ustawień i grzejników i na ten moment człowiek zadowolony, nic już nie zmieniam, została Prosta :)

Jeden pion łazinkowy mi został który słabiej grzeje, ale chyba gdzieś jest zapowietrzenie, bo słychać nieraz takie "puk puk puk" w dużych ostępach - pewnie zapowietrzenie?

Musze się zebrać i iść na poddasze gdzie owinięty watą jest odpowietrznik

Najważniejsze -to poprawne rozumowanie i oddzielenie ziaren od plew których na forum mnóstwo.

- temperatura nie ma nic wspólnego z taktowaniem. Bo jak PC taktuje przy +30*C na zasilaniu to i przy +45*C tez taktować będzie. Tylko później to nastąpi. Później znaczy to że temp docelowa wynikająca z krzywej zostanie osiągnięta w dłuższym czasie.

Bo PC zadaną 30*C osiągnie szybciej niz zadaną 45*.

-dom nie ma znaczenia jaki jest-a tym bardziej nie ma wpływu czy PC ma taktować czy nie. Taktowanie to złe dobranie ( CO ) do mocy PC

-TAK jak najbardziej dopuszczam pracę PC na 19Hz -i co w tym jest dziwnego????? Zmoduluje i pracuje dalej. Pracuje pod jednym warunkiem!!! Że inwestor wie co robi I tak dobierze grzejniki aby ich Moc była > od min Mocy PC po modulacji .Czyli dla T-Cap 3,5kW

- co to jest Cyt. dom jest totalnie wygrzany i więcej ciepła nie jest w stanie przyjąć, ??????? bo dla mnie nie znaczy NIC

PC pracuje dalej-- dlaczego ma sie wyłączyć???????/

Jak dom może więcej ciepła nie przyjąć ??????????? i co oznacza totalnie wygrzany????????? Z tym PC nie ma nic wspólnego.( chodzi mi o taktowanie )

Dla jednego wygrzany dom to 19*C a dla drugiego 23*C to min. To nie ma nic wspólnego z pracą PC.

PC ma wyłączyć harmonogram , termostat po osiągnięciu temp. komfortowej w domu .Nic więcej. Lub +20*C na zewnątrz

Jak cały układ jest -OK to, to, co może się zdarzyć to tylko wzrost temp w domu ,a nie jakieś tam taktowania.

Do Voymar.

Jeśli pompę ma wyłączyć harmonogram albo termostat to nie ma to nic wspólnego z grzaniem ciągłym.

Grzanie harmonogramem niczym nie różni się od grzania tylko w II taryfie.

Dla mnie praca stała to taka praca gdzie nie ma żadnego harmonogramu pracy i nie ma żadnego termostatu i pompa a raczej sprężarka działa tak długo jak potrzebuje a nie z jakiegoś harmonogramu czy wyłączenia termostatu.

A niestety aby pompa tak pracowała trzeba mieć dom mocno energożerny albo jakiś wielkim dom , bo inaczej żadna dostępna na rynku pompa nie będzie potrafia tak nisko zmodulować aby działać ciągle ..

Więc dla mnie Voymar mylisz pojęcia , bo jak u Ciebie działa z harmonogramem czy termostatem to ciężko nazwać to pracą stałą i bez ograniczeń , bo ograniczenia są i jest to np. histereza (termostat) albo określony czas pracy (harmonogram)

Myślę, że tajemnica lepszego COP tkwi w tym, że wraz z obniżeniem delty

(co przełoży się na wyższą moc grzewczą grzejników) to można jednocześnie obniżyć górną temp. zasilania.

I nie chodzi o różnicę delty, że ma mniej stopni do dogrzania wody - a o różnicę temperatur między DZ a GZ.

Obniżając temp. zasilania wody zyskujemy mniejszą różnicę między DZ a GZ - to P.C. uzyska leszy COP.

Ale wszystko ma swoje granice wg instrukcji Daikina delta 3 jest tą najniższą do uzyskania.

U siebie maksymalne przepływy wody mam 30 L/min. - tyle podczas defrostów i trochę czasu po defroście oraz kilka chwil po uruchomieniu P.C. gdy była całkiem wyłączona (również po restarcie przy niskiej DZ).

Pośrednio widywałem przepływy 15 ; 17 ; 25 L/min. Najczęściej 15 L/min.

Minimalnie waha się (skacze) między 6,5 a 7 L/min. i to chyba jest ta dolna granica poniżej której już nie potrafi zejść.

Obecnie grzeję z zaprogramowaną deltą 7. Pomijając defrosty, to P.C. grzeje z przepływem najczęściej 15 L/min., następnie podtrzymuje temp. na przepływie 6,5/7 L/min.

Od ostatniego weekendu przestawiłem P.C. na sterowanie wodą, bo sterowanie termostatem ma spore ograniczenia. W okresie przejściowym jak termostat zatrzymał pracę P.C. to pozwolił jej ponownie wystartować po kilku godzinach gdy temp. w domu spadła o 2*C (histereza +/- 1*C). Dodatkowo przeszedłem na taryfę G12W, historia pokazuje, że między 16 a 21 godziną mam największy pobór prądu. Sterowanie termostatem i harmonogramem doprowadziłoby do zatrzymania pracy P.C. A ponowny rozruch odbywa się z pomocą grzałki. Więc to sterowanie mnie nie urządza.

Ustawiłem sterowanie wodą i harmonogram - wstępnie z obniżeniem temp. wody -2*C od 16 do 22 godziny. Teraz muszę zaczekać na wyniki, czy uda mi się tak przesunąć zużycie prądu do tańszej taryfy, a bez całkowitego wstrzymywania pracy P.C.

Edytowane przez Marco36

W większości sytuacji tu na forum ma miejsce;

1/ moc cieplna grzejników < od mocy cieplnej budynków < od mocy PC,

....- czyli moc PC jest dobrana z nadmiarem,

2/ Zanim w praktyce doprowadzimy do sytuacji;

... - moc cieplna grzejników = > od mocy cieplnej budynku,

... - oraz zład wody = moc PC (kW) x 20 ( l/kW ),

3/ Wg; mnie najkorzystniej jest zwiększać dT ;

....- aby obniżyć prędkość przepływu V,

...- .a tym samym wydłużyć okres do tzw; taktowania,

4/ Zastosować krzywą grzewczą o wyższych parametrach temperaturowych,

....mimo ,że COP na tym ucierpi

Właśnie ta histereza mnie dobija Daikin termostat Madoka..

Dla mnie tak duża histereza dyskwalifikuje to coś jako termostat , bo w czasach gdy nawet tani termostat za niecałe 100zł ma histereze od 0,2 czy 0,5 stopnia oferowanie termostatu z histerezą 4x czy nawet 10x większa to lekko mówiąc dziwne podejście.

Bo histerezę 2 stopnie i wahania temperatury o 2 stopnie cięzko nazwać komfortowymi warunkami.

U mnie mamy 0,5 stopnia (czyli -0,25 / +0,25) i często zanim spadnie temp o te 0,5 stopnia trzeba czekać po kilkanaście godzin a 2 stopniach to chyba co co 2-3 dni włączyło by sie ogrzewanie ..