Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki REGULUS? znacie? a mo?e macie?

Recommended Posts

Podczas stygnięcia trzeszczą i już. Tak na dobra sprawę do juz się do tego przyzwyczaiłem. Problem brudzenia ścian nadal otwarty. Boguslaw nie ustosunkował się jeszcze co do jakości wykonania. Nie chodzi o to żebym sie czepiał ale chciałbym poznać zdanie handlowca, kierownika produkcji, prezesa (niepotrzebne skreślić) Boguslawa. Na dzisiaj to tyle, idę spać... :wink:

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

irysy.

Odpowiedz mi proszę na zadane przeze mnie pytania. Może w nich znajdziesz odpowiedź na niektóre z Twoich zastrzeżeń.

Podczas stygnięcia trzeszczą i już. Tak na dobra sprawę do juz się do tego przyzwyczaiłem.

Niedobrze się do takich rzeczy przyzwyczajać. Wezwij serwisanta z firmy, sprawdzi Ci gratis regulację hydrauliczną instalacji i sposób zawieszenia grzejników...

Przy okazji możesz zareklamować usterki w wykonaniu. Dobrze Ci radzę.

Jeśli chodzi o brudzenie to czytałeś. Może zaraz po zakończeniu budowy, gdy wokół sporo odkrytej niezagospodarowanej ziemi, prószy sie bardziej.

Pewnie wkrótce problem ten sam ustanie...

Jest przecież sprawą oczywistą, że grzejniki nie produkują zanieczyszczeń a jedynie je unoszą i to tylko w instalacjach wysokotemperaturowych..

Pozdrawiam

Jest przecież sprawą oczywistą, że grzejniki nie produkują zanieczyszczeń a jedynie je unoszą i to tylko w instalacjach wysokotemperaturowych..

Pozdrawiam

jedym słowem masz syf w domu i grzejniki Cie zdemaskowały.

Regulus jest tylko dla ludzi lubiących odkurzać dwa razy dziennie . Reszta jest niegodna go nawet oglądać.

Dziekujemy Ci Bogusławie za tak światłe odkrycie i rozwiazaniee problemu swojego Klienta. Pozdrawiam w imieniu kolegów.

Ps.

Pinok ...ty.... brudasie! Nawet nie zbilżaj sie do swojego Regulusa!!!

Ale dla pewności wklej zdjęcie. Moze Bogusław po kształcie smug oceni jak długo nie sprzątałeś :lol: :lol: :lol:

PnioK. Odsłoń żaluzje i pokaż wszystkim co tam chowasz w środku..

Grzejniki Favier'a...? A może gołe rury 3" ?

----------------------------------------

irysy. Wejścia ciulignoma są niezwykle kreatywne...

Za wszystkich myśli.

Poddaje Ci własne, chore i agresywne interpretacje moich postów.

Napuszcza jednych na drugich..

Czy to jest postępowanie godne...

A może zebrać wszystkie posty ciulignoma w jeden?

Wyłoni się pełny obraz, czy facet ma coś do powiedzenia poza jątrzeniem i podpuszczaniem?

Bardziej akustyczna konstrukcja naszych grzejników ma wpływ na ujawnianie szumów instalacyjnych w nieco większym wymiarze niż ma to miejsce przy grzejnikach pełnych.

Prawidłowo wykonana z dowolnego materiału oraz rzetelnie wyregulowana hydraulicznie instalacja z regulusami pracuje cicho, i sprawnie.

A nie jest przypadkiem tak, że ze względu na swoją konstrukcję, grzejniki te będą, w określonych warunkach - „trzaskały” nawet przy wzorcowo wykonanej instalacji?

Można to uzasadnić następująco. Jak wspomina ich twórca i czemu daje zawsze wyraz, grzejniki te są dynamiczne o bardzo małym zładzie – w czym też upatruje ich (grzejników) największą zaletę.

Wykonano je, raz że „akustycznie” (obudowa działa jak pudło rezonansowe), dwa – z kilku rodzajów metalu. Jeśli dodamy do tego ich dynamikę (jak się szybko nagrzewają, to i równie szybko stygną), oraz różne właściwości „kurczenia” się dla różnych metali, to raczej nie trudno sobie wyobrazić, że „fizyka” może spowodować, że grzejniki te będą jednak „trzaskać”.

