Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki REGULUS? znacie? a mo?e macie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za info.

Właśnie opiekun regionu, dzięki Twojej dociekliwości stracił pracę. Ja nie mam czasu kontrolować stanu ekspozytorów we wszystkich siedmiuset punktach mających je w ofercie...

Jakbyś miał czas, to pozostała jeszcze jedna Casto w Szczecinie - Ku Słońcu, Wiosenna i Poludniowa... W okolicy to jeszcze tylko Casto Koszalin i Gorzów bo do

Poznania, Słupska i Zielonej trochę daleko...

Przedstawiłeś już kilkakrotnie swoje preferencje i gust. Co Ty jeszcze robisz w tym wątku w ogłoszeniach drobnych? Po polsku? Dokopać? Opluć? Ściągnąć w dół?

Faktem jest że grzejniki innych firm tam sprzedawanych mimo że poobdrapywane w takim samym stopniu to jednak nie sa takie powyginane, żadnego tez obsługa nie łatała by się jakoś trzymał. Może to świadczyć o bardzo delikatnej konstrukcji regulusów? Może! Te cienkie blaszki nie wyglądają solidnie. Może i to jest uzasadnione ich właściwościami ale ja bym sobie czegoś takiego nie kupił.

Jeżeli położysz regulusa na płasko, możesz po nim skakać bez obaw..

Możesz je również składować na płasko dokąd tylko sięgniesz...

Blacha, z której zbudowane są regulusy to w 100% aluminium PA38, posiadające sztywność kształtu. Jednakże grzejniki te w żadnym wypadku nie służą temu by w nie wjeżdżać wózkami transportowymi i uderzać je twardymi przedmiotami..

To, że grzejniki te zbudowane są z licznych lamelek aluminiowych sprawia, że posiadają liczne kanały konwekcyjne oraz powierzchnię kontaktu z powietrzem dwukrotnie większą od podobnej wielkości blaszaków panelowych stalowych.

Posiadają przy tym kilkakrotnie mniejszą wagę, przez co są znacznie szybsze w działaniu, i skuteczne w niskich parametrach czynnika grzejnego.

Co byś nie pisał potencjalny klient widzi to co widzi, pogięte, poobijane grzejniki. Powinieneś mi podziękować ze zwróciłem ci na to uwagę tyle że twoja mentalność wszędzie dopatruje sie spisków a raczej co dużo gorsze, wygodniej ci tak wszystko interpretować. Skasuję te zdjęcia bo wbrew temu co twierdzisz nie jest moim celem robienie komukolwiek antyreklamy. Nie mniej będę z daleka omijał wszystko co firmą regulus i tobą związane.

Co tu robię? Nieuczciwa konkurencja to pikuś przy wkurzonym kliencie.

Podziękowałem Ci perm... Nie zauważyłeś?

Dzięki za info.

Wchodzi niedługo na rynek Regulus-sytem INSIDE...

Pamiętaj, że masz go nie kupować.. Obiecałeś.

Do zobaczenia na "Instalacjach".

Zapraszam na kawę..

---------------------------------

Co tu robię? Nieuczciwa konkurencja to pikuś przy wkurzonym kliencie.
:o

To teraz patrzac na podejście Bogusława wyobrażcie sobie drodzy przyszli klienci złożenie ew reklamacji:

Klient: grzejnik mi cieknie.

Bogusław: Niemozliwe. Twarde luty, złota blacha, roboty spawają. wydaje się panu.

Klient: ale naprawdę mi cieknie.

Bogusław: Tłumaczę panie przecież - sprzedałem już parę milionów sztuk i to nieprawda że cieknie.

Klient: Ale mieszkanie mi zalewa.

Bogusław: Ty gnoju jeden!! Skad jesteś??!! Purmo?? Wavin od podłogówki? Convector? Nie pokonacie mnie.... Nie ma mowy!!!!! Padalce! Mali ludzie... Aaaaa....

Oczywiście dialog jest hipotetyczny ale czy taki niemozliwy? :wink:

Widzę, że masz jakiś problem z sobą coulignon...

To już nie zawiść tylko nienawiść..

Twoje słowa i reakcje nie świadczą najlepiej o Twoim stanie ducha..

Na podstawie czego coulignon taka hipotetyczna rozmowa?

Bo grzejnik ekspozycyjny w Casto jest uszkodzony?

Ty masz konwektory elektryczne, więc Ci nic nie pocieknie.. Bez obawy.

Na podstawie czego coulignon taka hipotetyczna rozmowa?

Bo grzejnik ekspozycyjny w Casto jest uszkodzony?

