Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie klimą, brak podłogówki, CWU z gazu... potrzebne rady

Mokebe

Recommended Posts

Okej... będzie dziwny temat.

Natrafiłem na ten artykuł:

https://alebank.pl/podwyzki-cen-gazu-beda-rozlozone-na-raty-w-kolejnych-trzech-latach/?id=393196&catid=25925&cat2id=18916

z którego jasno wynika, że niezależnie od sytuacji w następnych latach - PGNIG przypierdzieli nam podwyżki. I to aż trzy kolejne lata, akurat aż do uwolnienia cen gazu.... które samo w sobie będzie najpewniej drastyczną podwyżką.

W rezultacie na poważnie zacząłem się zastanawiać nad grzaniem klimą. Katalogowy COP to 3,8, więc z grubsza jak PC. I tak je montuję, bo chcę mieć latem przyjemne warunki. Co najwyżej do rozważenia będzie powiększenie mocy (obecnie planowana 3,3 kW) żeby dawały radę przy mrozach. Do tego taryfa G12W.

Dom nowy, w trakcie budowy, zapotrzebowanie na energię zgodnie z projektem 68 kWp/m2/rok (w praktyce będzie niższe - w projekcie nie było chociażby grafitowego styro, ocieplenia PUR-em dachu czy ciepłego montażu okien).

Oczywiście przejście na grzanie klimą oznacza, że wciąż muszę czymś grzać wodę... grzałki odpadają, za drogo. Skoro i tak już mam ten gaz, to może gazem. Na gazie chciałem też gotować (wolę to niż indukcję). Wtedy jakiś prosty piec jednofunkcyjny, tylko do wody + zasobnik.

Wtedy pod znakiem zapytania stoi wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego. Bo i po cholerę, skoro ma grzać klima...

Pytanie "użytkowe" - jak jest z "głośnością" grzania klimą? Klima jest rozwiązana w moim projekcie kanałowo, tj. jednostka zewnętrzna, wewnętrzna i rozprowadzenie rurami po poddaszu do pomieszczeń. Nie stać mnie na multisplit :)

Dajcie znać, co sądzicie. Będę wdzięczny za rady.,

Cześć. A znalazłeś jakaś jednostkę kanałowa preferowana do grzania? W splicie to nie problem, każdy z producentów już takie ma ale z kanalowka może być problem.

Poza tym to najcichsze z rozwiązań klimatyzacyjnych i najbardziej estetyczne. Ja już mam instalacje pod 3 splity ale poza tym chyba zrobię podłogówkę- jak nie kominkiem to grzałka ja napędze:)

Hej, znalazłem :) Mitsubishi SEZ-KD50VAQ lub cokolwiek, co weszło za niego do oferty w tym sezonie. Mam dogadanego człowieka od klimy i reku. Przy czym on mnie uprzedzał, że jeśli chcę tym grzać cały rok, to będę potrzebował nieco mocniejszego modelu, bo dobrane rozwiązanie (zdaje się 3,3 kW) może nie wyrobić w mrozie.

Właśnie nad podłogówką się głowię, bo to jednak spory koszt, jeśli przejdę na klimatyzatory, to w sumie niepotrzebny... trochę szkoda, jarała mnie wizja ciepłej podłogi :p

Druga rzecz nad którą się głowię to CWU, bo klimatyzatorem nie ogarnę. Po głowie chodzi mi albo mała PC do tego celu, albo kocioł gazowy. Trochę kretyńskie, że zająłem się tym teraz, bo komin systemowy w drodze, a może się okazać, że do niczego mi nie będzie potrzebny, no ale cóż :sick:

W dobrze ocieplonym domu, nie zaznasz ciepłej podłogi przy OP. No może przy -20*C mrozie.

Klimatyzatory trochę szumią, a to w sypialniach jest nieakceptowalne.

Bez grzania podłogi będziesz miał w najlepszym przypadku tyle co w danym pomieszczeniu (albo zbliżoną temp). Przy grzaniu w nawet nowym domu temepratura podołogi będzie o kilka stopni niższa niż temp powietrza , więc będzie cieplejsza ..

Oczywiście nie będzie goraca , ale ciepła będzie ..

Załóż jakaś małą pc i rób podłogówkę.

Klima szumi, byś później nie żałował decyzji.

Mała czy "standartowa" różnica w cenie będzie znikoma. Mała? tzn 3kW? Z 30tys zrobi się 27tys albo jeszcze więcej bo urządzeń notorycznie brakuje. Zaraz pewnie odezwie sie gość z TVNu, że on zapłacił 10lat temu 20tys ale niech sie jeszcze pochwali kto mu ją sprzedał lub skąd ja miał. Niestety, jak ktoś nie ma znajomego instalatora to takie stawki są codziennością. Ewentualnie może ktoś sam pokusić się o montaż monobloka. Jeśli zaoszczędzisz kilka tysięcy na podłogówce to ja bym kupił PC do CWU.

A jeśli chodzi o grzaną podłogę to możesz ją zrealizować w łazience przez kable lub matę pod płytkami.

Mała czy "standartowa" różnica w cenie będzie znikoma. Mała? tzn 3kW? Z 30tys zrobi się 27tys albo jeszcze więcej bo urządzeń notorycznie brakuje. Zaraz pewnie odezwie sie gość z TVNu, że on zapłacił 10lat temu 20tys ale niech sie jeszcze pochwali kto mu ją sprzedał lub skąd ja miał. Niestety, jak ktoś nie ma znajomego instalatora to takie stawki są codziennością. Ewentualnie może ktoś sam pokusić się o montaż monobloka. Jeśli zaoszczędzisz kilka tysięcy na podłogówce to ja bym kupił PC do CWU.

A jeśli chodzi o grzaną podłogę to możesz ją zrealizować w łazience przez kable lub matę pod płytkami.

Są inne możliwości.

Wracając do klimy, trzeba grzać całodobowo.

Więc jako tako, gaz wyjdzie po ostatniej podwyżce minimalnie drożej, bo po około 30gr/kWh.

A później, to już pewnie kosmos.

Skoro ma być gaz, to jakaś tania pc,.a w największe mrozy gazem.

Są inne możliwości.

Więc jako tako, gaz wyjdzie po ostatniej podwyżce minimalnie drożej, bo po około 30gr/kWh.

tylko gaz ma cene urzędową i obecnie gaz dla odbiorcówindywidualnych jest dużo ponizej kosztów, róznice dopłacają odbiorcy przemysłowi. Co będzie jak w końcu uwolnią ceny gazu....

Są inne możliwości.

Z własnego doświadczenia klima bez OP to lipa. Tzn przy ok+5 włącza mi sie juz OP . Sama klima jest ok jak jest ciepło później dobre jest wsparcei podłogówki.

Drugi problem toto że klima jet raczej takim tanim urządzeniem do oszczędzania prądu. Drogi klimatyzator niema szansy zarobić na siebie lub ewentualny zwrot wypadnie w punkcie krańcowej żywotności

Rozmawiałem z moim specem od klimy i też mi odradzał - klima, która da radę przy -20 to już nie komercyjny piździk, tylko przemysłowe urządzenie, bo inaczej nie styknie sprężu by obgonić wszystkie pomieszczenia. No i moc większa. Więcej przejść, kolejne rurki. Kilkanaście tysięcy więcej jak policzy się wszystko.

Do tego ludzie podchodzą do tego jak pies do jeża, zmniejsza wartość sprzedaży domu. Bo mało ludzi zna rozwiązanie, dla większości to niepożądana egzotyka.

COP klimy spada szybciej, niż PC w mrozie.

To rozwiązanie skreślam.

Zostają w zasadzie dwa....

1. Gaz+klima

Czyli jednak dokończyć piec gazowy, grzać klimą tak do +5 (a to jest spora część sezonu grzewcznego) żeby oszczędzać, potem przerzucać się na gaz. W 2024 wymiana pieca gazowego na PC - może będą tańsze / bardziej popularne.

Bo w 2024 uwalniają ceny gazu. Wtedy podzieli on los oleju opałowego pewnie..

2. PC

Być możne nawet zrezygnować z gazu - wypowiedzieć umowę z PSGAZ i darować sobie zabudowę szafki w linii ogrodzenia - jeszcze jej nie zrobili więc do odkręcenia. Niestety PC z uwagi właśnie na mega drogi gaz ostatnio już gwałtownie drożeją, "Moje ciepło" wymaga zaś żeby się zakwalifikować domu o zapotrzebowaniu max 63 kWh/m2/rok, nie wiem, czy to spełnię (może jak się uśmiechnę do gościa z uprawnieniami...).

PC jest inwestycyjnie ze 2x droższa (nawet po zniżce...) niż kocioł z zasobnikiem, ale koszty ogrzewania i cwu z takiej pompy są ok. 2x mniejsze w 2022.

Trochę jestem w kropce.

Gaz + klima to głupota.

Prędzej prad w tanij taryfie i klima. Klima która grzeje przy -20 to "pizdik" anie urządzenie przemysłowe. Kiedyś jak interesowały mnie klimy jeden na faceboku grzał klima kanałowa gree 3,5kw nowy dom.

Klima jak ma zarobić musi być tania dobrze działa z prądem w taniej druga wersja trochę droższa to PC PW

Ale urządzenie grzewcze nie ma na siebie zarabiać tylko ma spełniać nasze oczekiwania. Dla nie których sam emblemat danej marki na urządzeniu już je spelni.

ME Diamont w wersji Hyper Heating (poczytaj sobie o nich) to nie urządzenie przemysłowe ale faktem jest ze 3,5kW może kosztować koło 10tys.

Mokebe Niech Ci instalator zaproponuje 40kilka % rabatu na ME lub MH to pewnie wyjdzie taniej.

Szkoda płacić przesyły przy gazie i prądzie. Lepiej raz w prądzie i miec spokój.

Ale urządzenie grzewcze nie ma na siebie zarabiać tylko ma spełniać nasze oczekiwania. Dla nie których sam emblemat danej marki na urządzeniu już je spelni.

ME Diamont w wersji Hyper Heating (poczytaj sobie o nich) to nie urządzenie przemysłowe ale faktem jest ze 3,5kW może kosztować koło 10tys.

Mokebe Niech Ci instalator zaproponuje 40kilka % rabatu na ME lub MH to pewnie wyjdzie taniej.

Szkoda płacić przesyły przy gazie i prądzie. Lepiej raz w prądzie i miec spokój.

Każde urządzenie może być optymalne lub darzyć do optymalności. Urządzenie grzewcze może na siebie zarobić jeśli obecnie jedynym racjonalnym źródłem ogrzewania jest COP1 i tu trzeba policzyć co warto lub nie chociaż odnośnie COP to bardziej szacunki.

Droga klima nie miała szansy na siebie zarobić lub ten czas był skrajnie długi