Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotność zależna od pogody w mieszkaniu?

joeyx

Recommended Posts

Witam,

Mieszkam na ostatni piętrze w bloku z wielkiej płyty, wentylacja grawitacyjna. Temperaturę staram się mieć wszędzie powyżej 22 stopni.

Załóżmy, że mam w mieszkaniu 50% wilgotności (na dworze też 50%). Następnie mam zamknięte szczelne okna plastikowe i wychodzę z domu na 2 dni.

Na dworze (dwa dni później) jest 75% wilgotności. Czy w mieszkaniu powinno być wtedy 50% czy 75%?

U mnie wilgotność będzie wtedy wtedy 75% +- 5%. To normalne?

Edytowane przez joeyx

Wilgotność względna zależy bardzo od temperatury. Więc nie ma sensu porównywanie wewnątrz i na zewnątrz gdy temperatura nie jest taka sama.

Druga rzecz - wydajność wentylacji grawitacyjnej zależy również od temperatury. Im większa różnica temperatur, tym wydajniej działa.

Czyli w mrozy nie dość, że wilgotność bezwzględna zasysanego powietrza jest mniejsza to jeszcze jest go więcej - dlatego w mrozy wilgotność w ogrzewanych pomieszczeniach jest tragicznie niska.

Wilgotność 75% gdy na zewnątrz jest chłodno (a co dopiero w mrozy) dowodzi nie działającej wentylacji i/lub ogromnych zysków bytowych czy wilgoci przesiąkającej z zewnątrz.

Wilgotność względna zależy bardzo od temperatury. Więc nie ma sensu porównywanie wewnątrz i na zewnątrz gdy temperatura nie jest taka sama.

Druga rzecz - wydajność wentylacji grawitacyjnej zależy również od temperatury. Im większa różnica temperatur, tym wydajniej działa.

Czyli w mrozy nie dość, że wilgotność bezwzględna zasysanego powietrza jest mniejsza to jeszcze jest go więcej - dlatego w mrozy wilgotność w ogrzewanych pomieszczeniach jest tragicznie niska.

Wilgotność 75% gdy na zewnątrz jest chłodno (a co dopiero w mrozy) dowodzi nie działającej wentylacji i/lub ogromnych zysków bytowych czy wilgoci przesiąkającej z zewnątrz.

Dzięki, zastanawiam się co z tym mogę zrobić... Im zimniej na dworze, tym gorzej jest u mnie z parą na szybach. Nawet przy rozszczelnieniu okien - parują wszystkie od dołu zwłaszcza gdy jest różnica temperatur duża. Np. dzisiaj przy dodatniej zero pary, 60% wszędzie.

Widziałem, że wyloty pionów wentylacyjnych na dachach w innych budynkach są czasami poprowadzone trochę wyżej i mają taką jakby osłonkę - zakładam, że po to żeby powietrze nie wdmuchiwało spowrotem komuś na ostatnim piętrze. U mnie tego nie ma i tak się zastanawiam, czy to mogłoby cokolwiek pomóc? Albo od czego tu zacząć przygodę żeby było lepiej? Nie mogę się doczekać budowy domu...

Edytowane przez joeyx

• 3 months później...