Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dogrzaniem domu 145m2 + brak niska temperatura zasilania na kotle

netykmen

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Od kilku tygodni zamieszkuje nowo wybudowany dom pow. użytkowej 145m2 ( z garażem, pralnią i kotłownią to łacznie 178m2) .

Mam problem z dogrzaniem pomieszczenia (sypialni) nad garażem. Sypialnia znajduje się na półpiętrze

Poniżej zamieszam plan budynku:

https://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-14-k.html

Ogrzewanie podłogowe jest założone w całym domu wraz z pomieszczeniami garaż, kotlowia, pralnia. Posiadam piec Buderus 122i -15TH + sterownik RC310, który jest zamontowany własnie w wspomnianej sypialni. Pokój od storny północnej. Ustawiona temperatura pomieszczenia na 21 stopni.

Na parterze i piętrze zamontowane rozdzielacze wraz z pompa ( dół 11 obiegów, góra 9 obiegów)

Problem pojawił się gdy temperatury spadł poniżej 0. W pomieszczeniu, o kórym mowa potrafi być o 2 stopnie niższa temperatura, niż w pomieszczeniach na parterze i na piętrze, a piec nie jest w stanie dogrzać tego pomieszczenia.

Pierwszy problem jaki zauważyłem jest taki ze gdy ustawiam temperature zailania na większą niż 30 stopni np. 37 lub 40 stopni to piec i tak cały czas zadaje temeperature do 30.

Przy ostatnich mrozach ratowałem sie przełączając piec w tryb awaryjny aby nadać mu rządaną temperaturę, ale to nie jest rozwiązanie, dlatego prosiłbym o pomoc co może być przyczyną problemu zwięszenia zadanej temperatury.

Drugi problem jest taki, że aby dogrzać sypialnie nad garażem muszę temperaturę zailania ustawić na 37, jednakże wtedy ogrzewanie podłogowe staje się nie kofortowe, podłoga za ciepła, oraz w instalacji podłogowej nie powinna być temeperatura większa niż 29 stopni. W garażu i w kotłowni, które są pod sypialnią, staram się aby temperatura miala ok. 16 stopni jednakże jak są większe mrozy może być mniej.

Zawór na rozdzielaczu na górze ustawiony na MAX , zawór na rodzielaczu dolnym na 2. Przepływomierze na sypialnie ustawione na max, pozostałe pomieszczenia zmniejszone na 1,5l/s

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Musisz delikatnie zmniejszać przepływy w ciepłych pomieszczeniach, pozostawiając rotametr zimnej sypialni otwarty na max.

Jakie przepływy zalecał projektant podłogówki i jak długie są pętle?

Przepływy w ciepłych powimieszczeniach są zmniejszone i to znacznie. A zimna sypialnia jest na max. To nie pomaga.

Pętle nie przekraczaja 100 metrów, niestety nie mam zaleceń co do przepływów.

Czy w garażu osiągasz także temperaturę wymaganą 21*C

Jak jest izolowana podłoga sypialni nad garażem.

Jeśli rozdzielacze posiadają pompę to czy instalacji istnieje sprzęgło hydrauliczne?

Co masz na myśli pisząc iż zawór na rozdzielaczu na górze jest na max. natomiast dolny jest na 2?

Czy tam są czasem zamontowane zawory trójdrogowe mieszające i to masz na myśli?

Pozostaje tylko zmniejszyć przepływy do poziomu 0,5 - 0,8l/min natomiast sypialnię pozostawić na max.

Instalator powinien przewidzieć że pomieszczenie nad garażem i od strony północnej będzie zawsze chłodniejsze i zagęścić pętle. Teraz jedyną radą o ile garaż pozostaje chłodniejszy jest izolacja stropu nad garażem poprzez sufit podwieszany folia i wełna lub styropian, lub w szafce rozdzielacza górnego montaż pętli sypialni na dodatkowym rozdzielaczu bez zmieszania i zasilenie go prosto z kotła.

Możesz jeszcze zwiększyć krzywą grzewczą lub ustawić inaczej jej początek tak by temperatura zasilania była wyższa, ale to z kolei wymaga korekty rotametrów.

Dół można zmniejszyć poprzez prędkości pompy dolnej, natomiast góra to tylko rotametry lub wezwać instalatora autora tej zagadki i niech myśli

Edytowane przez Mareks77

Czy w garażu osiągasz także temperaturę wymaganą 21*C

W garażu mam raczej 16 stopni a przy wiekszych mrozach może spadać nawe do 12 stopni.

Jak jest izolowana podłoga sypialni nad garażem.

Izolacja styropianem 8 cm ESP 100

Jeśli rozdzielacze posiadają pompę to czy instalacji istnieje sprzęgło hydrauliczne?

Nie ma sprzęgła, instalator wspominał, że dobrze by było założyć. Podono mogą być duże oszczędności.

Co masz na myśli pisząc iż zawór na rozdzielaczu na górze jest na max. natomiast dolny jest na 2?

Czy tam są czasem zamontowane zawory trójdrogowe mieszające i to masz na myśli?

Tak, mam na myśli trójdrogowe mieszające.

Pozostaje tylko zmniejszyć przepływy do poziomu 0,5 - 0,8l/min natomiast sypialnię pozostawić na max.

Tak, też jest zrobione, jednakże przy większych mrozach nie dogrzewa róznież pozostałych pokoi.

Instalator powinien przewidzieć że pomieszczenie nad garażem i od strony północnej będzie zawsze chłodniejsze i zagęścić pętle. Teraz jedyną radą o ile garaż pozostaje chłodniejszy jest izolacja stropu nad garażem poprzez sufit podwieszany folia i wełna lub styropian, lub w szafce rozdzielacza górnego montaż pętli sypialni na dodatkowym rozdzielaczu bez zmieszania i zasilenie go prosto z kotła.

Pętłe są dość gęsto co 10 cm, bardziej widziałbym problem z tym zę cała góra jest w zwykłych panelach. Dół mam w panelach winylowych i ogrzewa się znajcznie szybciej. Tak jak napisałem wcześniej zawory trójdrogowe na dale są ustawione na poziom 2 i wszystko ładnie dogrzewa.

No cóż.....jeśli w garażu utrzymujesz 15*C a przy większych mrozach wyjeżdżając nawet mniej to Twoje 8cm styropianu prawdopodobnie znajdujące się na podłodze sypialni pod podłogówką to troszkę mało. Tak jak wcześniej wspomniałem jedyna rada to zmiana krzywej grzewczej tak aby temperatura zasilania była wyższa i dogrzewała całość poddasza.

Na poddaszu jeśli istnieją różnice względem sypialni to jedyna rada w rotametrach i ich redukcji do minimum. Jeśli to nie zda egzaminu to w grę wchodzi sufit podwieszany w garażu i upchanie wełny lub styropianu.

Jeśli przy zmianie krzywej grzewczej parter będzie przegrzewał to należy zmienić nastawę zaworu trójdrogowego na 1.5 lub nawet 1

Z innych rad to jedyną jest zmiana polegająca na zastosowaniu w skrzynce rozdzielczej na poddaszu drugiego małego rozdzielacza bez zaworu trójdrogowego i podłączenie pętli sypialni bez zmieszania.

Taka opcja pozwoli na zasilenie tylko czynnikiem o wysokiej temperaturze wyznaczonej z krzywej grzewczej samych pętli sypialni, natomiast pozostałe będą regulowane przez zawory trójdrogowe i rotametry.

Opcja ze sprzęgłem hydraulicznym niczego w tym względzie nie wnosi ale należy ją rozważyć dlatego że dalsza praca instalacji w zestawieniu w którym dwie pompy pracujące na rozdzielaczach są zamontowane tak naprawdę szeregowo z pompą w kotle może doprowadzić do awarii pompy kotła.

Różna okładzina podłogowa poddasza względem parteru powoduje różnice na całym poddaszu i moim zdaniem została ona skorygowana przez zawór trójdrogowy na poddaszu, natomiast różnica pomiędzy sypialnią a pozostałymi pomieszczeniami poddasza wynika z jej położenia nad garażem.

Edytowane przez Mareks77