MonaWisnia 11.01.2022 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Wszystko to kwestia budżetu, którym się dysponuje - pompa fajne rozwiązanie tylko kosztowne więc trzeba by pomyśleć o fotowoltaice - która generuje kolejne koszta, pytanie też jak konkretne modele sprawują się przy ujemnych temperaturach. Dla mnie dobrym rozwiązaniem są kotły pelletowe - obecnie obsługowość ich jest zminimalizowana - podajniki dzięki którym nie trzeba cały czas latać i dokładać - peletu też nie trzeba specjalnie utylizować (popiołu)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonaWisnia 11.01.2022 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Wszystko to kwestia budżetu, którym się dysponuje - pompa fajne rozwiązanie tylko kosztowne więc trzeba by pomyśleć o fotowoltaice - która generuje kolejne koszta, pytanie też jak konkretne modele sprawują się przy ujemnych temperaturach. Dla mnie dobrym rozwiązaniem są kotły pelletowe - obecnie obsługowość ich jest zminimalizowana - podajniki dzięki którym nie trzeba cały czas latać i dokładać - peletu też nie trzeba specjalnie utylizować (popiołu)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 19.01.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Czyli pompa ciepła czy kocioł na pellet Odgrzewam kotleta !! Panowie wypowiedzcie się. Przykładowo dom ok 100m2 z poddaszem dobrze ocieplony i zaizolowany. Pompa ciepła vs kocioł na pellet. Roczne koszta, koszta zakupu i montażu. Doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 19.01.2022 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Czyli pompa ciepła czy kocioł na pellet Odgrzewam kotleta !! Panowie wypowiedzcie się. Przykładowo dom ok 100m2 z poddaszem dobrze ocieplony i zaizolowany. Pompa ciepła vs kocioł na pellet. Roczne koszta, koszta zakupu i montażu. Doradźcie teraz, za rok czy za 5? chcesz mieć ogrzewanie bezobsługowe czy latać z workami? prąd to jedyne medium dozwolone w nowym domu, które można samemu wyprodukować. Teraz jest ustawa taka jaka jest z panelami ale za 3 lata może być inna. Też w życiu myślałem że nie będę miał fotowoltaiki bo to jest na granicy opłacalności. Ale gmina zrobiła program doplat i mam 5kwp na dachu za niecałe 6 tyś. Żal było nie brać. Podziwiam ludzi którym się chce e 21 wieku latać z workami i dorzucać do zasobnika. Pelet jest mniej kaloryczny niż ekogroszek wiec tych worków trzeba przewalić więcej. Tanie to też nie jest. Trzeba to gdzieś składować, wsypywać itd. Jak pokazuje ten rok to takie szacowanie kosztów użytkowania to sobie można głęboko w buty wsadzić. Wróżkę raczej można zatrudnić. A szacowanie kosztów instalcji? Ma być po taniości? Pompa haier 8kw monoblok z modlułem cwu - 11 tys brutto zasobnik na wode? zależy jaki ma być i jakiej pojemności. Policzymy 2500 zł zawór 3drogowy to przełączania cwu -?co - 350 zł belka, naczynie - ja wiem? 500zł? odpowietrznik z odmulaczem - ja wiem? z 500zł? rurki glikol wszystko zależne od pomieszczenia, długości instalacji itd. ciężko oszacować. Możesz zrobić w stali zagniatanej, możesz zrobić zgrzewane. Możesz zrobić sam, możesz zlecić. To samo z elektryką. Ciężko powiedzieć co jest i co trzeba zrobić. Koszt instalacji? 2 dni roboty. Albo całość za usługę. I tak jak ja zakładałem swojego Panasonica to za te same graty i tą samą usługę dostałem oferty od 23 tys do 40 tys. Za dokładnie to samo. Wiec pytanie brzmi co zrobisz samemu i jak umiesz negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 19.01.2022 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 No ogolnie jeden facet zaproponował full budowę kotłowni na pelecie za 37 tyś a na pompie 54 tyś. Firma SAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.01.2022 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Pompa SAS ? Masz Panasonic, LG w dużo lepszych cenach. A to firmy bardziej sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 20.01.2022 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Wiem, wiem. Gosciu poprostu montuje sprzęt z SAS. Czy to kotły na pellet czy wlasnie pompy ciepła. SAS Vesta z pełnym montażem cena 54tys... duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2022 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Czyli pompa ciepła czy kocioł na pellet Odgrzewam kotleta !! Panowie wypowiedzcie się. Przykładowo dom ok 100m2 z poddaszem dobrze ocieplony i zaizolowany. Pompa ciepła vs kocioł na pellet. Roczne koszta, koszta zakupu i montażu. Doradźcie Podstaw swoje dane (zamiast elektryki pellet - ale trzeba policzyć osobno, podając różne ceny kWh albo ustawić, że pellet to 100% taniej strefy a PC 100% drogiej i odpowiednio wpisać ceny kWh): https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 20.01.2022 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Nie zapomnijcie dodać w przypadku kotła kosztów komina, pomieszczenia na skład opału, no i własnej robocizny z przerzucaniem worków. Powiem tak- tylko w Polsce w XXI wieku panuje przekonanie, że dom to musi mieć piec i komin. Bez tego to nie dom... Nie rozumiem ludzi, którzy w tym czasie w nowo budowanym domu "palą ognisko", żeby ten dom ogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 20.01.2022 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 No ogolnie jeden facet zaproponował full budowę kotłowni na pelecie za 37 tyś a na pompie 54 tyś. Firma SAS Wiem że te porównanie ma nijak do siebie ale za te 37 to u mnie kotłownia była by cała w złocie z pompą ciepła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 20.01.