Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opytmalne ustawienie Vaillant VC 206/5-5

kszksz

Recommended Posts

Dzień dobry!

Posiadam piec Vaillant VC 206/5-5 wraz z pogodówką i regulatorem pokojowym i zastanawiam się nad najbardziej optymalnym ustawieniem kotła

Dom ok 200m2 powierzchni 19cm Pustak MAX + 15 styropian

Parter grzany ogrzewaniem podłogowym (100m2) , poddasze grzejnik.

Regulator umieszczony w salonie gdzie jest ogrzewanie podłogowe.

Na zaworze RTL wartość ustawiona ok, 1,5 ponieważ chcę, żeby podłoga wolniej się nagrzewała i grzejniki na poddaszu dłużej pracowały, a że mam tam mostki termiczne do likwidacji to było tam chłodniej przy otwartych RTL. Brak oddzielnego obiegu to niestety minus.

Temp. minimalna pieca 30

Temp. max 65 (zmieniłem obecnie na 50 bo raczej nie ma sensu utrzymywać tak wysokiej)

Krzywa grzewcza 1.0

Temp noc 22,5

Temp dzień 22,5

Nie posiadam mieszalnika do instalacji.

Od 8 listopada do 16 Grudnia zużyłem 2350kWh co uważam za dobry wynik, ale jeśli można by zrobić lepszy to czemu nie :>.

Czy jest to dobre ustawienie kotła czy coś pozmieniać?

Co oznacza stwierdzenie iż nie posiadasz mieszalnika a na zaworze RTL masz ustawione 1,5

Czyżby podłogówka była sterowana tylko z zawory RTL z czujnikiem na powrocie.

Bez zamontowania zawory trójdrogowego z pompą czyli mieszacza oraz rozdzieleniu instalacji grzejnikowej i podłogowej tu raczej nic nie można zrobić.

Poza tym wszelkie regulacje i poszukiwanie złotego środka są związane z mostkami cieplymi o których wspominasz.

Bez ich likwidacji to raczej syzyfowa praca.

Co oznacza stwierdzenie iż nie posiadasz mieszalnika a na zaworze RTL masz ustawione 1,5

Czyżby podłogówka była sterowana tylko z zawory RTL z czujnikiem na powrocie.

Jest właśnie tak jak mówisz. Generalnie to wszystko sprawnie działa i byłem tylko czy w ustawieniach pieca można coś pokombinować ;)