paweu 15.12.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 185 l/h podejrzewam, że to jest czas podgrzewania wody, a do napełnienia wanny masz do dyspozycji 150 litrów już podgrzanej wody i to chyba wystarzy do napełnienia wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.12.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 185 l/h podejrzewam, że to jest czas podgrzewania wody, a do napełnienia wanny masz do dyspozycji 150 litrów już podgrzanej wody i to chyba wystarzy do napełnienia wanny. No dobrze ok. niech będzie Jak wyładujesz zasobnik bo napełnisz wannę to w tym czasie nie bedziesz mógł z c.w.u. kozystać bo nie starczy wody na wannę, a po napełnieniu przez długi okres czasu nie będzie ciepłej wody. O wachaniach temperatury c.w.u. w takiej sytuacji już nie wsponę. Napisałem - wszystko sprowadza sie do komfortu uzytkowania, jak się to typowo robi aby było dobrze . Jak dasz słabszy podgrzewacz to nie będziesz miał komfortowych warunków tylko przerwy w c.w.u. Jak mieszkasz sam to ok. Jak masz kilkuosobową rodzine to juz będzie kiepsko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 15.12.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 No tak. Własciwie źle zaczęliśmy. Powinno się zacząć od planowanego zapotrzebowania na c.w.u. i przewidywanego komfortu uzytkowania, dopiero później szukać odpowiadającego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.12.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 No tak. Własciwie źle zaczęliśmy. Powinno się zacząć od planowanego zapotrzebowania na c.w.u. i przewidywanego komfortu uzytkowania, dopiero później szukać odpowiadającego rozwiązania. Dokładnie tak jak napisałeś a nie odwrotnie. Do tego jeszcze optymalizacja kosztów i wyjdzie ci kocioł jednofunkcyjny o takiej mocy jak napisałeś z zasobnikiem 120...150L No oczywiście wyłacznie jeśli masz typowe potrzeby Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.12.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 dokładnie podpisuję się pod tym co napisał inwestor, wpierw dobrze jest sobie policzyć potrzebny i przewidywany wydatek cwu,zastanowić się nad priorytwtem komfortu,zoptymalizować koszty, Jeśli zmniejszysz moc kotła, to zmuszony będziesz zwiększyć zasobnik, a za tym idą koszty. Sumam sumarum i tak optymalnie wychodzi kocioł 20-24kW, a w większych domach nawet 27-30kW. a kotły są takie na rynku, które modulują już od 4-4,5 kW. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.12.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 To jak to jest z tą mocą na CWU.Jak się ma kocioł na gaz to 20 kWA jak się ma kolektor słoneczny to okazuje się, że przez prawie całe lato wystarcza ciepłej wody z zasobnika bez załączania się kotła czy grzałki. A jaka jest moc kolektora? Niewielka w porywach do 10% mocy kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.12.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 To jak to jest z tą mocą na CWU. Jak się ma kocioł na gaz to 20 kW A jak się ma kolektor słoneczny to okazuje się, że przez prawie całe lato wystarcza ciepłej wody z zasobnika bez załączania się kotła czy grzałki. A jaka jest moc kolektora? Niewielka w porywach do 10% mocy kotła gazowego. No właśnie napisz dokładniej jak to jest że solarki same ci wystarczaja latem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 15.12.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Dzięki za wskazówki! Trochę się zamotałem ale powinienem wyciągnąć jakieś wnioski Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 16.12.