Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy pellet - ustawa antysmogowa.

pjuniewi

Recommended Posts

Wszystko to kwestia budżetu, którym się dysponuje - pompa fajne rozwiązanie tylko kosztowne więc trzeba by pomyśleć o fotowoltaice - która generuje kolejne koszta, pytanie też jak konkretne modele sprawują się przy ujemnych temperaturach.

Dla mnie dobrym rozwiązaniem są kotły pelletowe - obecnie obsługowość ich jest zminimalizowana - podajniki dzięki którym nie trzeba cały czas latać i dokładać - peletu też nie trzeba specjalnie utylizować (popiołu)...

Wszystko to kwestia budżetu, którym się dysponuje - pompa fajne rozwiązanie tylko kosztowne więc trzeba by pomyśleć o fotowoltaice - która generuje kolejne koszta, pytanie też jak konkretne modele sprawują się przy ujemnych temperaturach.

Dla mnie dobrym rozwiązaniem są kotły pelletowe - obecnie obsługowość ich jest zminimalizowana - podajniki dzięki którym nie trzeba cały czas latać i dokładać - peletu też nie trzeba specjalnie utylizować (popiołu)...

• 2 weeks później...
Czyli pompa ciepła czy kocioł na pellet :) Odgrzewam kotleta !! Panowie wypowiedzcie się. Przykładowo dom ok 100m2 z poddaszem dobrze ocieplony i zaizolowany.

Pompa ciepła vs kocioł na pellet. Roczne koszta, koszta zakupu i montażu. Doradźcie :)

teraz, za rok czy za 5?

chcesz mieć ogrzewanie bezobsługowe czy latać z workami?

prąd to jedyne medium dozwolone w nowym domu, które można samemu wyprodukować. Teraz jest ustawa taka jaka jest z panelami ale za 3 lata może być inna. Też w życiu myślałem że nie będę miał fotowoltaiki bo to jest na granicy opłacalności. Ale gmina zrobiła program doplat i mam 5kwp na dachu za niecałe 6 tyś. Żal było nie brać.

Podziwiam ludzi którym się chce e 21 wieku latać z workami i dorzucać do zasobnika. Pelet jest mniej kaloryczny niż ekogroszek wiec tych worków trzeba przewalić więcej. Tanie to też nie jest. Trzeba to gdzieś składować, wsypywać itd.

Jak pokazuje ten rok to takie szacowanie kosztów użytkowania to sobie można głęboko w buty wsadzić. Wróżkę raczej można zatrudnić.

A szacowanie kosztów instalcji? Ma być po taniości? Pompa haier 8kw monoblok z modlułem cwu - 11 tys brutto

zasobnik na wode? zależy jaki ma być i jakiej pojemności. Policzymy 2500 zł

zawór 3drogowy to przełączania cwu -?co - 350 zł

belka, naczynie - ja wiem? 500zł?

odpowietrznik z odmulaczem - ja wiem? z 500zł?

rurki

glikol

wszystko zależne od pomieszczenia, długości instalacji itd. ciężko oszacować. Możesz zrobić w stali zagniatanej, możesz zrobić zgrzewane. Możesz zrobić sam, możesz zlecić. To samo z elektryką. Ciężko powiedzieć co jest i co trzeba zrobić.

Koszt instalacji? 2 dni roboty. Albo całość za usługę.

I tak jak ja zakładałem swojego Panasonica to za te same graty i tą samą usługę dostałem oferty od 23 tys do 40 tys. Za dokładnie to samo. Wiec pytanie brzmi co zrobisz samemu i jak umiesz negocjować.

Czyli pompa ciepła czy kocioł na pellet :) Odgrzewam kotleta !! Panowie wypowiedzcie się. Przykładowo dom ok 100m2 z poddaszem dobrze ocieplony i zaizolowany.

Pompa ciepła vs kocioł na pellet. Roczne koszta, koszta zakupu i montażu. Doradźcie :)

Podstaw swoje dane (zamiast elektryki pellet - ale trzeba policzyć osobno, podając różne ceny kWh albo ustawić, że pellet to 100% taniej strefy a PC 100% drogiej i odpowiednio wpisać ceny kWh):

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!

Nie zapomnijcie dodać w przypadku kotła kosztów komina, pomieszczenia na skład opału, no i własnej robocizny z przerzucaniem worków.

Powiem tak- tylko w Polsce w XXI wieku panuje przekonanie, że dom to musi mieć piec i komin. Bez tego to nie dom...