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Zgadzam się z wami. Od początku myślałem nad pompa Ciepła lecz nie mam funduszy zeby wydawać 30-50 tyś. Nastawiałem się bardziej na 20-25 w kwestii kotłowni full (materialy+montaż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 20.01.2022 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Podstaw swoje dane (zamiast elektryki pellet - ale trzeba policzyć osobno, podając różne ceny kWh albo ustawić, że pellet to 100% taniej strefy a PC 100% drogiej i odpowiednio wpisać ceny kWh): https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM! Pomógłbyś? Dom o pow. użytkowej 75m2 (parter+poddasze użytkowe). Z projektu: - Sumaryczna strata ciepła budynku - 3967 W - Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą: * w odniesieniu do powierzchni ogrzewanej q=51.7 W/m2 * w odniesieniu do kubatury ogrzewanej q=19.4 W/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.01.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 teraz, za rok czy za 5? chcesz mieć ogrzewanie bezobsługowe czy latać z workami? prąd to jedyne medium dozwolone w nowym domu, które można samemu wyprodukować. Teraz jest ustawa taka jaka jest z panelami ale za 3 lata może być inna. Też w życiu myślałem że nie będę miał fotowoltaiki bo to jest na granicy opłacalności. Ale gmina zrobiła program doplat i mam 5kwp na dachu za niecałe 6 tyś. Żal było nie brać. Podziwiam ludzi którym się chce e 21 wieku latać z workami i dorzucać do zasobnika. Pelet jest mniej kaloryczny niż ekogroszek wiec tych worków trzeba przewalić więcej. Tanie to też nie jest. Trzeba to gdzieś składować, wsypywać itd. Jak pokazuje ten rok to takie szacowanie kosztów użytkowania to sobie można głęboko w buty wsadzić. Wróżkę raczej można zatrudnić. A szacowanie kosztów instalcji? Ma być po taniości? Pompa haier 8kw monoblok z modlułem cwu - 11 tys brutto zasobnik na wode? zależy jaki ma być i jakiej pojemności. Policzymy 2500 zł zawór 3drogowy to przełączania cwu -?co - 350 zł belka, naczynie - ja wiem? 500zł? odpowietrznik z odmulaczem - ja wiem? z 500zł? rurki glikol wszystko zależne od pomieszczenia, długości instalacji itd. ciężko oszacować. Możesz zrobić w stali zagniatanej, możesz zrobić zgrzewane. Możesz zrobić sam, możesz zlecić. To samo z elektryką. Ciężko powiedzieć co jest i co trzeba zrobić. Koszt instalacji? 2 dni roboty. Albo całość za usługę. I tak jak ja zakładałem swojego Panasonica to za te same graty i tą samą usługę dostałem oferty od 23 tys do 40 tys. Za dokładnie to samo. Wiec pytanie brzmi co zrobisz samemu i jak umiesz negocjować. Wszystko się zgadza poza jednym HAIER można kupić za 10 tys z modułem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2022 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) - Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą: * w odniesieniu do powierzchni ogrzewanej q=51.7 W/m2 * w odniesieniu do kubatury ogrzewanej q=19.4 W/m3 To obciążenie cieplne. A potrzebne jest zapotrzebowanie na ciepło w kWh na ogrzewanie a do CWU potrzebne Twoje faktyczne zużycie. Ale dane z projektu i tak są niewiarygodne. Edytowane 20 Stycznia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Pomógłbyś? Dom o pow. użytkowej 75m2 (parter+poddasze użytkowe). Z projektu: - Sumaryczna strata ciepła budynku - 3967 W - Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą: * w odniesieniu do powierzchni ogrzewanej q=51.7 W/m2 * w odniesieniu do kubatury ogrzewanej q=19.4 W/m3 To nie są wskazniki zapotrzebowania ciepła a strat ciepła czyli obciazenia cieplnego budynku. Obciązenie cieplne konieczne jest do doboru mocy pompy. Musisz znac zapotrzebowanie na ciepło [kWh/rok]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 20.01.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 To nie są wskazniki zapotrzebowania ciepła a strat ciepła czyli obciazenia cieplnego budynku. Obciązenie cieplne konieczne jest do doboru mocy pompy. Musisz znac zapotrzebowanie na ciepło [kWh/rok]. Rozumiem. A to zapotrzebowanie można znaleźć gdzies w projekcie czy jak? Dom dopiero budowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.01.2022 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Dom dopiero budowany. Wstępnie, możesz samemu obliczyć moc cieplną i zapotrzebowanie ciepła budynku ; - porównać ją z danymi z projektu, - zakładając różne grubości ociepleń ścian, poddasza jak i podłogi na gruncie, https://cieplo.app/start W nowo budowanym budynku z PC warto; - montować ogrzewanie podłogowe, - oraz grube wylewki betonowe ok ; = > 10 cm Edytowane 20 Stycznia 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2022 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Tylko nie CWhttps://forum.muratordom.pl/entry.php?132631-Cieplowlasciwie-pl-czemu-wiedzie-na-manowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 20.01.2022 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Niestety jak wspominałem jestem zielony w tych tematach i nie bardzo wiem jak to obliczyć Jeżeli nie stronka ciepło właściwe to jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts