Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem vs Kable grzejne.

Z-G

Recommended Posts

Ale zdajesz sobie sprawę, że wybierasz między jazdą cały rok, niezależnie od pogody rowerem, a samochodem?

Dom w obecnych czasach powinien mieć całkowicie bezobsługowe źródło CO i CWU. A Ty sobie kotłownię chcesz w salonie urządzić. I nie mówię tego dlatego, że jestem przeciwny kominkom. Po prostu ma to niewiele wspólnego z komfortem.

Jak w tytule, nie wiem na które źródło ciepła się zdecydować.Nowy dom, dobrze ocieplony 100m2. W domu 3 osoby ciągle przebywające lubiące ciepło.Kominek z płaszczem wodnym+bufor, czy kable grzejne zatopione w wylewce betonowej?

Jak z rekuperacją, to kominek bez płaszcza działający unplugged + kable.

Jak bez rekuperacji to trzeba dokładnie policzyć.

Ale zdajesz sobie sprawę, że wybierasz między jazdą cały rok, niezależnie od pogody rowerem, a samochodem?

Dom w obecnych czasach powinien mieć całkowicie bezobsługowe źródło CO i CWU. A Ty sobie kotłownię chcesz w salonie urządzić. I nie mówię tego dlatego, że jestem przeciwny kominkom. Po prostu ma to niewiele wspólnego z komfortem.

Też chciałabym bez obsługowo, czysto i tanio, ale raczej się nie da. Na youtubie, mądre głowy mówiły, że wystarczy raz dziennie podłożyć w kominku aby zagrzać 1000l bufor i to wystarczy na dwie doby. Z tego wynika, że tego palenia nie byłoby tak dużo.A skoro i tak zamierzam palić w kominku dla przyjemności, to może warto rozważyć ten pomysł?

Jak z rekuperacją, to kominek bez płaszcza działający unplugged + kable.

Jak bez rekuperacji to trzeba dokładnie policzyć.

Rozważam rekuperacje, bo nie znoszę w domu kuchennych zapachów. Smród placków ziemniaczanych, smażonej ryby lub bigosu doprowadza mnie do mdłości, ale jeść lubię.Czy mechaniczna wentylacja poradzi sobie z takim problemem?

Rozważam rekuperacje, bo nie znoszę w domu kuchennych zapachów. Smród placków ziemniaczanych, smażonej ryby lub bigosu doprowadza mnie do mdłości, ale jeść lubię.Czy mechaniczna wentylacja poradzi sobie z takim problemem?

Nie. Od tego jest okap o wydajności nad kuchenką większą, niż rekuperatora na cały dom

A kto powiedział, że powinien? Ty?

Czy okap da radę wciągnąć, te brzydkie zapachy? Coś mi się wydaje, że nie.Obecnie mam w mieszkaniu w bloku i jakby go nie było.Kuchnia osobno, wyciąg w kominie a śmierdzi w całym mieszkaniu.

Jak okap nie wyciąga, to wentylacja mechaniczna na pewno tego nie zrobi. Okap w jednym punkcie ma wydajność, której rekuperator nie będzie miał sympatycznie w całym domu.

Też chciałabym bez obsługowo, czysto i tanio, ale raczej się nie da.

Na youtubie, mądre głowy mówiły, że wystarczy raz dziennie podłożyć w kominku aby zagrzać 1000l bufor i to wystarczy na dwie doby.

Z tego wynika, że tego palenia nie byłoby tak dużo.A skoro i tak zamierzam palić w kominku dla przyjemności, to może warto rozważyć ten pomysł?

Bajki opowiadały te mądre głowy.

Też chciałabym bez obsługowo, czysto i tanio, ale raczej się nie da. Na youtubie, mądre głowy mówiły, że wystarczy raz dziennie podłożyć w kominku aby zagrzać 1000l bufor i to wystarczy na dwie doby. Z tego wynika, że tego palenia nie byłoby tak dużo.A skoro i tak zamierzam palić w kominku dla przyjemności, to może warto rozważyć ten pomysł?

Jest diametralna różnica między chcieć, a musieć regularnie, bo w dupę zimno. A na youtubie różne bajki można obejrzeć.

Co powiecie panowie nt tego filmu. Realne, czy nie?

https://www.youtube.com/watch?v=h8E5Lb3VtYY

Na to co opowiada ten gość trzeba patrzeć trochę przez palce. Moje komentarze juz zaczął usuwać bo zadawałem za dużo pytań.

Facet twierdzi ze wymyślił jakaś kosmiczna technologie grzania bufora kominkiem i nie podaje żadnych podstawowych informacji.

Zadaj mu kilka pytań np jaka powierzchnie wymiany ma wężownicą w jego kominku lub jaka pojemność wody powinien mieć wkład? Zobaczymy co Ci odpisze:)

Same rozwiązanie jest bardzo okey i jeśli ktoś lubi zywy ogień i nie jest francuskim pieskiem bo coraz więcej takich wkoło .

Skoro grzanie kominkiem, to:syf w salonie, zanieczyszczenie środowiska, nierealne niskie koszta, to pozostają kable grzewcze, druga taryfa. Ktoś z państwa ogrzewa domek w ten sposób? Czy można szybko obniżyć temp. w innych pomieszczeniach, czy wszędzie grzeje tak samo?