kszksz 06.01.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Dzień dobry! Posiadam piec Vaillant VC 206/5-5 wraz z pogodówką i regulatorem pokojowym i zastanawiam się nad najbardziej optymalnym ustawieniem kotła Dom ok 200m2 powierzchni 19cm Pustak MAX + 15 styropianParter grzany ogrzewaniem podłogowym (100m2) , poddasze grzejnik.Regulator umieszczony w salonie gdzie jest ogrzewanie podłogowe.Na zaworze RTL wartość ustawiona ok, 1,5 ponieważ chcę, żeby podłoga wolniej się nagrzewała i grzejniki na poddaszu dłużej pracowały, a że mam tam mostki termiczne do likwidacji to było tam chłodniej przy otwartych RTL. Brak oddzielnego obiegu to niestety minus. Temp. minimalna pieca 30Temp. max 65 (zmieniłem obecnie na 50 bo raczej nie ma sensu utrzymywać tak wysokiej)Krzywa grzewcza 1.0 Temp noc 22,5Temp dzień 22,5 Nie posiadam mieszalnika do instalacji. Od 8 listopada do 16 Grudnia zużyłem 2350kWh co uważam za dobry wynik, ale jeśli można by zrobić lepszy to czemu nie :>. Czy jest to dobre ustawienie kotła czy coś pozmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.01.2022 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Co oznacza stwierdzenie iż nie posiadasz mieszalnika a na zaworze RTL masz ustawione 1,5Czyżby podłogówka była sterowana tylko z zawory RTL z czujnikiem na powrocie. Bez zamontowania zawory trójdrogowego z pompą czyli mieszacza oraz rozdzieleniu instalacji grzejnikowej i podłogowej tu raczej nic nie można zrobić.Poza tym wszelkie regulacje i poszukiwanie złotego środka są związane z mostkami cieplymi o których wspominasz.Bez ich likwidacji to raczej syzyfowa praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszksz 06.01.2022 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Co oznacza stwierdzenie iż nie posiadasz mieszalnika a na zaworze RTL masz ustawione 1,5 Czyżby podłogówka była sterowana tylko z zawory RTL z czujnikiem na powrocie. Jest właśnie tak jak mówisz. Generalnie to wszystko sprawnie działa i byłem tylko czy w ustawieniach pieca można coś pokombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts