Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna pompa ciepła działanie przy niskich temperaturach

damianeekk

Recommended Posts

Witam

Stoję przed wyborem sposobu ogrzewania domu, widzę dla siebie tylko 2 opcje pellet albo powietrzna pompa ciepła.

Otrzymałem 3 oferty pomp ciepła najbardziej korzystna moim zdaniem jest oferta z PC INNOVA 6,0kW typ IGZAW6SNO-1.

Chciałbym zapytać się jak pompy ciepła typu powietrze woda działają w niskich temperaturach rzędu -15*c do nawet -25*c , od jakich temperatur używają grzałek? czy są w stanie ogrzać dom w czasie dłuższych mrozów?

Na koniec dodam że dom jest dobrze zaizolowany:

-20cm grafit na ściany

-20 cm na strop

-20 cm na podłogę na gruncie

- w całym domu tylko ogrzewanie podłogowe

dom 110 m2 parterowy bez poddasza użytkowego.

z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

1. Policz OZC aby dobrać odpowiednią moc PC

2. Nie instaluj żadnych drabinek (jak chcesz grzejnik w łazience to kup elektryczny z 300W bo PC, która zasila podłogę temp. 27-30*C i tak nie ugrzeje tej drabinki a tylko problemy z tym..)

3. Przemyśl sprawę dobierając PC większej mocy niż zalecane bo lepiej jest kupić idealną moc i przy tych -25 (które są i tak kilka godzin w roku) dogrzać grzałką.

Pompę ciepła trzeba dobrać do zapotrzebowania domu, zależy też od strefy w której mieszkasz .

Ogólnie z polecanych PC PW to tutaj na forum są Panasonic , Daikin , Mitsubishi , Samsung , Hitachi ,LG też ma dobre parametry pracy / ja dopiero jestem w fazie testów i wygrzewania domu /

Jeśli potrzebujesz tylko 6kW przy -20 st to Panasonic t-cap odpada bo on zaczyna się od 9kW , ale Daikin 6kW jest BD wyborem , mitsubishi ecodan też f

Ogólnie celuj w jakiś markowy sprzęt choć będzie droższy ale lepszy , niestety chińskie produkty z naklejką dystrybutora nie zawsze mają podane parametry dla niskich temperatur , a niektóre z nich lecą bardzo z mocą .

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Według strony ciepło właściwe wychodzi 6kw https://cieplo.app/wynik/mz72.

otrzymałem też oferte na MITSUBISHI ELECTRIC 6,0kW typ ECO SUZ-SWM60VA najdroższa oferta, ale chyba lepiej dopłacić do markowego sprzętu.

Mam jeszcze pytanie co do grzałki w PC przy jakich temperaturach się włącza?

Tak jak już chłopaki napisali, pompa p-w może śmigać z powodzeniem nawet przy -25st.C bez grzałki.

To czy włączy się grzałka zależy od doboru mocy pompy do mocy jaką potrzebuje dom.

Z reguły moc pompy dobiera się do obciążenia cieplnego domu.

Jak masz je wyliczone na poziomie 6kW to dobierasz tak pompę, żeby przy np.-20st.C w III strefie pompa dysponowała mocą 6kW.

Nie każdy model pompy poszczególnych firm utrzymuje stałą moc grzewczą, w tańszych modelach ta moc z nazwy, wraz ze spadkiem temperatury spada także musisz znać tabelę wydajności.

Ja od 9 lat mam pompę Panasa T-CAP 9kW w domu, który potrzebuje 3,5kW i nawet przy największych mrozach rzędu -26st.C grzałka się nie włączyła :)

powiedzcie mi jeszcze jedno na jakie parametry patrzeć przy wyborze PC PW?

Tabela wydajności,to przede wszystkim.

Czyli zależnie od modelu,krzywa albo prosta działania czyli zależnośc temperatury zewnętrznej na moc pompy I jej COP,przy czym COP jest mniej ważny bo na niego wpływają różne czynniki.

Zastanów się, albo poszukaj w sieci danych dla Twojej okolicy, jak często jest u Ciebie -20 w roku. U mnie (łodzkie) przez ostatnie 4 lata -20 było dwa razy, przy średniej dobowej w okolicach -16. Takie mrozy jak teraz nawet zdarzają się bardzo rzadko. W większości przypadków (a juz na pewno przy t-cap) pompa dobrana tak, zeby nawet przy -20 nie włączała się grzałka, będzie Ci taktować w wyższych, a więc znacznie częściej spotykanych temperaturach. To z kolei nie tylko spowoduje wyższe rachunki ale także nie jest zbyt zdrowe dla sprężarki, która będzie się ciągle włączać i wyłączać.

Mylisz się kolego :)

Nie zamierzam z Tobą dyskutowac, bo raz już miało to miejsce.

Zdecyduje autor wątku co wybrać.

Moim zdaniem, warto pochylić się też nad mocą minimalną jaką dana pompa może osiądnąć w temperaturach na przykłąd od -2 do +7.

Tutaj więcej na ten temat: https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/

Dodam, że nie mam ani panasonica ani daikina.

Kolega wspominał o drabinkach, moge potwierdzić że ciepły powrót z drabinek w moim przypadku zaburza delte i pompa taktuje. Drabinki zasilane u mnie 31* stopni podnosza temp. w lazience o 1* w stosunku do reszty budynku,i dodatkowo zawsze mam suchy recznik, niby szczegół ale istotny. Masz mały ciepły domek wiec bez obaw o spadki temp. Ostatnia 2 doby z temp. do -15. na moim przykladzie, PC łyknela po 26-28kWh/doba to ok. 5-8 kWh wiecej niż przy 0*

Mam powietrzną PC od 4 lat i tylko raz temeparatura w tym czasie spadła poniżej -20C i to było na jedną noc. Kilka razy zdarzało sie poniżej -15C ale to w sumie też można olać jeśli chodzi o obliczenia jeśli na kilkaset dni zdarzy się 3-4 noce z takimi temperaturami. Nawet jakby grzałki miały chodzić przez pol nocy (a nie chodziły) to i tak są grosze w porownaniu do obecnych kosztów innych sposobów ogrzewania.

P.S. Mam drabinkę w lazience i nie zauważyłem żadnych anomalii. Może zwieksza sie temperatura ale pod wanna nie mam podlogówki wiec pewnie wychodzi na jedno jesli chodzi o powierzchnie grzania. Zresztą temperatura w lazience powinna być o 1-2C wieksza niz w sypialniach.

Edytowane przez Toty

P.S. Mam drabinkę w łazience i nie zauważyłem żadnych anomalii. Może zwiększa się temperatura ale pod wanna nie mam podłogówki wiec pewnie wychodzi na jedno jeśli chodzi o powierzchnie grzania. Zresztą temperatura w łazience powinna być o 1-2C większa niż w sypialniach.

To jest kwestia tego jak tą drabinkę wepnie instalator - musi ją wpiąć razem z podłogówka w rozdzielaczu. Jak instalator nie robił za dużo z PC a głównie w gazie to zrobi Ci dodatkowy rozdzielacz na grzejniki i wtedy powrót z podłogi miesza się z ciepłym powrotem z grzejników i robią się problemy (ja mam niestety u siebie ten błąd i drabinki nie używam - jedynie z grzałką więc z perspektywy czasu bym tego nie robił tylko kupił grzejnik elektryczny).

Co do pompy to również moim zdaniem jest za mocna bo mam 9kW, i jak jest 2-10*C na dworze to albo taktuje albo robi duże delty w domu tzn. grzeje ciągiem np. 4-5h więc temp. w domu rośnie a później długo się nie załącza i temperatura spada, a więc robi się delta w okolicy 1*C najczęściej jest to tak, że spada nocą, a rośnie w dzień więc nie jest źle.

Edytowane przez dar3k

Mam grzejnik na osobnej pętli podłogówki, mogę sobie ustawić na nim dowolny przepływ regulując w ten sposob temperaturę grzejnika. Oczywiscie to tylko kilka stopni. Ponieważ na listwie mam jeszcze 7 innych petli to nie wiem czy to mieszanie sie nico wyższej temperatury z niższą z pozostałych 7 pętli ma jakikolwiek wpływ. PRzecież ilosc wody w tym grzeniku jest pewnie mniejsza niż typowej pętli z sypialni.

Mam grzejnik na osobnej pętli podłogówki, mogę sobie ustawić na nim dowolny przepływ regulując w ten sposob temperaturę grzejnika. Oczywiscie to tylko kilka stopni. Ponieważ na listwie mam jeszcze 7 innych petli to nie wiem czy to mieszanie sie nico wyższej temperatury z niższą z pozostałych 7 pętli ma jakikolwiek wpływ. PRzecież ilosc wody w tym grzeniku jest pewnie mniejsza niż typowej pętli z sypialni.

Dlatego u Ciebie nie ma to wpływu na pracę, jak już chcesz grzejniki to wpijaj je w rozdzielacz podłogi, a nie w osobnym albo powrót z grzejników w zasilanie podłogówki, ja mam 3 rozdzielacze pętli podłogi i jeden grzejników, problem jest taki, że wszystkie powroty z podłogi mieszają się z powrotem z grzejników (który pech chciał, podłączony jest najbliżej pompy przez co podbija temperaturę powrotu).

Nie zamierzam z Tobą dyskutowac, bo raz już miało to miejsce.

Również nie zamierzam z Tobą dyskutować, stwierdziłem jedynie, że się mylisz.

A piszę to nie teoretycznie tylko jako użytkownik pompy o mocy 9kW przy -20st.C gdzie dom potrzebuje wtedy tylko 3,5kW.

Od 9 lat nawet przy wyższych temperaturach nie ma u mnie tzw "taktowania" bo nie ma prawa być w nowym domu z wylewką nie anhydrytowa.

Również nie zamierzam z Tobą dyskutować, stwierdziłem jedynie, że się mylisz.

A piszę to nie teoretycznie tylko jako użytkownik pompy o mocy 9kW przy -20st.C gdzie dom potrzebuje wtedy tylko 3,5kW.

Od 9 lat nawet przy wyższych temperaturach nie ma u mnie tzw "taktowania" bo nie ma prawa być w nowym domu z wylewką nie anhydrytowa.

Tak, tylko Ty tak masz i jeszcze jeden psychofan panasonica. Jak widać po wpisach nawet na tej stronie cała reszta ludzkości ma inaczej...

Więc to, kto się myli zostaw łaskawie ocenie innych.

Grzałki mam ustawione od -10 stopni. Ale to nie oznacza, że załączą się przy -10 stopniach, tylko że od tej temperatury mogą się załączyć, jeśli by pompa nie wydalała.

Na razie grzeję trzeci sezon i grzałki załączyły się raz i zużyły całe 2kWh

Pompa 6kW, daje około 4kW przy -20 i mniej więcej tyle tez wychodzi zapotrzebowanie przy tej temperaturze wg cieplowlasciwie

Przy bardzo niskich temperaturach patrz nie tylko na moc, ale również na COP. Bo co z tego, że pompa daje x kW przy -20, jeśli pracuje z COP 1.5 albo 1.3. To już lepiej objechać te parę/paręnaście godzin na grzałkach i nie piłować sprężarki.

Izolację stropu masz taką średnią, 20 cm (czego wełny, styropianu?) szału nie robi.

Izolację stropu masz taką średnią, 20 cm (czego wełny, styropianu?) szału nie robi.

Budowa jeszcze w trakcie strop jeszcze w ogóle nie ocieplony, tylko zamierzam ocieplić 20 cm styropianu. Myślisz że to za mało? ile powinienem dać?

Można zapytać jakiej firmy masz PC i jak ci się sprawuje?