Zielaczek 02.01.2022 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Witam, mam bardzo dobrą ofertę kupna działki budowlanej. KW czysta. Jedyny i największy problem to brak dojazdu do działki. Kiedyś była jedna działka z bezpośrednim dojazdem z bocznej ulicy. Ktoś podzielił na 7 działek(6 budowlanych i 1 dojazdowa). Kupujący ową działkę dostał informacje, że ta działka ma bezpośredni dojazd z ulicy i tak został sporządzony akt notarialny kupna/sprzedaży działki. Reszta 5 działek ma już normalny (formalny) dojazd przez działkę dojazdową. Z racji, że nie chce kupować działki bez dojazdu bo takowa jest nic nie warta, chce pomóc właścicielowi domknąć ta sprawę i następnie kupić od niego ową działkę. Rozmawiałem z 4 sąsiadami i tylko 2 jest chętnych na sprzedaż udziałów w drodze dojazdowej. Jedna z tych dwóch ma działkę niezabudowaną oraz problemy prawne z darowizną tej działki. Druga chętna osoba ma hipotekę na działkę oraz jej udziały w działce dojazdowej. Z racji że pierwsza osoba będzie bujać się ze swoja sprawą jeszcze dobre kilka miesięcy, chciałbym dogadać się z osobą mającą hipotekę. I moje pytanie brzmi, czy właściciel działki którą jestem zainteresowany, może kupić udziały w tej drodze dojazdowej od osoby posiadającej hipotekę na swoich udziałach tak by ona (hipoteka) nie przeniosła się na swoje udziały. Gdzie i co musi pójść zgłosić sprzedający udziały z hipoteką by mógł odsprzedać "czyste bez hipoteki" udziały w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 02.01.2022 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 A nie wystarczy Ci służebność przejazdu i przesyłu na tej działce ? Chcesz w niej przeprowadzić media do swojego domu i mieć możliwość dojazdu / przejścia. Nie musisz być współwłaścicielem tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielaczek 02.01.2022 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 A nie wystarczy Ci służebność przejazdu i przesyłu na tej działce ? Chcesz w niej przeprowadzić media do swojego domu i mieć możliwość dojazdu / przejścia. Nie musisz być współwłaścicielem tej działki. Sprawa służebności podobno może się ciągnąć latami. Chciałbym rozpocząć budowę domu jeszcze w tym roku temu kombinuję aby było jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.01.2022 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Ale ta pierwsza osoba (z tych dwóch co zgodzą się sprzedać udziały) ma swój udział w drodze bez hipoteki? Problemy prawne ma z darowizną właściwej działki (niezabudowanej) czy z udziałem w drodze? Jeżeli udział w drodze jest czysty i ma tam jakiś ułamek np. 1/4 udziału, to może Ci sprzedać np. połowę swojego udziału, czyli 1/8 udziału w całej działce drogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielaczek 03.01.2022 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Ale ta pierwsza osoba (z tych dwóch co zgodzą się sprzedać udziały) ma swój udział w drodze bez hipoteki? Problemy prawne ma z darowizną właściwej działki (niezabudowanej) czy z udziałem w drodze? Jeżeli udział w drodze jest czysty i ma tam jakiś ułamek np. 1/4 udziału, to może Ci sprzedać np. połowę swojego udziału, czyli 1/8 udziału w całej działce drogowej. Owa osoba co ma problemy z darowizną ma kilka działek w okolicy które dostała w spadku i są bez hipoteki. Ta sprawa może ciągnąć się jeszcze kilka miesięcy temu próbuje zasięgnąć języka czy da się coś ugrać od tego sąsiada co ma hipotekę na swoją działkę oraz swoje udziały w drodze dojazdowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts