Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja do grzania w okresach przejściowych i chłodzenia w lecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W mieszkaniach, zwł. rozmieszczonych tak, że pokoje są np po dwóch stronach bloku, albo inny pokój jest dalej od innych połączonych korytarzem niestety wychłodzone będzie tylko pomieszczenie, w którym jest dmuchawa. Mam w pokoju południowym, gdzie hajcuje słońce. Naprzeciwko drzwi do tego pokoju jest kuchnia i mały pokój, i tam troszkę dochodzi chłód tak, że np. mogę coś ugotować czy upiec w kuchni w ciągu dnia bez ryzyka ugotowania siebie samej, a gdy klima chodzi przez dłuższy czas na maxa w południowym, to lekki chłodek dochodzi do małego pokoju. Niestety trzeci pokój za zakrętem korytarza jest jak gorący jak był. Może gdyby klima chodziła na maxa 24h/7 byłoby ok, ale nie da się wytrzymać w takim zmrożonym pokoju głównym. Sądzę, że tu więcej zależy od mocy dmuchawy, niż od marki. Ja mam Gree. Upewnij się, że monter ma autoryzajcę od marki, że będzie robić przeglądy i serwisy przez czas trwania gwaancji.

W sprawie montażu polecam kontakt z nimi https://universeklima.com/

Edytowane przez nosalam

• 2 months później...
Zwykla tania klima 3.6Kw sprawdza sie swietnie. Dom 106m2, grzeje w okresach przejsciowych glownie rano i troche wieczorem, tylko klima grzeje bo nie widze sensu grzania podlog w nocy zeby o 8 czy 9 jak wyjdzie slonce bylo za gorąco, jak wstaje rano do pracy to wlaczam klime i o ten magiczny stopien bardzo szybko podnosi, potem zazwyczaj troche slonca, a to piekarnik zona wlaczy i dogrzewanie za dnia nie jest wymagane. Teraz upaly i ta jednostka jest troche za slaba ale i tak jest przepasc z klima czy bez i drugi raz bym wzial tej samej mocy. Klima wieje na korytaz, na prawo i lewo pokoje i lazienka a na wprost salon z otwarta kuchnia. Dom nowy wiec cieplo rozprowadza reku i nie czuc zimna np od sciany. Jak sa mrozy to gaz i podlogowka. Ogolnie to uwazam ze dom bez klimy to jak komputer bez internetu.

Dobry wieczorek wszystkim, jestem swierzak na stronie, więc z góry przepraszam za błędy itd.

Chcę założyć klimę typu split na ok 25m kw., głównie ma chłodzić, ale funkcja grzania też będzie wykorzystywana, jednak w mniejszym stopniu. Otrzymałem dwie oferty:

Gree pular 12 - 3.2KW

Rotenso ukura 3.5KW

Zastanawia mnie, czy to nie zbyt duża moc na taką powierzchnię? Może ktoś doradzić lub polecić co by pasowało tu najlepiej?

Zastanawia mnie, czy to nie zbyt duża moc na taką powierzchnię? Może ktoś doradzić lub polecić co by pasowało tu najlepiej?

m2 PU nieważne. Do chłodzenia ważne zyski bytowe i słoneczne (co innego jak stoi tam bateria koperek kryptowaluty, co innego sypialnia, co innego zwykłe okno od północy a co innego cała ściana szklana od południa bez żadnego cienia).

Do grzania ważne straty na przenikaniu, wentylacji oraz zyski.

Zwykla tania klima 3.6Kw sprawdza sie swietnie. Dom 106m2, grzeje w okresach przejsciowych glownie rano i troche wieczorem, tylko klima grzeje bo nie widze sensu grzania podlog w nocy zeby o 8 czy 9 jak wyjdzie slonce bylo za gorąco, jak wstaje rano do pracy to wlaczam klime i o ten magiczny stopien bardzo szybko podnosi, potem zazwyczaj troche slonca, a to piekarnik zona wlaczy i dogrzewanie za dnia nie jest wymagane. Teraz upaly i ta jednostka jest troche za slaba ale i tak jest przepasc z klima czy bez i drugi raz bym wzial tej samej mocy. Klima wieje na korytaz, na prawo i lewo pokoje i lazienka a na wprost salon z otwarta kuchnia. Dom nowy wiec cieplo rozprowadza reku i nie czuc zimna np od sciany. Jak sa mrozy to gaz i podlogowka. Ogolnie to uwazam ze dom bez klimy to jak komputer bez internetu.

Dom 106 m2, jest tu dość kluczową informacją.

Rekuperator to akurat ze względu na kierunek przepływu powietrza działa odwrotnie do tego co chcielibyśmy uzyskać instalując klimatyzację.

Nawiewa świeże powietrze do sypialni i wyciąga je kuchnią, łazienką,

Czyli najniższą temperaturę masz w łazience - nie wiem jak można takie rozwiązanie nazwać komfortowym.

To działa tylko w dobrze izolowanych (odciętych od słońca) domach, gdy klimatyzator pracuje non stop z minimalną temperaturą.

Miałem takie rozwiązanie i drugi raz tego błędu nie popełnię.

Robię kanałówkę, która wyciąga powietrze z przedpokoju i nawiewa zimne do pokoi/salonu.

Dzięki temu, łazienka to dalej najcieplejsze pomieszczenie w domu .

W drodze z łazienki do pokoju, nie mijam przechłodzonego przedpokoju.

Robię kanałówkę, która wyciąga powietrze z przedpokoju i nawiewa zimne do pokoi/salonu.

Dzięki temu, łazienka to dalej najcieplejsze pomieszczenie w domu .

W drodze z łazienki do pokoju, nie mijam przechłodzonego przedpokoju.

Mam tak samo, polecam. Jedyna wada to regulacja wydajności klimy drzwiami w pokojach. Jeśli chodzi o komfort ogrzewania, to dużo przyjemniejsze jest ogrzewanie podłogowe, ale do szybkiego podniesienia temperatury ogrzewanie powietrzem jest świetne.

• 1 month później...
Witam, jaki klimatyzator polecacie, dom 220 m poddaszem i garażem. Dom 10 letni standardowo docieplony. Głównym źródłem jest kocioł na ekogroszek spalanie ostatnia zima 1,5 t. Nie przebywam tam całym rokiem, więc potrzebuje urządzenia by zimą utrzymywać temperaturę około 10-15 st. Zastanawiam się jakiej mocy urządzenie? Czy założyć jedną jednostkę klatce schodowej która ogarnie całość czy, dwie mniejsze? Czy jednostkę zewnętrzna wieszać czy lepiej na gruncie? Posiadam panele 9.9kw więc jest nadmiar prądu.

Witam, jaki klimatyzator polecacie, dom 220 m poddaszem i garażem. Dom 10 letni standardowo docieplony. Głównym źródłem jest kocioł na ekogroszek spalanie ostatnia zima 1,5 t. Nie przebywam tam całym rokiem, więc potrzebuje urządzenia by zimą utrzymywać temperaturę około 10-15 st. Zastanawiam się jakiej mocy urządzenie? Czy założyć jedną jednostkę klatce schodowej która ogarnie całość czy, dwie mniejsze? Czy jednostkę zewnętrzna wieszać czy lepiej na gruncie? Posiadam panele 9.9kw więc jest nadmiar prądu.

Cześć. Przy takiej powierzchni ogrzewanie splitami będzie utrudnione ale trzeba oczywiście spróbować. Mówię głównie o rozkładzie temperatur. Wszystko zależy od budżetu. Ja kupię raczej Mitsubishi i Tobie też to polecam. 2x 3,5 model AP - jeden na dół, drugi do góry. Masz możliwość ustawienia pilnowania temperatury 10* lub minimalnie na grzaniu 15*. W sumie to na dół może i 5kW było by lepsze. Możesz oczywiście kupić wyższy model ale raczej z mocą bym nie schodził niżej.

Oczywiście możesz też kupić AUX'a, Gree, KAISAJA - cena pewnie będzie prawie o połowę niższa ale jednak wole japończyki.

Witam,domek 70m2, parter salon z aneksem i łazienką, gôra poddasze - duża sypialnia. ogrzewanie elektryczne w łazience i koza w salonie. Na gorze chcę ogrzewać ( i chłodzić ) klimą. Domek dobrze ocieplony, będzie rekuperacja, klimę o jakiej mocy zainstalować ? Pozdrawiam. Edytowane przez jacogi

Cześć. Przy takiej powierzchni ogrzewanie splitami będzie utrudnione ale trzeba oczywiście spróbować. Mówię głównie o rozkładzie temperatur. Wszystko zależy od budżetu. Ja kupię raczej Mitsubishi i Tobie też to polecam. 2x 3,5 model AP - jeden na dół, drugi do góry. Masz możliwość ustawienia pilnowania temperatury 10* lub minimalnie na grzaniu 15*. W sumie to na dół może i 5kW było by lepsze. Możesz oczywiście kupić wyższy model ale raczej z mocą bym nie schodził niżej.

Oczywiście możesz też kupić AUX'a, Gree, KAISAJA - cena pewnie będzie prawie o połowę niższa ale jednak wole japończyki.

Mitsubishi to górna półka, ogólnie na poddaszu zastanawiam się nad jednostką multi jest możliwość rozprowadzenia przez starych, co poza mitsubishi jest godne uwagi? Dotychczasowo wystarczało 1,5t ekogroszku by utrzymać temperaturę około 15st, koszt był 1500 zł, obecnie 4500 więc wolę zainwestować te pieniądze w klimę.

Mitsubishi to górna półka, ogólnie na poddaszu zastanawiam się nad jednostką multi jest możliwość rozprowadzenia przez starych, co poza mitsubishi jest godne uwagi? Dotychczasowo wystarczało 1,5t ekogroszku by utrzymać temperaturę około 15st, koszt był 1500 zł, obecnie 4500 więc wolę zainwestować te pieniądze w klimę.

To zależy od wielkości pomieszczeń. Klimatyzator który nie pracuje efektywnie i taktuje to zbyteczny wydatek. Ciepło i tak przenika do góry czy to przez strop który ma temperaturę pomieszczeń z poprzedniej kondygnacji, czy to przez schody, Na tym wątku Kulibob w 2 roku grzania zainstalował 2 klimatyzator nawet jeden na całym poddaszu i on na prawdę prawie nie działał w stosunku do tego na parterze. Ja bym zainstalował grzejniki elektryczne ale z precyzyjnym termostatami i to jest większy komfort a zużycie prądu niewielkie.

Poddasze to 2sypialnie po 30 m każda mierząc po podłodze, garderoba około 15m, hol 6m oraz łazienka 18 m.

Zastanawiam się nad multi w 2 sypialniach i na holu założyć jednostki. Parter jest otwarty to mała sypialnie 12m, mała łazienka, ho, l salon i kuchnia. W planie mam użytkowej 225 odliczając kotłownie i garaż reszta będzie około 180 do ogrzania. Na parter ogólnie latem jest dużo chłodniej niż na górze, więc w salonie bym zmontował 1 szt. Zaznaczam że zimą chciałbym utrzymywać temperaturę około 10-15. Głównie instalator dobierze moc tylko pytanie na jakiego producenta się decydować? Jeśli zdecyduje się na multi to konieczne będą pompki skroplin, zastanawiam czy nie będzie pięta Achillesa układu? Agregat wieszać czy lepiej na gruncie?

Edytowane przez kamil777

• 4 weeks później...

Witam

Dostałem wycenę na montaż klimy. Mam dom z poddaszem, na poddaszu 3 sypialnie 12, 12, 14 m2 i w nich po jednej jednostce, oprócz tego hol 5m2 i łazienka, ale tam nic nie robię. Na dole mam salon z kuchnią i tutaj jedna jednostka.

Mam wyceny od trzech instalatorów w systemie multi:

1. Daikin na górze Perfera, na dole Stylish

2. Kaisai na górze KWX-09HRGI, na dole KWX-18HRGI

3. Gree wszystkie Amber standard

4. Gree na górze kanałowe DFM09I do każdego pokoju oddzielnie na dole Amber standard

Którą wybrać opcję? Daikin w cenie Gree kanałowego (nie do końca jestem przekonany czy to dobre rozwiązanie chociaż instalator namawia, że komfort lepszy, ciszej, nie wieje tak mocno), Gree podobnie jak Kaisai.

Klima ma być wykorzystywana do chłodzenia, chociaż nie chcę robić lodówki, tylko lekko obniżyć temperaturę szczególnie na górze, i do ogrzewania w Poznaniu raczej łagodne zimy. Może szukać innych modeli lub firm?

pozdrawiam

Witam

Dostałem wycenę na montaż klimy. Mam dom z poddaszem, na poddaszu 3 sypialnie 12, 12, 14 m2 i w nich po jednej jednostce, oprócz tego hol 5m2 i łazienka, ale tam nic nie robię. Na dole mam salon z kuchnią i tutaj jedna jednostka.

4. Gree na górze kanałowe DFM09I do każdego pokoju oddzielnie na dole Amber standard

Którą wybrać opcję? Daikin w cenie Gree kanałowego (nie do końca jestem przekonany czy to dobre rozwiązanie chociaż instalator namawia, że komfort lepszy, ciszej, nie wieje tak mocno), Gree podobnie jak Kaisai.

Klima ma być wykorzystywana do chłodzenia, chociaż nie chcę robić lodówki, tylko lekko obniżyć temperaturę szczególnie na górze, i do ogrzewania w Poznaniu raczej łagodne zimy. Może szukać innych modeli lub firm?

pozdrawiam

a jakie ceny

Witam

pozdrawiam

Pierwsze co to bym podzielił na dwa osobne systemy 2 x 2:1. Do czterech jednostek pewnie wrzuci jakis agregat z 9kw i jak będziesz chciał używać jednej jed.wew na zuzycie prądu będzie dużo wyższe niz w przypadku jednego agregatu do dwóch jednostek wewnętrznych.

Jak dla mnie dość mała różnica w cenie pomiędzy daikinem a np gree wiec brałbym Daikina. Jak chcesz wyższa polke to poszukaj Mitsubishi, Fujitsu, Panasonic.

Kanalowka na poddaszy ma sens ale z kolei sama instalacja rozprowadzenia może trochę kosztować i pozbawisz się możliwości regulowania temperatury w poszczególnych pokojach.

• 4 weeks później...

Dobrzy ludzie po nowym roku będę montował w domu reku i klimę kanałową. Mam zapytanie odnośnie kanałówki. Zakupiłem klimę na dogrzewanie i chłodzenie poddasza 5kw (około90m2) - 3 sypialnie i 1 duży pokój około 35m5.

Jednostka wew będzie na nieogrzewanym ale ocieplonym (15cm wełny 0.36) strychu, dodatkowo zaizoluję ją kauczukiem albo wełną podobnie jak i kolektory i kanały sonodec (pomimo, że mają już chyba 3cm wełny na sobie).

Kolektor zaciągający powietrze mam na 2x250mm (będzie na klatce schodowej w suficie) a kolektor nawiewny 3x200 (do trzech sypialny) i 1x250 (do 1 dużego pokoju).

1. Wydaje mi się, że sknociłem te kolektory bo suma wyciągu jak i nawiewu jest różna... Jak dodam jeszcze 1x250mm wyciągowy to będzie ok? Pytam bo nie wiem jak to przeliczyć... (suma wyciągów u mnie to 1100cm2 a nawiewów prawie 1000cm2 czyli raczej powinno być spoko)

2. jakie średnice kanałów używacie do nawiewów? Ewentualnie mogę zredukować te kanały 200mm na 160 czy coś w ten deseń, czy zostawić jak jest?

3. Mamy 2 pokoje blisko siebie i z kolektora idą 2 kanały po 200mm do każdego z pokojów, czy ewentualnie można by puścić 1x200mm i na końcu dać trójnik orłowy "Y" na 2 odejścia do tych pokojów? Czy zostawić jak jest...

4. 3 kanały 200mm będą mniej więcej takiej samej długości, jedynie ten 250mm będzie z 1mb dłuższy. Z tego 250mm chcę zrobić 2 punkty nawiewne. Czy na końcu przewodu dać trójnik orłowy 3x250 czy zredukować z 250 na 2x200?

5. Wczoraj moderator na grupie odpisał mi, że najlepiej stosować dysze dalekiego zasięgu na nawiewach jednak ich cena jest dla mnie za wysoka chcąc zakupić dysze fi200mm - zastosuję zamiast nich zwykłe kratki okrągłe wentylacyjne zamiast anemostatów co by powietrze nadmuchiwane nie szło po suficie a bardziej w stronę podłogi - czy dobrze myślę?

6. W którym miejscu na suficie najlepiej/powinno się umieszczać nawiewy? (nie dam na bank ich nad łóżkami czy biurkami dzieci) - myślałem w okolicy okien balkonowych tak w odległości 80cm od okna i od ściany sąsiadującej z oknem - czy to poprawne myślenie?