Z-G 29.12.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Jak w tytule, nie wiem na które źródło ciepła się zdecydować.Nowy dom, dobrze ocieplony 100m2. W domu 3 osoby ciągle przebywające lubiące ciepło.Kominek z płaszczem wodnym+bufor, czy kable grzejne zatopione w wylewce betonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.12.2021 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Lepiej kominek z płaszczem, bufor z wężownicą do CWU i OP.W przyszłości możesz zlikwidować kominek, bufor wykorzystać do CWU i zamontować pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.12.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Wybierz ogrzewanie podłogowe. Źródłem ciepła może wtedy być kominek z płaszczem wodnym, pompa ciepła, piec elektryczny lub gazowy. Ewentualnie zamontuj i kable grzejne i rurki z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.12.2021 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Ale zdajesz sobie sprawę, że wybierasz między jazdą cały rok, niezależnie od pogody rowerem, a samochodem? Dom w obecnych czasach powinien mieć całkowicie bezobsługowe źródło CO i CWU. A Ty sobie kotłownię chcesz w salonie urządzić. I nie mówię tego dlatego, że jestem przeciwny kominkom. Po prostu ma to niewiele wspólnego z komfortem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Jak w tytule, nie wiem na które źródło ciepła się zdecydować.Nowy dom, dobrze ocieplony 100m2. W domu 3 osoby ciągle przebywające lubiące ciepło.Kominek z płaszczem wodnym+bufor, czy kable grzejne zatopione w wylewce betonowej? Jak z rekuperacją, to kominek bez płaszcza działający unplugged + kable. Jak bez rekuperacji to trzeba dokładnie policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-G 30.12.2021 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Ale zdajesz sobie sprawę, że wybierasz między jazdą cały rok, niezależnie od pogody rowerem, a samochodem? Dom w obecnych czasach powinien mieć całkowicie bezobsługowe źródło CO i CWU. A Ty sobie kotłownię chcesz w salonie urządzić. I nie mówię tego dlatego, że jestem przeciwny kominkom. Po prostu ma to niewiele wspólnego z komfortem. Też chciałabym bez obsługowo, czysto i tanio, ale raczej się nie da. Na youtubie, mądre głowy mówiły, że wystarczy raz dziennie podłożyć w kominku aby zagrzać 1000l bufor i to wystarczy na dwie doby. Z tego wynika, że tego palenia nie byłoby tak dużo.A skoro i tak zamierzam palić w kominku dla przyjemności, to może warto rozważyć ten pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-G 30.12.2021 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Jak z rekuperacją, to kominek bez płaszcza działający unplugged + kable. Jak bez rekuperacji to trzeba dokładnie policzyć. Rozważam rekuperacje, bo nie znoszę w domu kuchennych zapachów. Smród placków ziemniaczanych, smażonej ryby lub bigosu doprowadza mnie do mdłości, ale jeść lubię.Czy mechaniczna wentylacja poradzi sobie z takim problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2021 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Rozważam rekuperacje, bo nie znoszę w domu kuchennych zapachów. Smród placków ziemniaczanych, smażonej ryby lub bigosu doprowadza mnie do mdłości, ale jeść lubię.Czy mechaniczna wentylacja poradzi sobie z takim problemem? Nie. Od tego jest okap o wydajności nad kuchenką większą, niż rekuperatora na cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-G 30.12.2021 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Czy okap da radę wciągnąć, te brzydkie zapachy? Coś mi się wydaje, że nie.Obecnie mam w mieszkaniu w bloku i jakby go nie było.Kuchnia osobno, wyciąg w kominie a śmierdzi w całym mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 30.12.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Dobry okap daje radę. Tylko z wyrzutem na zewnątrz, a nie w trybie filtrowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.12.2021 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Ale zdajesz sobie sprawę, że wybierasz między jazdą cały rok, niezależnie od pogody rowerem, a samochodem? Dom w obecnych czasach powinien mieć całkowicie bezobsługowe źródło CO i CWU. A Ty sobie kotłownię chcesz w salonie urządzić. I nie mówię tego dlatego, że jestem przeciwny kominkom. Po prostu ma to niewiele wspólnego z komfortem. A kto powiedział, że powinien? Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.12.2021 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Czy okap da radę wciągnąć, te brzydkie zapachy? Coś mi się wydaje, że nie.Obecnie mam w mieszkaniu w bloku i jakby go nie było.Kuchnia osobno, wyciąg w kominie a śmierdzi w całym mieszkaniu. Jak okap nie wyciąga, to wentylacja mechaniczna na pewno tego nie zrobi. Okap w jednym punkcie ma wydajność, której rekuperator nie będzie miał sympatycznie w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.12.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Też chciałabym bez obsługowo, czysto i tanio, ale raczej się nie da. Na youtubie, mądre głowy mówiły, że wystarczy raz dziennie podłożyć w kominku aby zagrzać 1000l bufor i to wystarczy na dwie doby. Z tego wynika, że tego palenia nie byłoby tak dużo.A skoro i tak zamierzam palić w kominku dla przyjemności, to może warto rozważyć ten pomysł? Bajki opowiadały te mądre głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.12.2021 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Też chciałabym bez obsługowo, czysto i tanio, ale raczej się nie da. Na youtubie, mądre głowy mówiły, że wystarczy raz dziennie podłożyć w kominku aby zagrzać 1000l bufor i to wystarczy na dwie doby. Z tego wynika, że tego palenia nie byłoby tak dużo.A skoro i tak zamierzam palić w kominku dla przyjemności, to może warto rozważyć ten pomysł? Jest diametralna różnica między chcieć, a musieć regularnie, bo w dupę zimno. A na youtubie różne bajki można obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-G 30.12.2021 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Co powiecie panowie nt tego filmu. Realne, czy nie?https://www.youtube.com/watch?v=h8E5Lb3VtYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.12.2021 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Realnie to znajdź sobie energetyczność poszczególnych gatunków drewna, pomnóż to przez realną sprawność kominka i odnieś do ilość energii jaką może zmagazynować 1000-litrowy bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 z 1kg drewna uzyskasz 3,5kWh, po uwzględnieniu sprawnośći jakieś 3kWhpodgrzanie 1000l wody z 30 do 60C to 35kWh Teoretycznie 12kg wystarczy, pytanie na ile wystarczy ci 35kWh energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.12.2021 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Sprawność spalania na poziomie 85% i wszystko w wodę? Nie pogardziłbym takim sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.12.2021 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Co powiecie panowie nt tego filmu. Realne, czy nie? https://www.youtube.com/watch?v=h8E5Lb3VtYY Na to co opowiada ten gość trzeba patrzeć trochę przez palce. Moje komentarze juz zaczął usuwać bo zadawałem za dużo pytań. Facet twierdzi ze wymyślił jakaś kosmiczna technologie grzania bufora kominkiem i nie podaje żadnych podstawowych informacji. Zadaj mu kilka pytań np jaka powierzchnie wymiany ma wężownicą w jego kominku lub jaka pojemność wody powinien mieć wkład? Zobaczymy co Ci odpisze:) Same rozwiązanie jest bardzo okey i jeśli ktoś lubi zywy ogień i nie jest francuskim pieskiem bo coraz więcej takich wkoło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-G 30.12.2021 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Skoro grzanie kominkiem, to:syf w salonie, zanieczyszczenie środowiska, nierealne niskie koszta, to pozostają kable grzewcze, druga taryfa. Ktoś z państwa ogrzewa domek w ten sposób? Czy można szybko obniżyć temp. w innych pomieszczeniach, czy wszędzie grzeje tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts