Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osuszanie domu po budowie.

Recommended Posts

Odebrałem dom od dewelopera. Nareszcie :-)

Tylki wewnętrzne były robione na początku września. Wylewki 2 listopada. Od 15.12 rozpoczęte grzanie. Obecnie w domu mam 22st i 40% wilgotności. Pytanie czy jest to odpowiedni poziom wilgotności czy powinnam jeszcze osuszać/wietrzyć dom intensywniej? Może wstawić osuszacz?

Pytanie czy jest to odpowiedni poziom wilgotności czy powinnam jeszcze osuszać/wietrzyć dom intensywniej? Może wstawić osuszacz?

Masz podłogówkę? Jak tak, to wygrzewaj. A po wygrzaniu sprawdź wilgotność wylewki.

Jak nie masz, to od razu zmierz wilgotność wylewki.

Odpowiadając na Wasze pytania. Mam podłogówkę. Właśnie robię wygrzewanie. Temp w podłodze 50C w domu zrobiło się 28-30C. Wilgotność powietrza wzrosła na dole do 41% na górze do 55%. Wartości te nie wydają się wysokie. Być może spora część wilgoci technologicznej wyparowała już podczas wietrzenia jesienią. Jak to sprawdzić, czy w ścianach jest jeszcze wilgoć?

Odpowiadając na Wasze pytania. Mam podłogówkę. Właśnie robię wygrzewanie. Temp w podłodze 50C w domu zrobiło się 28-30C. Wilgotność powietrza wzrosła na dole do 41% na górze do 55%. Wartości te nie wydają się wysokie. Być może spora część wilgoci technologicznej wyparowała już podczas wietrzenia jesienią. Jak to sprawdzić, czy w ścianach jest jeszcze wilgoć?

Przy takich temperaturach są bardzo wysokie. Prawdopodobnie kuleje wentylacja.

• 3 weeks później...

Co łatwiejsze osuszenie ścian w budynku gospodarczym czy nowego budynku? Chodzi o zapuszczony domek gospodarczy.

Jak myślicie jak można skutecznie pozbyć sie wilgoci? Samo ogrzewanie raczej nie pomoże... Myślałem żeby wynająć ekipę od:spam: bo czas i czekanie to działa raczej w drugą stronę.

Edytowane przez Greengaz