I jeszcze jedno. Skoro jest to dynamiczne grzanie, to musi też być dynamiczne „kurzenie” , bo wszak logika podpowiada, że dynamiczne ogrzewanie polega na szybkim ogrzaniu powietrza, a co za tym idzie …………….

Lansowanie tezy, że REGULUSY nie „kurzą” jest mocno naciągane, bo to ile i czy „kurzą”, zależy od temperatury zasilania.

Prawdą natomiast jest to, że w przypadku REGULUSÓW, mniejszy obszar ściany ulegnie „degradacji”.

I dla jasności. Nic nie mam do REGULUSÓW. Gdybym miał w planach ogrzewanie kaloryferami, pewnie znalazłyby się w moich rozważaniach – z różnych przyczyn.

Natomiast, mój sprzeciw budzi dopisywanie im (grzejnikom) „nadprzyrodzonych” właściwości.

Śledzę wątek i powiem tak:

Ech ta dyskusja staje się ciut przy nudnawa.

Jak ktoś chce i nie przeszkadza mu pudełko na ścianie i brudne ściany to zakłada grzejniki mogą być rg*llusy :) .

Jeśli ktoś nie chce zakłada podłogówkę ogrzewanie ścienne itp.

To tak jak z kominkiem jedni preferują inni nie.

Wyłoni się pełny obraz, czy facet ma coś do powiedzenia poza jątrzeniem i podpuszczaniem?

Przenieś swoje wątki do działu "ogłoszenia drobne" Możesz tam sobie pisać co chcesz. Dopóki bedziesz uprawiał kryptoreklamę w dziale "wymiana doświadczeń" to zamierzam być wiernym dyskutantem. Trzymając Twój poziom postarm się być jak najmniej merytoryczny.

irysy. Wejścia ciulignoma są niezwykle kreatywne...

Za wszystkich myśli.

Poddaje Ci własne, chore i agresywne interpretacje moich postów.

Napuszcza jednych na drugich..

Czy to jest postępowanie godne...

A może zebrać wszystkie posty ciulignoma w jeden?

innych osądzasz - a siebie kiedyś czytałeś?

to co prezentujesz się marketing nazywa - nie ma co się dziwić, wszak to Twoja praca .... tylko faktycznie nie w tym dziale co trzeba ... :roll:

Wystarczy wejść na budowlane fora internetowe, by łatwo stwierdzić, że problem szumów, stukotów, trzasków, odgłosów pracującej pompy cyrkulacyjnej podnoszony jest czasem jako problem występujący w instalacji niezależnie od rodzaju zastosowanych grzejników.

Szczególnie w instalacjach stalowych i miedzianych drgania i wibracje z kotłowni przenoszone są wzdłuż rur aż do grzejników. Szum może występować również z powodu turbulencji pojawiających się na zaworach.

Co należy zrobić?:

1.Zadbać zatem należy by w odpowiednich miejscach zastosować podkładki gumowe, dystanse, przejściówki, by instalacji pozostawić odrobinę swobody tam gdzie trzeba i ścisłe zespolenie tam gdzie trzeba.

2.Instalacje dokładnie odpowietrzyć,

3. Instalację precyzyjnie wyregulować hydraulicznie (zrównoważyć przepływy) „na zimno” i „na gorąco”.

Panie akwizytor ty się lepiej zajmij strukturą ogniska w polu a życiem intymnym mrówek Kowalików leśnych a fizyka cieczy niech zostanie dla ciebie tabu. To co piszesz wskazuje na brak podstawowych podkładek izolujących przepływ impulsów elektrycznych między kora mózgową a rdzeniem kręgowym.Na gorąco weż sobie kąpiel i połóż się spać na zimno a rano obudzidzisz sie na nowo odrodzony intelektualnie

Nic nikogo nie upoważnia nigdy do podłości i tolerowania czyjegoś kłamstwa i chamstwa...