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Można odnieść wrażenie, że w domu koniecznie trzeba mieć reaktor atomowy. Najklepiej ze 50 MW. Inaczej można stanąć przed sytuacją, że przy -20 stopniowym mrozie, jak się pojawi ochota na natychmiastową kąpiel w odkrytym basenie, to koniec. A tak na poważnie.Ponawiam pytanie, dlaczego np. u mnie (2+1) wystrcza bojler 120 l i grzłka elektryczna 1,5 kW.Dla zupełnej szczerości dodam, że jeśli napełnię wannę po odpływ górny, a przez dzień korzystało sie normalnie z wody, to c.w.u. potem już nie ma. Żeby wziąć prysznic trzeba poczekać ze 3 h. Popatrzmy z innej strony. Z danych technicznych mojego bojlera wynika, że do 80 C nagrzewa się on w 6,1 h. Niech będzie, że zimą woda dochodzi zimniejsza, ale mam ustawione 70 C, więc praktycznie na jedno wychodzi. Policzmy: 6,1 h * 1,5 kW / 20 kW = 0,45 h Czyli 27 minut. Czy naprawdę do życia i komfortu jest potrzebne podgrzewanie 120 l wody do 70, 80 C w 27 minut. Moj komfort może nie jest pełny. Byłby gdyby grzałka miała powiedzy 3 kW. Dla już całkowitej szczerości dodam, że moja grzałka jest załączana tylko pomiędzy 13 - 15 i 21 - 7, czyli na drugiej taryfie. Czasami w sobotę pracuje na okrągło. Niech MOC będzie z wami ! PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.12.2004 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 To jak to jest z tą mocą na CWU. Jak się ma kocioł na gaz to 20 kW A jak się ma kolektor słoneczny to okazuje się, że przez prawie całe lato wystarcza ciepłej wody z zasobnika bez załączania się kotła czy grzałki. A jaka jest moc kolektora? Niewielka w porywach do 10% mocy kotła gazowego. Jezier nie wiem jak jest z kolektorem, chociaż czytałem, że latem to tam temperatura jest ho, ho albo i więcej. Miałem natomiast boiler elektryczny. Utrzymywałem w nim temp ok. 80C chyba 100 l jak pamiętam. I czasem wody brakowało. Teraz w gazowym utrzymuję 50-55C i to tylko w zasobniku 60 L. Nigdy ciepłej wody nie brakuje. Przecież nie zmienisz praw fizyki. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.12.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Ależ ja nie zamierzam zmieniać praw fizyki. Uważam tylko, że moc urządzenia grzewczego nie ma znaczenia dla komfortu CWU. Gdybym np. zużywał dziennie maksymalnie 1,2 m3 ciepłej wody dziennie to z jednej strony wystarczyłby mi zbiornik z grzałką o mocy 2,5 kW i odpowiedniej pojemności w której taka ilość energi by się jednorazowo zmieściła (może to być np 500-600 litrów). Ale z drugiej strony można nie mieć wcale zasobnika, wystarczy przepływowy ogrzewacz i tu liczy się wydajność. Dla każdych 10l/min potrzeba 25 kW. Gdybyśmy zakładali, że jednorazowo może być używany panel prysznicowy o wydajności 20l/min i dwie wanny z kranami o wydajności 10 l/min to musielibyśmy zakupić ogrzewacz o mocy 100 kW.To są jakieś przykłądowe dwa skrajne przypadki a pomiędzy nimi są setki rozwiązań pośrednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 05.01.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Trochę nie w temacie ale jednak :mam pytanko do Was czy podane w projekcie 11.3kw to zapotrzebowanie dobowe? jak to prawidłowo interpretować podano temp dla pomieszczeń 20*C Chciałbym sobie policzyc przyblizone koszty ogrzewania.Przyznam sie że ogrzewanie to dla mnie czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 05.01.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Trochę nie w temacie ale jednak : mam pytanko do Was czy podane w projekcie 11.3kw to zapotrzebowanie dobowe? jak to prawidłowo interpretować podano temp dla pomieszczeń 20*C Chciałbym sobie policzyc przyblizone koszty ogrzewania. Przyznam sie że ogrzewanie to dla mnie czarna magia Można w przybliżeniu policzyć dla 11,3 kW sezonowe zużycie energii powinno wynieść (jeśli będziesz grzał non stop) 102 GJ = 102 000 MJ Jeśli będziesz ogrzewał gazem to zużyjesz ok. 3 106 m3 Olejem - 2 850 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts