Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty projektu wnetrz 2021/2022

Felik

Recommended Posts

Cześć,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy brać czy nie architekta wnętrz. Nie znalazłem żadnego świeżego tematu o tym wiec zakładam nowy. Mianowicie dom ~150m2 powierzchni do zaprojektowania. Wyceny jakie do tej pory zebrałem/znalazłem:

(Ceny brutto)

- jedna firma zaczynająca si na „Hom…” - 180zl/m2 (firma ta ma swój sklepik w którym cena są mega wysokie wiec to ukryty koszt pewnie)

- druga firma (podobają się wizualizacje) - 200zl/m2

- trzecia firma (wizualizacje ok ale mało) - 135zl/m2

Zakres we szystkich podobny: koncepcja + wizualizacje + zestawieni produktów bez nadzoru.

Mam do was pytania:

- ile płaciliście w ostatnich 12 miesiącach za tego typu usługi ?

- Do jakich realnie kwot myślicie jest sens się targować z projektantem ? Tzn według min już obecne ceny sa duże ale tez w negocjacjach nie chciałbym zacząć od jakiejś „obraźliwej” stawki.

- ile taki projekt w waszym przypadku był przygotowywany ? Miesiąc/dwa/trzy ?

- czy projektanci wnetrz często lecą z kosztami w kosmos ? jak „ubrać w słowa” / wytłumaczyć projektantowi, ze stolik średnica 50cm za 2500zl nie wchodzi w grę. Tzn. W niektórych projektach widziałem fotel ( ładny przyznam) tez za 2500, dla mnie to w skrócie jest kosmos i ekstrawagancja (chociaż uważam ze pewnie istnieje ktoś komu tak się będzie podobał ze byłby w stanie tyle zapłacić i nie mam nic do tego, ale to raczej wyjątek niż reguła)

- ewentualnie czy komuś udało się uzyskać jakieś fajne efekty bez projektu wnetrz ? Np. Do głowy mi przyszło wzorować się na wizualizacjach z internetu, „przeskalować” je do własnych pomieszczeń i być może wyjdzie coś z tego.

Proszę o rzeczowa dyskusje z perspektywy głównie inwestorów. Takiego co nie ma sakiewki złota i będzie się wspomagał kredytem przez co musi patrzeć na każda złotówkę.

koncepcja z wizualizacjami to nie projekt.

Podejrzewam, że zwróciłeś się do jakiś "aranżatorów wnętrz" po kursach, którzy nauczyli się obsługiwać program do wizualizacji (i korzystają z darmowych bibliotek mebli), a nie do projektantów wnętrz (po ASP czy architekturze).

Ładna wizualizacja nie świadczy wcale, że projektant jest lepszy w projektowaniu. Jest lepszy w grafice po prostu. Do tego wizualizacje pewnie oparte są na bardzo drogich i efektownych rozwiązaniach aranżacyjnych w przestronnych wnętrzach - bo to lepiej wygląda w portfolio.

Popytaj czy mają zdjęcia z rzeczywistych realizacji.

Z jakiej półki mają być meble, skoro fotel za 2,5 tyś jest za drogi?

Chcesz się opierać jedynie na gotowych tanich meblach i produktach z sieciówek?

Może starczy aranżator z IKEA? https://www.ikea.com/pl/pl/customer-service/services/planning-consultation/

Planujesz przestawiać ściany? Zaplanować nowe punkty oświetleniowe, klimatyzację, nagłośnienie? Zmieniony układ urządzeń w łazience? Rozpisany dokładnie układ płytek w łazience by fliziarz nie kleił ich byle jak? Tego koncepcja ci nie zapewni. To zapewni projekt wnętrza.

W rozmowie z projektantem określ po prostu budżet jaki masz na dane wnętrze.

Ale bierz pod uwagę, że po prostu droższe rzeczy mają ładniejszy wygląd/są lepsze jakościowo i dlatego projektanci je wybierają. Jak ci projektant zaplanuje z najtańszych produktów, zamienników i podróbek - możesz być rozczarowany efektem końcowym. Prawdziwego drewna nie zastąpi najładniejszy panel laminowany czy najładniejsza okleina meblowa.

Skoro wynajmujesz projektanta, podejrzewam, że oczekujesz efektu "wow" po wnętrzu i trzeba za to zapłacić.

W czasopismach wnętrzarskich czasem pokazywane są wnętrza urządzane przez amatorów, bez współpracy z architektem wnętrz - jeśli masz zmysł przestrzenny i wyczucie to się uda.

np.:

https://www.weranda.pl/urzadzamy/jak-to-urzadzic/jak-samodzielnie-urzadzic-mieszkanie

https://www.urzadzamy.pl/wnetrza/mieszkanie-w-stylu-skandynawskim-samodzielnie-zaprojektowane-przez-wlascicieli-aa-XUBw-7xdS-gpU7.html?fbclid=IwAR2qPR-Em0vCRM8hKjDm7Km-gzfTCabePkSH7NHR4IwH2XPnq2X3sBnZXTI

https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-6C32-vypK-zjDk_styl-skandynawski-664x442-nocrop.jpg

https://www.conchitahome.pl/2019/04/najpiekniejsze-mieszkanie-polsce.html

Jednak jeśli chcesz mieć mieszkanie w bardzo konkretnym stylu (zwłaszcza takim w którym łatwo o przesadę), z nietypową kolorystyką, albo nie możesz się zdecydować jaki styl wybrać, to pewnie lepiej zrobi to fachowiec.

Edytowane przez Elfir