Uwagi i obecność niektórych w wątkach na temat regulusów odbieram raczej w kategoriach zawiści. Te niemerytoryczne.

Do merytorycznych ustosunkowuję się.

Polemizuję a nie obrażam.

Nie bywam na wspólnych zjazdach, kuligach i nartach z innymi forumowiczami.... Chciałem...

--------------------------------------------

irysy.

odpowiedz proszę na zadane przeze mnie pytania:

Napisz coś o sterowalności temperaturą i o komforcie cieplnym.

Czy są tym problemY?

Czy używałeś instalację z regulusami wiosną i jesienią?

Czy wszystkie grzejniki wydają odgłos przy wyłączeniu impulsu termicznego czy tylko niektóre?

Czy wszędzie zauważyłeś smugi na ścianie, czyt tylko w niektórych miejscach?

Na jakich parametrach zasilania pracuje Twoja instalacja?

Jakie paliwo stosujesz w swoim kotle stałopaliwowym?

sSiwy pisze:

I dla jasności. Nic nie mam do REGULUSÓW. Gdybym miał w planach ogrzewanie kaloryferami, pewnie znalazłyby się w moich rozważaniach – z różnych przyczyn.

Natomiast, mój sprzeciw budzi dopisywanie im (grzejnikom) „nadprzyrodzonych” właściwości.

Nic na to nie poradzę, że ich charakterystyka cieplna jest tak dobra.

Nie zniekształcaj linii sporu. Jest ona określona definicjami:

dystrybucja ciepła niedynamiczna

dystrybucja ciepła dynamiczna.

Nie manipuluj:

Skoro jest to dynamiczne grzanie, to musi też być dynamiczne „kurzenie” , bo wszak logika podpowiada, że dynamiczne ogrzewanie

Grzejnik dynamiczny oznacza zupełnie co innego - to taki grzejnik, który w krótkim czasie, po otrzymaniu niezbędnej lecz relatywnie niewielkiej ilości energii cieplnej uzyska pełną moc nominalną, możliwą do osiągnięcia dla czynnika grzewczego o określonej temperaturze.

Wysoka dynamika wynika z małej masy całkowitej samego grzejnika oraz zawartej w nim wody. (Mała ilość wody to nie wszystko - liczy się masa całkowita całego układu dystrybucji ciepła - czyli masy wszystkich grzejników oraz zawartej w nich wody.).

W przypadku średniej instalacji z regulusami - wszystkie razem ważą wraz z wodą mniej niż waży 1 m2 "podłogówki"....

To sprawia, że są dynamiczne....

Hejka

Ja mam 8 regulusów różnej wielkości i nie słyszałem żeby któryś strzelał , a temperatury na piecu 55-75. Aczkolwiek hydraulik który montował piec powiedział że będą strzelać - zobaczymy.

Co do szumów -- co ciekawe ale podobno oczywiste dopóki nie było głowic nic nie szumiało , odkąd założyłem słychać szum jak głowice przymykają zawory.

Brudzenie to ciekawa kwestia - uważam że nie ma znaczenia marka - brudzi każdy. Widziałem brudne ściany u siebie w pracy gdzie są stalowe purmo, u rodziców przy żeliwnych i płytowych.

Kupując jakiś produkt patrzę na gwarancję . Zakładam że firma która daje jej więcej mimo wszystko ma produkt ciut lepszy. Zresztą był wątek o grzejnikach stalowych i ich wątpliwej jakości i użytych do produkcji materiałach.

Pozdr

Nie bywam na wspólnych zjazdach, kuligach i nartach z innymi forumowiczami.... Chciałem...

a to co miało być, hę?

co masz na myśli?