Nie rozumiem ludzi, którzy w tym czasie w nowo budowanym domu "palą ognisko", żeby ten dom ogrzać.

Podstaw swoje dane (zamiast elektryki pellet - ale trzeba policzyć osobno, podając różne ceny kWh albo ustawić, że pellet to 100% taniej strefy a PC 100% drogiej i odpowiednio wpisać ceny kWh):

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!

Pomógłbyś?

Dom o pow. użytkowej 75m2 (parter+poddasze użytkowe). Z projektu:

- Sumaryczna strata ciepła budynku - 3967 W

- Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą:

* w odniesieniu do powierzchni ogrzewanej q=51.7 W/m2

* w odniesieniu do kubatury ogrzewanej q=19.4 W/m3

teraz, za rok czy za 5?

chcesz mieć ogrzewanie bezobsługowe czy latać z workami?

prąd to jedyne medium dozwolone w nowym domu, które można samemu wyprodukować. Teraz jest ustawa taka jaka jest z panelami ale za 3 lata może być inna. Też w życiu myślałem że nie będę miał fotowoltaiki bo to jest na granicy opłacalności. Ale gmina zrobiła program doplat i mam 5kwp na dachu za niecałe 6 tyś. Żal było nie brać.

Podziwiam ludzi którym się chce e 21 wieku latać z workami i dorzucać do zasobnika. Pelet jest mniej kaloryczny niż ekogroszek wiec tych worków trzeba przewalić więcej. Tanie to też nie jest. Trzeba to gdzieś składować, wsypywać itd.

Jak pokazuje ten rok to takie szacowanie kosztów użytkowania to sobie można głęboko w buty wsadzić. Wróżkę raczej można zatrudnić.

A szacowanie kosztów instalcji? Ma być po taniości? Pompa haier 8kw monoblok z modlułem cwu - 11 tys brutto

zasobnik na wode? zależy jaki ma być i jakiej pojemności. Policzymy 2500 zł

zawór 3drogowy to przełączania cwu -?co - 350 zł

belka, naczynie - ja wiem? 500zł?

odpowietrznik z odmulaczem - ja wiem? z 500zł?

rurki

glikol

wszystko zależne od pomieszczenia, długości instalacji itd. ciężko oszacować. Możesz zrobić w stali zagniatanej, możesz zrobić zgrzewane. Możesz zrobić sam, możesz zlecić. To samo z elektryką. Ciężko powiedzieć co jest i co trzeba zrobić.

Koszt instalacji? 2 dni roboty. Albo całość za usługę.

I tak jak ja zakładałem swojego Panasonica to za te same graty i tą samą usługę dostałem oferty od 23 tys do 40 tys. Za dokładnie to samo. Wiec pytanie brzmi co zrobisz samemu i jak umiesz negocjować.

Wszystko się zgadza poza jednym HAIER można kupić za 10 tys z modułem .;)

To obciążenie cieplne. A potrzebne jest zapotrzebowanie na ciepło w kWh na ogrzewanie a do CWU potrzebne Twoje faktyczne zużycie. Ale dane z projektu i tak są niewiarygodne.

Edytowane przez Kaizen

Pomógłbyś?

Dom o pow. użytkowej 75m2 (parter+poddasze użytkowe). Z projektu:

- Sumaryczna strata ciepła budynku - 3967 W

To nie są wskazniki zapotrzebowania ciepła a strat ciepła czyli obciazenia cieplnego budynku. Obciązenie cieplne konieczne jest do doboru mocy pompy.

Musisz znac zapotrzebowanie na ciepło [kWh/rok].

To nie są wskazniki zapotrzebowania ciepła a strat ciepła czyli obciazenia cieplnego budynku. Obciązenie cieplne konieczne jest do doboru mocy pompy.

Musisz znac zapotrzebowanie na ciepło [kWh/rok].

Rozumiem. A to zapotrzebowanie można znaleźć gdzies w projekcie czy jak? Dom dopiero budowany.

Dom dopiero budowany.

Wstępnie, możesz samemu obliczyć moc cieplną i zapotrzebowanie ciepła budynku ;

- porównać ją z danymi z projektu,

- zakładając różne grubości ociepleń ścian, poddasza jak i podłogi na gruncie,

https://cieplo.app/start

W nowo budowanym budynku z PC warto;

- montować ogrzewanie podłogowe,

- oraz grube wylewki betonowe ok ; = > 10 cm

Edytowane przez Andrzej5101