.

Na podstwie twojej reakcji na wieść o uszkodzonym grzejniku:

Ty je tak urządziłeś perm?

No toś się chłopie napracował....

A te czarne punkty na dole dorysowałeś flamastrem?

Co Ty jeszcze robisz w tym wątku w ogłoszeniach drobnych? Po polsku? Dokopać? Opluć? Ściągnąć w dół?

Wszędzie spisek... wszędzie... czujnym trzeba być.... Myslę ze twój pracownik celowo nie przypilnował tematu bo tak naprawdę pracuje dla konkurencji.

A Perm złapał za nitownicę i zanitował grzejnik żeby tylko zdyskredytować Regulusa.

Pozdrawiam

Dużo spokoju życzę. Bo czasy niespokojne takie.

A Perm złapał za nitownicę i zanitował grzejnik żeby tylko zdyskredytować Regulusa.

Nie posądzam o to perma, jednakże zadał sobie dużo trudu, jeździł, robił zdjęcia. Opatrzone negatywnym komentarzem wklejał.

A przecież to tylko uszkodzony ekspozytor....

Ty też popuściłeś wodze swojej wyobraźni formułując hipotetyczny dialog z klientem. Czy uważasz taki dialog naprawdę za możliwy?

Czy ktoś tu czy gdziekolwiek skarżył się na złą obsługę ze strony pracowników firmy?

Zrobiłeś to w pozytywnym celu?

W negatywnym celu?

Jesteś neutralny?

Dbasz o dobro forumowiczów?

Opiekun regionu zachodniopomorskiego stracił pracę... I taki jest skutek doraźny. Dziękuję permowi za zwrócenie uwagi na jego rażące uchybienie w pracy.

Z całą pewnością firma Regulus-system odniesie korzyść z jego interwencji, niezależnie od jego intencji...

Nie posądzam o to perma, jednakże zadał sobie dużo trudu, jeździł, robił zdjęcia. Opatrzone negatywnym komentarzem wklejał.

A przecież to tylko uszkodzony ekspozytor....

Już mnie nie posądzasz? A co napisałeś wyżej?

To tylko uszkodzony ekspozytor? Tak sie to nazywa? Nie wiem ile to tam wisi ale działa na wyobraźnię bardzo mocno. Na moją na tyle że postanowiłem zrobić zdjęcia. Kupa złomu z przyklejoną 25 letnią gwarancją. Kiedyś pisano "to się nadaje do szpilek". Producent nie ma tu znaczenia ale trudno bym odmówił sobie przyjemności pokazania tego szmelcu po tych oskarżeniach o stronniczość którymi tak szczodrze tutaj szafowałeś.

Opiekun regionu zachodniopomorskiego stracił pracę... I taki jest skutek doraźny. Dziękuję permowi za zwrócenie uwagi na jego rażące uchybienie w pracy.

Z całą pewnością firma Regulus-system odniesie korzyść z jego interwencji, niezależnie od jego intencji...

Szczerze mówiąc ani mnie to grzeje ani ziębi. Dziwić się mogę jedynie że zamiast skoncentrować się na mechanizmach które to umożliwiły ty koncentrujesz się na ludziach.

Co do systemu CO w moim przyszłym domu to nie zdecydowałem się jeszcze ale trudno bym miał zaufanie do firmy która tak jak Coulignon napisał moje wątpliwości może potraktować jako nieczyste działania konkurencji.

Firma to i ludzie i produkt perm a nie tylko sam produkt...

Choćby najlepszy produkt, użyty w zły sposób, niewłaściwie zastosowany lub potraktowany nie spełni oczekiwań nabywcy.

Funkcją grzejnika jest ogrzewanie pomieszczeń. Nie jest on miejscem hamowania rozpędzonego wózka z towarem.

Piszesz po wielokroć, że nie lubisz grzejników a ciągle jesteś obecny w tym wątku, pomimo, że został przeniesiony do "Ogłoszeń drobnych".

Pytam Ci się dlaczego?

Atakujesz i produkt i moje wypowiedzi na szereg sposobów.

Nie znasz go. Póki co wszyscy chwalą jego działanie.

Pisałem kilkanaście razy "de gustibus non est disputandum".

Nie podobają Ci się moje grzejniki, to o co Ci jeszcze chodzi?

Wiesz co.. Mnie też się te nity zrywalne umieszczone po rogach nie podobają.

W białych i kolorowych grzejnikach są w miarę zalane farbą, jednakże w Metallicach farba proszkowa jest przezroczysta...

Są pewne względy praktyczne i technologiczne, dla których właśnie to rozwiązanie jest zastosowane.

W nowych typoszeregach o płaskiej obudowie górnej połączenie takie zostało całkowicie wyeliminowane.

Od kiedy wisi w Casto na Wiosennej taki uszkodzony grzejnik?

Ostatnia kontrola ekspozycji udokumentowana fotografiami (taki wymóg), nosi datę 4 lutego b.r....

A zatem zderzenie z jakimś wózkiem pełnym "kafelek" czy też innymi zakupami nastąpiło po tej dacie....

Przykro mi, z powodu przeżytego przez Ciebie szoku estetycznego...

Jak pisałem powyżej, w ramach przeprosin zapraszam na kawę na "Instalacjach".. Pawilon 5 - stoisko 35.

Ps. Na marginesie.. Gdybyś tę "kupę złomu" faktycznie sprzedał na złomie,

dostałbyś za ten konkretny grzejnik ponad 100.- PLN.

Miedź i aluminium jest w cenie...

No widzisz, ja udzielam się tu a ty wszędzie gdzie tylko mowa o systemach ogrzewania, oczywiście z tezą że regulusy są lekarstwem na wszystko. Nie tylko mnie to bulwersuje. Do tego ta teoria spiskowa o nieuczciwej konkurencji. To już jest chwyt poniżej pasa. Lekarz medycyny, właściciel sporej firmy produkującej chyba niezłe w sumie produkty, z pomysłami, wiedzą i erudycją chwytający się takich metod. Coś tu się nie zgadza! To jest tak jak z tą twoją stroną http://www.regulus.com.pl/angielska/index.php?d=budowagrzejnika Pełno tam wyszukanego słownictwa ale jak się to czyta to zęby bolą, czasem ciężko zrozumieć o co chodzi. Duża firma zatrudniła licealistę do tłumaczenia? Nie piszę tego złośliwie ale sporo tych "dziwactw". Nity w takiej w sumie skomplikowanej konstrukcji??? Obdrapana i poobijana ekspozycja??? Pilnuje tego wszystkiego ktoś kompetentny?

Wogóle bym tego nie zaczepiał gdyby nie fakt że zaliczyłeś również mnie do jakichś działających niezbyt czysto konkurentów, nie mniej nie będę się więcej w sprawie regulusów wypowiadał.

Nec Hercules contra plures? :wink:

Nie przejmuj się perm.. Z tym Twoim czynnym udziałem w takim urządzeniu ekspozytora to nie było serio... Czy ktoś nad tym panuje? Staram się, choć jestem troche zajęty.. Moim konikiem są konie, jachty, góry, lasy, budowanie, remontowanie, przeobrażanie. Tej zimy stworzyłem samodzielnie niewielki klub jazzowy.Z takiej rudery, że bałbyś się do niej wejść.. Każdy szczegół wyposażenia (kamień + drzewo) został wymyślony przeze mnie. To było bardzo absorbujące. Stąd pewne niedociągnięcia na innym polu. Przecież się stary nie rozerwę... A poza tym...

Trochę mocno i długo hulałem w przeszłości. Nie jestem już taki sprawny jak kiedyś..

Jak już pisałem, ja, humanista z krwi i kości stworzyłem firmę techniczną od zera w wieku 47 lat.. Pociągnę temat jeszcze trochę do czasu wygaśnięcia terminu gwarancji.....

Mam jeszcze kilkanaście pomysłów. I w wielu kwestiach mam rację.

I w wielu kwestiach się mylę. Jak każdy.

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

GRZEJNIKI REGULUS-SYSTEM – KONTROLOWANA DYSTRYBUCJA CIEPŁA.

DYNAMICZNY SYSTEM GRZEJNIKOWY.

Współczesne instalacje c. o. stanowią systemy coraz bardziej złożone i rozbudowane. Wymagają one wyrafinowanej elektroniki, są coraz precyzyjniejsze i coraz bardziej szanujące wytworzoną energię. Po to, aby dobrze zaplanować instalację c.o, skonfigurowaną pod potrzeby konkretnego inwestora, należy oddzielnie spojrzeć na składające się na nią elementy mające odrębne funkcje:

1/. Produkcja ciepła

2/. Magazynowanie wytworzonego ciepła

3/. Dystrybucja ciepła

Te trzy elementy składowe muszą ze sobą świadomie współgrać. Efektem pracy przemyślanej instalacji będzie nie tylko wysoki komfort cieplny lecz także wysoka efektywność procesu ogrzewania na każdym z wymienionych jego etapów.

Zaniedbanym w rozważaniach na temat ekonomiki grzania elementem, jest system dystrybucji ciepła czyli rodzaj zastosowanych grzejników.

Dystrybucja ciepła czyli system grzejnikowy powinien być jednorodny lub w maksymalnym stopniu jednorodny pod względem dynamiki pracy czyli pod względem reaktywności na impuls grzewczy.

Sterowanie systemem grzejnikowym mieszanym, dynamicznym i mało dynamicznym,

jest niepotrzebnym utrudnieniem i wymaga instalacji o większym stopniu skomplikowania, dodatkowo nie wykorzystującej optymalnie wytworzonego ciepła.

Przykładem systemu grzejnikowego o jednorodnej dynamice stanowi oferta firmy Regulus-system.

Do dotychczas produkowanego systemu grzejników ściennych oraz systemu ogrzewania

podłogowego kanałowego, dołączy w najbliższym czasie system grzejników wewnątrzściennych – wnękowych pod wspólną nazwą Regulus-system INSIDE.

Grzejniki Regulus- system działają najszybciej i w najsprawniej w najszerszym zakresie temperatur. Skojarzenie „grzejniki dynamiczne = regulusy” jest jak najbardziej uprawnione.

Co dokładnie oznacza określenie „grzejnik dynamiczny”?

Jest to taki grzejnik, którego pracą łatwo sterować. Łatwo i szybko.

Grzejnik dynamiczny niewielkim początkowym wydatkiem energii, osiąga swoją pełną moc nominalną, właściwą dla temperatury podanej na zasilaniu.

Instalację z dynamicznie pracującymi grzejnikami łatwo jest uruchomić i równie łatwo jest ją zatrzymać. Niektórzy twierdzą, że grzejnik to grzejnik, że różnice w dynamice pracy pomiędzy różnymi typami grzejników są pomijalne. Świadomie czy też nieświadomie? Bo jak mogą być pomijalne różnice w dynamice grzania dla różnych grzejników o zasadniczo różnych masach całkowitych (woda w grzejniku + masa samego grzejnika) ?

Proszę przeanalizować poniższe tabele:

Masa grzejników wraz zawartą w nich wodą)

MARKA\ Długość

(dla wys. 60 cm) 40 60 80 100 120 140 160 180 200

Brugman C22 17,28 25,92 34,56 43,2 51,84 60,5 69,1 77,76 86,4

Kermi C22 15,11 21,92 28,74 35,7 42,47 49,5 56,3 63,2 70

Purmo C22 15,64 23,46 31,28 39,1 46,92 54,7 62,6 70,38 78,2

Regulus R6 4,15 5,89 7,63 9,5 11,19 12,3 14,5 15,27 16,8

Najczęściej stosowanym w Polsce grzejnikiem, jeżeli chodzi o rozmiar, stosowanym dla największej liczby pomieszczeń, jest grzejnik o długości 80cm i wysokości 60cm.

Jeżeli grzejniki tej właśnie wielkości uszeregujemy wg kryterium masy grzejnika wraz z zawartą w nim wodą wówczas otrzymamy następującą kolejność:

1/. Regulus - 7.63 kg

2/. Kermi - 28.74 kg

3/. Purmo - 31.28 kg

4/. Brugman - 34.56 kg

Porównanie mas pojedynczych grzejników, co prawda wymowne, jednakże nie przemawia tak do wyobraźni, jak przeliczenie sobie sumy mas grzejników dla całej instalacji.

Policzmy jaka ona jest w średniej wielkości obiekcie. hotelowo-gastronomicznym, w którym znajduje się na przykład 40 naszych grzejników obliczeniowych

Otóż ich masa wraz z wodą, w całej instalacji będzie wynosić:

1/. Regulusy - 305. 20 kg

2/. Kermi - 1149,60 kg

3/. Purmo - 1251,20 kg

4/. Brugman - 1382,40 kg

Którą instalację łatwiej uruchomić w razie potrzeby i szybko zatrzymać ?

Ile energii należy zaangażować w jej rozruch?

Z różnicy masy układu c.o. wprost wynika różnica w jej czasie reakcji na impuls cieplny, a parametr ten stanowi obiektywną miarę bezwładności cieplnej:

Czas reakcji instalacji w sekundach przy stałej mocy kotła

MARKA \ ΔT0 10 20 30 40 50 60 70

Brugman C22 0 432 864 1296 1728 2160 2592 3024

Kermi C22 0 357 714 1071 1428 1785 2142 2499

Purmo C22 0 391 782 1173 1564 1955 2346 2737

Regulus R6 0 95 190 285 380 475 570 665

Czas reakcji instalacji na impuls cieplny przy stałej mocy kotła dT =30 oC (20- 50 oC)

1/. Regulus – 4,75 min

2/. Kermi – 17,85 min

3/. Purmo – 19,55 min

4/. Brugman- 21,60 min

Zatem grzejnik Regulus-system typ R6/80 (60 x 80 cm)dojdzie szybciej, od temperatury 20oC do temperatury 50oC, o około 15 minut w każdym cyklu grzania.

od każdego grzejnika stalowego podobnej wielkości i podobnej mocy.