że niby my - ludzie jeżdżący mamy się poczuć winni?

czy Ty myślisz , że my na tych zjazdach obecni jak jeden mąż toczka w toczke tacy sami i te same poglądy mamy ? chyba oszalałeś .....

zresztą ... a kto tam w ogóle wtedy o budowaniu gada.... :roll:

czasu na to szkoda :p :lol:

więc nie zasłaniaj się .... po prostu przyznaj, że odwagi cywilnej zbrakło tudzież chęci i tyle ... :roll:

oki wtrace sie a co biore te grzejniki pod uwage ale :

Bogusław Wójcik - Właściciel firmy caly post jest jakby reklama dla niektorych dobra innym w glowach namieszalo ( czyli mnie )

gwarancja a szczegulnie czego dotyczy

Regulusy objęte są 25-letnim okresem gwarancji. Gwarancji podlega szczelność oraz na trwałość powłoki lakierniczej. Żywotność regulusów porównywalna jest do żywotności instalacji w miedzi i może wynieść nawet kilkadziesiąt lat!

25 lat jak by nie patrzec jest to sporo ale jak widze gwarancje na powloke lakiernicza to mnie szlakt trafia

wiadomo nie bedzie nikt tam szczotka druciana jezdzil ale kazde obdarcie i tak bedzie z winy uzytkownika hyba ze odejdzie caly plat farby

normy i inne certyfikaty

Producent deklaruje, iż grzejniki Regulus®, wytwarzane są zgodnie z wymaganiami normy europejskiej EN-442.

a ze tak powiem co to jest to EN-442

jak dlanie bez zagladania w internet nic nie znaczy

znowu sie czepie gwarancji

3. Bieg gwarancji rozpoczyna się z datą zakupu, uwidocznioną na dokumencie zakupu. Uprawnienia gwarancyjne bez okazania dokumentu zakupu wraz z potwierdzoną Kartą Gwarancyjną nie będą zrealizowane.

wybaczcie ale kto ma papiery na grzejnik po 24 latach mozecie je znalesc w ciagu powiedzmy tygodnia

wiem mozna to zorganizowac gwarancje wszystkie w jeden karton

majac sprzet w domu i papiery od gwarancji to kupie sobie lodowke w kartonie zeby one sie tam zmiescily te papiery oczywiscie tyle tego bedzie

6. Producent pokryje koszt samej wymiany reklamowanego produktu na nowy, wolny od wad po otrzymaniu stosownego rachunku. Wartość takiej usługi musi zostać wcześniej z Producentem uzgodniona.

spoko i tak ruznice doplaci klient bo producent ma innych instalatorow co mu robia to taniej

•Gwarancja traci moc w przypadku, gdy produkty Producenta użytkowane są niezgodnie z ich przeznaczeniem.

a da sie z tego zrobic piekarnik ewentualnie sanki

•Gwarancja traci moc w przypadku, gdy się centralnego ogrzewania, w którą wpięte są grzejniki Regulus®, pozbawiona jest filtra mechanicznego zamontowanego na zasilaniu.

•Nie wpływa na bieg gwarancji zamontowanie grzejników w układach zasilanych bezpośrednio z miejskiej sieci c.o. bez pośrednictwa wymiennika ciepła.

ja to glupi jestem ale wedlog mnie te dwa punkty sie wykluczaja

na jednym musi byc filter a na drogiej nie

jak ja mam sprawdzic czy elektrocieplownia ma filtr machaniczny ?

i pewnie bedzie tego wiecej ale i tak sa umnie na uwadze te grzejniki bo alu mi ni jak nie pasuje a stal czy miedz sa oki wsumie o miedzianych dopiero czytam

pozdrawiam panie bogdanie bo zaraz dostane na wszystko odpowiedz

...

W przypadku średniej instalacji z regulusami - wszystkie razem ważą wraz z wodą mniej niż waży 1 m2 "podłogówki"....

To sprawia, że są dynamiczne....

Tyle, ze do tej dynamiki wymagane jest jeszcze dynamiczne zrodlo ciepla. Czyli efekt bedzie tylko wtedy jezeli zrodlem ciepla jest wiszacy kociol gazowy. W innych przypadkach nadmiar wytworzonego ciepla zamiast podgrzac mieszkanie ucieknie kominem. Czyli zamiast zysku mamy strate!

Dodam jeszcze, ze przy kotlach zasypowych na paliwo stale stosowanie takich grzejnikow moze byc potencjalnie zrodlem duzego zagrozenia wybuchem kotla. To chyba nawet bardziej niezdrowe niz zle zaprojektowana podlogowka.

Pozdrawiam.