Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka izolacja na chudziaka ?

Recommended Posts

Cześć.

Chciałbym się zapytać jaką dawaliście izolacje na chudziaka ?

Mam dom częściowo podpiwniczony i tam daje w piwnicy chce dać finalnie papę zgrzewalną, ale nie wiem o zrobić z poziomem mieszkalnym. Dom jest ok 50 cm wyżej od gruntu, jak do tej pory jest tam sucho, nigdy nie zalało piwnicy u sąsiada, a dom stoi z 50 lat, więc teren na razie ok, 3 m kopane było i sam piach, zero wody. Dlatego zastanawiam się czy w domu też dawać papę i ją zgrzewać czy dać folię budowlaną ( jaką jak coś ? ), wiadomo, że koszty też są zdecydowanie inne.

Jak wy robiliście ? Jakie macie rady w tym zakresie, będę wdzięczny za informację.

Dlatego zastanawiam się czy w domu też dawać papę i ją zgrzewać czy dać folię budowlaną ( jaką jak coś ? ), wiadomo, że koszty też są zdecydowanie inne.

Jak wy robiliście ? Jakie macie rady w tym zakresie, będę wdzięczny za informację.

Sam dałem grubą folię. Niemniej bardziej przekonuje mnie membrana albo papa. Kolejny temat jaki się z tym wiąże, to kwestia szczelnego połączenia... Nie wiem na ile jest to możliwe. Z drugiej strony widziałem jak się "kładzie" folię i styropian na budowach, a zwłaszcza na zleceniu u dewelopera... Także domy, które były stawiane po I WŚ (20-30"), PRL (60-70-80") i 90" jeszcze się nie zawaliły i choć zawilgocone, to z uwagi na brak skutecznej wentylacji / nieszczelności dachu...

Ostatecznie poszedłem w grubą folię. Bardziej zwróciłbym uwagę na izolację poziomą na fundamencie + ew. pionową + ew. drenaż