Czas 15 minut w każdym cyklu grzania stanowi bez wątpienia istotną różnicę, szczególnie gdy chcemy połączyć oszczędność w ogrzewaniu z maksymalnym komfortem cieplnym. Jednakże początek procesu grzania to jeszcze nie wszystko.

Jest jeszcze drugi koniec procesu grzania. On również jest niezmiernie istotny dla komfortu cieplnego i dla ekonomicznego grzania.

Koniec ogrzewania powinien nastąpić natychmiast po osiągnięciu pożądanej temperatury zarejestrowanej przez termostat czy też pokojowy sterownik temperatury.

Przecież decyzję co do pożądanej temperatury podjęliśmy, ustawiając konkretną temperaturę wnętrza. Zatem po dojściu do ustawionej na sterowniku temperatury, instalacja powinna przestać grzać. Niezwłocznie. Tymczasem następuje wyłączenie kotła i rozpoczyna się proces schładzania układu dystrybucji czyli grzejników do temperatury pokojowej. Nie przebiega on tak szybko jak rozgrzewanie grzejników z powodu malejącej stopniowo różnicy temperatur (dT) pomiędzy grzejnikiem a pomieszczeniem..

Posiadające małą masę grzejniki Regulus grzeje niemal dokładnie do tej temperatury co chcemy, (przewyższenie ponad nią jest minimalne), natomiast pozostałe typy grzejników grzeją jeszcze długo gdyż mają znacznie większą masę. Grzejniki muszą oddać nagromadzone w nich ciepło. A przecież żądaną temperaturę już osiągnęliśmy… Czy grzeją nadal potrzebnie? Z całą pewnością nie..

Szybkie zatrzymanie procesu dystrybucji ciepła czyli ogrzewania, jest również istotne dla komfortu cieplnego oraz kosztów grzania, przy pojawieniu się niespodziewanych uzysków ciepła, jakich w obecnych domach jest bez liku lub np. przy gwałtownym wzroście nasłonecznienia.

Tylko szybko reagujący system grzejnikowy pozwoli na uzyskanie finansowej korzyści

z uzysków ciepła bez szkody dla komfortu cieplnego.

Podsumujmy: ogrzewanie regulusami to kontrolowana dystrybucja ciepła, to szybkie, dynamiczne grzanie, to z jednej strony unikalny komfort cieplny a z drugiej strony precyzyjne, optymalne wykorzystanie ciepła.

Tylko precyzyjna dystrybucja ciepła pozwala na optymalne wykorzystanie ciepła zmagazynowanego we wszelkiego rodzaju zbiornikach buforowych ciepła.

• 4 weeks później...

Grzejniki wodne wewnątrzścienne ukryte w płytkiej wnęce za żaluzją.

Grzejnik może być ukryty w ścianie kolankowej ( tył wnęki pokryty ekranem zagrzejnikowym), w filarze, ścianie działowej grzejąc na jedną lub na dwie strony (na dwa pomieszczenia), w pokoju dziecięcym bezpiecznię oddzielony od bawiących się bąbli...

Zastosowania można mnożyć.

Co sądzicie na temat takiego rozwiązania?.

Jeśli grzejnik nie na ścianie, nie podłodze to wówczas może być schowany w ścianie.

Żaluzje pomalować można proszkowo w kolorze ściany.

Instalacja dystrybuująca ciepło czyli instalacja grzejnikowa może być wówczas, dyskretnie schowana a jednocześnie jednorodna pod wzgledem dynamiki grzania..

Pozdrawiam

Bogusław

Taki grzejnik w płytkiej wnęce może być długi, wąski - poziomy lub wąski wysoki - pionowy...

Grzejniki niskie mogą być zaopatrtzone w wentylator, powiększający znacznie jego moc grzewczą.

Można to sobie wyobrazić jako postawioną pionowo, umieszczoną w ścianie płaską kanałówkę..

Rozwiązanie takie było prezentowane na targach INSTALACJE 2010 i wzbudziło prawdziwą sensację.

Pozdrawiam

Bogusław