hes 07.02.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 (...) Przeprosisz? Wypadałoby - no nie? Pinok ma przepraszać ? Że te grzejniki na zdjęciu to nie regulusy ? Co za różnica, syf to syf, nieważne że w pracy, nawet jak to drugi dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.02.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 hes - rozumiem że słowo "prymityw" nie jest dla Ciebie obrażliwe. Ani chamskie. Rozumiem że mogę Ci tak pieszczotliwe nazywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.02.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ja14: Tyle, ze do tej dynamiki wymagane jest jeszcze dynamiczne zrodlo ciepla. Czyli efekt bedzie tylko wtedy jezeli zrodlem ciepla jest wiszacy kociol gazowy. W innych przypadkach nadmiar wytworzonego ciepla zamiast podgrzac mieszkanie ucieknie kominem. Czyli zamiast zysku mamy strate! Witaj. Wklejam ogólnie sformułowany problem opisany na stronie internetowej... Czy prawdą jest, że z uwagi na małą ilość wody krążącą w instalacji, regulusy nie nadają się do instalacji z kotłem na węgiel, gdyż może dojść do zagotowania wody? Nie, to nie jest prawda. Pytanie odwrotne: 1. Czym różni się 1 kW mocy w grzejnikach żeliwnych od 1 kW mocy w regulusach? 2. Grzejniki mają grzać, czy też mają buforować nadmiar mocy kotła? Po to, by optymalnie wykorzystać kaloryczność paliwa oraz moc kotła bez względu na chwilowe zapotrzebowanie na ciepło, zadbać o żywotność, trwałość kotła, powinno wprowadzić się do instalacji buforowy zbiornik ciepła. Jednakże dobrze skonfigurowana instalacja c.o. powinna dobrze i bezpiecznie funkcjonować również bez bufora. Grzejniki REGULUS-system można stosować w instalacjach z kotłem stałopaliwowym (węglowym) podobnie jak inne typy grzejników z zachowaniem ogólnych zasad bezpieczeństwa tj. prawidłowego doboru wszystkich elementów instalacji: kocioł, rury, grzejniki, sterowanie czyli prawidłowego skonfigurowania i wyregulowania instalacji. W instalacjach z kotłem stałopaliwowym (węglowym) ciągle pokutują historyczne założenia instalacji grawitacyjnej z zastosowaniem grzejników żeliwnych o dużej masie własnej i dużej pojemności wodnej. Instalacje takie budowane do końca lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku zawierały około 300 l wody dla domku ok.100m2. Prócz tego dochodziła wielka masa samych materiałów tworzących instalację. W takiej instalacji stosowano kocioł o mocy ok. 25kW, po pierwsze po to żeby móc szybko rozgrzać tę ogromną masę całej instalacji, a po drugie budynki wówczas budowane miały nieporównywalnie większe od obecnie budowanych straty ciepła. Grzejniki stanowiły bufor stabilizujący temperaturę pomieszczeń. Obecnie straty budynków są znacznie mniejsze, w wszystkie stosowane obecnie grzejniki mają mniejszą pojemność wodną (na ten sam dom w przypadku grzejników stalowych będzie ok. 70-80 l wody + to co w kotle, a w przypadku regulusów ok. 15-20 l wody + to co w kotle). Kocioł dla takiej powierzchni powinien mieć orientacyjnie maksymalną moc ok. 10-12kW. Przy znacznie zmniejszonej całkowitej masie instalacji nie ma potrzeby, by w kotle występowała jakakolwiek nadwyżka mocy. Również zastąpienie układów grawitacyjnych z rurami stalowymi o dużych przekrojach, układami pompowymi ze znacznie mniejszymi przekrojami rur, również z plastiku, bardzo utrudnia czy wręcz uniemożliwia ewentualne grzanie grawitacyjne (awaria pompy) i odprowadzenie ciepła z kotła. Tylko w takich awaryjnych sytuacjach dojść może do zagotowania wody w kotle i naprawdę nie ma znaczenia ile jest jeszcze wody w grzejnikach gdyż najpierw zagotuje się woda w kotle. Jak się zapyta użytkowników instalacji z kotłem stałopaliwowym to sporo z nich doświadczyło już zjawiska zagotowania wody w kotle i to niezależnie od typu zastosowanych grzejników (żeliwnych, stalowych, aluminiowych czy też miedziano-aluminiowych). I dlatego instalacja powinna być otwarta! Instalację c.o. można porównać do układu chłodzenia silnika samochodu: silnik – wytwarza ciepło podobnie jak kocioł, węże od silnika do chłodnicy przesyłają ciepło z silnika do chłodnicy podobnie jak instalacja, pompa w jednym i drugim układzie wymusza szybki przepływ wody – zwiększa przesył ciepła, chłodnica podobnie jak grzejnik oddaje ciepło z układu. Jeżeli teraz zamontujemy zbyt małą chłodnice (o małej wydajności) do dużego silnika (np. z małolitrażowej osobówki do samochodu dostawczego) to szybko zagotujemy wodę. Podobnie jeżeli w instalacji c.o. grzejniki będą zbyt małe w stosunku do mocy kotła. Jeżeli awarii ulegnie pompa to nawet przy dobrze dopasowanej do silnika chłodnicy zagotujemy wodę w układzie. Podobnie w instalacji c.o. : instalacja obliczona i dopasowana do układu pompowego przy awarii pompy traci zdolność odprowadzenia ciepła z kotła. Większość ostatnich wpisów w tym wątku to posiadacze regulusów z kotłami stałopaliwowymi. Nie mają żadnych problemów... ........................................ Proponuję, byś przeczytał jeszcze tekst: http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 07.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 boguslaw Prymityw. coulignon Przecież na tym cytacie jest wszystko napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.02.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Twoja odpowiedz ma sie nijak do zacytowanych moich slow.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.02.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 mynia_pynia w tym samym wątku, 3 lutego pisze: Nigdy nie trafiłam na ten temat. Mam w domu grzejniki regulusa sztuk 6. Mam normalne grzejniki w łazienkach - drabinki - sztuk 2. Mam podłogówkę - 6 pętli. Wszystko działa sprawnie. Już pisałam gdzieś że głupie uczucie jest dotykając regulusów bo są chłodne natomiast jak trzymasz dłoń w jakiejś tam odległości to wyraźnie czuć ciepło i znakomicie sobie radzą ogrzewając pomieszczenia, natomiast jak się chce przytulić to idę do łazienkowej drabinki. Mam piec na paliwo stałe i mimo że w całej instalacji jest bardzo mało wody piec jest stabilny. Grzeję na niskich krzywych grzewczych gdzie temperatura CO na kaloryferach jest w granicach 33-50 st.C ... ...Dodam jeszcze, że gdybym trafiła na ten temat przed zakupem tych grzejników to bym ich pewnie nie kupiła patrząc na wypowiedzi i docinki niektórych - co byłoby błędem, bo naprawdę jestem z nich zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 07.02.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Twoja odpowiedz ma sie nijak do zacytowanych moich slow. Pozdrawiam. Nie dziw się, to największy krętacz na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.02.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ja pisze: Twoja odpowiedz ma sie nijak do zacytowanych moich slow. Może nie doczytałeś... 1/. Moje pytanie: Czym różni się 1 kW mocy w grzejnikach żeliwnych (czy też innych np. aluminiowych) od 1 kW mocy w regulusach? 2/. Po to, by optymalnie wykorzystać kaloryczność paliwa oraz moc kotła bez względu na chwilowe zapotrzebowanie na ciepło, zadbać o żywotność, trwałość kotła, powinno wprowadzić się do instalacji buforowy zbiornik ciepła. Jednakże dobrze skonfigurowana instalacja c.o. powinna dobrze i bezpiecznie funkcjonować również bez bufora. 3/. Formułowałem ponadto wielokrotnie na tym forum "zasadę jednego bufora", jako moim zdaniem, optymalną pod względem ekonomiki pracy instalacji i jej dynamiki konfigurację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.02.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Dobra - widze, ze nie rozumiesz albo udajesz, ze nie rozumiesz.Jestes zwolennikiem "dynamiki" i piszesz, ze takie sa Twoje grzejniki.Ja natomist zwracam uwage, ze w kotlach o duzej masie i pojemnosci wodnej dynamika jest niewskazana. Kazda przerwa w ich pracy oznacza nieodwracalna ucieczke zgromadzonego ciepla przez komin. Dlatego w miare mozliwosci powinny pracowac ciagle.Zgadzam sie, ze bufor jest tu dobrym rozwiazaniem ale w takim razie powinniscie go dawac do swoich grzejnikow gratis;-).Pozdrawiam.P.S. Mynia_pynia jest zadowolona bo skad ma wiedziec, ze jej piec na pellet kiedy przez 60% czasu pracuje na podtrzymaniu, za jej pieniadze poteguje tylko efekt cieplarniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.02.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ja14 pisze: Ja natomist zwracam uwage, ze w kotlach o duzej masie i pojemnosci wodnej dynamika jest niewskazana. Kazda przerwa w ich pracy oznacza nieodwracalna ucieczke zgromadzonego ciepla przez komin. Dlatego w miare mozliwosci powinny pracowac ciagle. Zgadzam się na 1000%. Nie widać tego?? Powtórzyć trzeci raz? OK. Po to, by optymalnie wykorzystać kaloryczność paliwa oraz moc kotła bez względu na chwilowe zapotrzebowanie na ciepło, zadbać o żywotność, trwałość kotła, powinno wprowadzić się do instalacji buforowy zbiornik ciepła Dynamiczny układ dystrybucji ciepła czyli ekonomiczna optymalna w każdej sytuacji podaż ciepła to jedno a ekonomiczna, optymalna praca kotła stałopaliwowego to drugie... ------------------------------------------------------ Popatrz na ciepło w kategorii towaru, produktu... Każdy produkt, każdy towar (w tym ciepło) przechodzi minimum trzy etapy: 1/. produkcja 2/. magazynowanie 3/. dystrybucja Na każdym etapie można dopuścić do strat lub ich uniknąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.02.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 A zgodzisz się z tezą, że gdy bufora jednak nie ma (np ze względów finansowych) to grzejniki o dużej pojemności wodnej pełnią częściowo jego rolę? Wiem - nie są zaizolowane i ciepło z nich ucieka - ale jednak nie do komina tylko do wnętrza domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 07.02.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 hes - rozumiem że słowo "prymityw" nie jest dla Ciebie obrażliwe. Ani chamskie. Rozumiem że mogę Ci tak pieszczotliwe nazywać? Rozumiem, że jak ktoś Ciebie opluwa, to go za to przepraszasz, zamiast nazwać po imieniu ? Bardzo proszę bez przeginania. Każdy ma prawo do obrony. W realu wali się czasem za niektóre numery zwyczajnie w pysk, tu niestety pozostaje jakieś skromne "prymityw". Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.02.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ja14 pisze: A zgodzisz się z tezą, że gdy bufora jednak nie ma (np ze względów finansowych) to grzejniki o dużej pojemności wodnej pełnią częściowo jego rolę? Wiem - nie są zaizolowane i ciepło z nich ucieka - ale jednak nie do komina tylko do wnętrza domu. Oczywiście zgodzę się, jednakże nie ma to nic wspólnego z grzaniem optymalnym i ekonomicznymm.. Powtórzę swoje wcześniej zadane pytanie: Grzejniki mają grzać, czy też mają buforować nadmiar mocy kotła? Należy tak dobrać moc kotła, by nie miał nadwyżki mocy, bez szkodliwego zapasu... W razie prądu grzejniki kotła nie ochronią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.02.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Należy tak dobrać moc kotła, by nie miał nadwyżki mocy, bez szkodliwego zapasu... W razie prądu grzejniki kotła nie ochronią... Od tego są UPS'y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.02.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Słusznie. Jednakże nadwyżka mocy na kotle jest całkowicie nieuzasadniona, chyba, że jest przejściowa, gdy ktoś w krótkim czasie planuje rozbudowę obiektu i nadmiarowa moc zostanie w całości wykorzystana. W krótkim czasie tj. maksimum dwa-trzy lata... W dłuższym czasie straty z tytułu nieoptymalnego spalania paliwa oraz szkody w samym kotle (konieczność dławienia spalania) przekroczą wartość zakupu mniejszego przejściowego kotła, który przecież zawsze, po krótkim używaniu można odsprzedać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus86 12.02.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 dobra koniec masła maślanego powiedzcie mi spece do kotła kondensacyjnego 55/45 stopni jakie grzejniki najlepsze powiem odrazu ze podlogowke bede mial prawdopodobnie w lazienkach i kuchni ewentualnie w holu na dole (tam gdzie plytki) reszta grzejniki teraz pytanie jakie najlepsze !?do tego typu grzania dom zapotrzebowanie okolo 50 kwh/m2 20 kwh/m3purmo v11 czy v22 ? czy regulusy czy jakie inne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.02.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 dobra koniec masła maślanego powiedzcie mi spece do kotła kondensacyjnego 55/45 stopni jakie grzejniki najlepsze powiem odrazu ze podlogowke bede mial prawdopodobnie w lazienkach i kuchni ewentualnie w holu na dole (tam gdzie plytki) reszta grzejniki teraz pytanie jakie najlepsze !?do tego typu grzania dom zapotrzebowanie okolo 50 kwh/m2 20 kwh/m3 purmo v11 czy v22 ? czy regulusy czy jakie inne pozdrawiam Aby nie regulusy: 1. głośne (strzelają podczas nagrzewania) 2. Brudzą sciany 3. typowe konwektory grzejące powietrze. Czyli ciepło pod sufitem a zimno na podłodze. Zdaje się że typ V22 będzie lepszy - musisz grzejniki lekko przewymiarować jak chcesz korzystać z dobra kondensacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus86 13.02.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 program purmo sdg dobiera mi v11 zeby powrot wody byl o 10 st mniejszy o przewymiarowaniu wiem powietrze pod sufitem mowisz a przy reku jak bedzie nadmuchiwal troche schlodzonym powietrzem nie opadnie na podloge ? czyli co do kondensata bo dalej niewiem lepiej miec wiecej wody w ukladzie (stalowe) czy mniej. podobno stalowe plytowe (purmo) do 35 procent przez promieniowanie natomiast np. regulusy tylko przez ogrzewanie powietrza konwekcje, to czyli z dwojga zlego stalowki czy jak wg. tego artykulu http://www.kotly.pl/ABC_ogrzewania_grzejniki.php?artykul=jakie_grzejniki_wybrac ma ktos jakies doswiadczenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.02.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 ciulignom pisze: Aby nie regulusy: 1. głośne (strzelają podczas nagrzewania) 2. Brudzą sciany 3. typowe konwektory grzejące powietrze. Czyli ciepło pod sufitem a zimno na podłodze. A może wizyta u psychologa? Kłamstwo na kłamstwie. Wystarczy przeczytać posty większości użytkowników. ....... z artykułu ABC... cyt. Grzejniki konwektorowe (tzw. konwektory), składają się z rur miedzianych z nasuniętymi blachami aluminiowymi, całość umieszczona jest w obudowie. Blachy aluminiowe zwiększają powierzchnię wymiany ciepła. Powietrze przepływające przez grzejnik omywa rury i blachy aluminiowe ogrzewając się od nich. Przekazywanie ciepła w tych grzejnikach odbywa się praktycznie wyłącznie przez konwekcję. Nie dotyczy regulusów. Element grzejny nie jest umieszczony w obudowie a grzejniki grzeją intensywnie całą powierzchnią przednią... REGULUSY to grzejniki radiacyjno- konwekcyjne- jak większość innych. Z pewną różnicą na ich korzyść. Jaką? Grzejniki panelowe: wymiana ciepła średnio -20% promieniowanie 80% konwekcja Podobnie grzejniki żeberkowe.. Grzejniki Regulus - wymiana ciepła średnio - 30% promieniowanie 70% konwekcja Im niższa temperatura wody, tym mniej konwekcji a więcej promieniowania. Badania porównawcze w tym zakresie przeprowadziła Politechnika Gliwicka. --------------------------------------- Od momentu, gdy je założyłem dziesięć lat temu, jedno co robię przy instalacji c.o. to zbliżam się od czau do czasu do pokojowego sterownika temperatury, wówczas. gdy chcę dokonać jakieś niewielkiej korekty temp. wnętrza.. System z grzejnikami szybko działającymi, nie wymaga zbędnej elektroniki wyprzedzającej (sterowniki pogodowe). Jest łatwo i precyzyjnie sterowalny sam w sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.02.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 robertus86 pisze: stalowe plytowe (purmo) do 35 procent przez promieniowanie natomiast np. regulusy tylko przez ogrzewanie powietrza konwekcje, Nieprawda. Regulusy grzeją poprzez promieniowanie intensywniej niż płytowe i żeberkowe z tego prostego powodu, ze ich powierzchnia czołowa, promieniująca jest pofałdowana i blisko dwukrotnie większa niż w niemal płaskiej płycie. Promieniowanie rozchodzi się prostoliniowo, prostopadle do powiechni promieniującej. Oznacza to, że płyta promieniuje ciepłem głównie w obrębie jej rzutu na przeciwległą ścianę. Tymczesem lamelki w regulusach rozpraszają promieniowanie cieplne promieniście (wachlarzowato) na całe pomieszczenie. Spadek mocy regulusów wraz ze spadkiem temperatury wody w instalacji c.o. jest mniej stromy niż spadek mocy w panelach stalowych z racji większej o 50% powierzchni wymiany ciepła w regulusach oraz dużego udziału promieniowania w niskich temperaturach pracy instalacji... Regulusy są z powodzeniem stosowane nie tylko wraz z kotłami kondensacyjnymi lecz także z pompami ciepła. Postrzegane są jako najlepsze grzejniki noskotemperaturowe prze tych wykonawców, którzy je zastosowali przy kondensatach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts