rafi22 26.12.2021 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Witam.Teraz są moje pierwsze zimowe miesiące w nowym domu od developera, ale mam problem. tj.:1. mam piec gazowy firmy ACV o mocy 24kV2. budynek piętrowy, na parterze tylko ogrzewanie podłogowe (Kuchnia, salon, korytarz i WC)3. na piętrze ogrzewanie podłogowe tylko w łazience. Natomiast tradycyjne grzejniki są w trzech pokojach i w łazience.4. Piec mam ustawiony na 35st. ogrzewania podłogowego.Mam problem, bo jak piec grzeje to ogrzewanie podłowewe działa (na parterze jest ciepło i w łazience na piętrze).Natomiast problemem są pokoje, gdzie grzejniki są bardzo delikatnie ciepłe (czasami ledwo wyczuwalne).Grzejnik w łazience jest wyraźnie ciepły. W trzech pokojach jest ledwie 18-19st., natomiast na parterze 2-3st. więcej.5. Budynek jest dobrze ocieplony (nowy domek).W czym jest problem, że grzejniki w pokojach praktycznie nie grzeją i te trzy pokoje są strasznie zimne? Grzejniki są odpowietrzone.Po rozmowach z sąsiadami, to samo występuje u nich.Bardzo żałuje teraz, że nie zastosowałem ogrzewania podłogowego wszędzie na piętrze. Proszę o jakieś konkretne podpowiedzi, co mam zrobić (zielony jestem w tych tematach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 26.12.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Grzejniki powinna zasilać woda o wyższej temperaturze, zmiana grzejników na niskotemperaturowe. Jeśli dom jest nowy to reklamacja u sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 26.12.2021 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Ale to jest jedyne rozwiązanie?Ogrzewanie podłogowe oprócz temperatury na piecu, można sterować tymi zaworami określając ile litrów wody na minutę przepływa. A grzejniki tradycyjne tylko temperaturą na piecu?Jak sprawdzić jakie typ grzejników się posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 03.01.2022 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 To jak mam ustawić ogrzewanie?Na piecu mam teraz 35st, zmienić na więcej (ile)? Zauważyłem że przy sterowaniu podłogowym jest termostat ustawiony na ok. 35st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.01.2022 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Możesz ustawić temperaturę na kotle do wartości 40 - 45*C, taka temperatura pójdzie wtedy na grzejniki natomiast temperaturę w podłogówce będzie ograniczać termostat. On ma prawdopodobnie czujnik na drucie przymocowany do listwy powrotnej z podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts