Patrykj70 07.01.2022 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Witam. Pomału rozplanowuję elektrykę w domu. O ile gniazdka i oświetlenie nie będą problemem, o tyle cała reszta już tak. Chodzi mi głównie o instalacje pod pompę ciepła. Nie wiem jeszcze jaka to będzie pompa itd. Czy wystarczy tam dać kilka gniazdek 230v? Czy lepiej dać osobną skrzynkę z bezpiecznikami i doprowadzić 3 fazy? Czy sterownik pompy mogę sobie np. umieścić w salonie? Jeśli tak to jakie przewody pociągnąć pompa-salon? Kolejna kwestia to rekuperator który będzie na strychu. Sterownik chciałbym mieć w salonie tylko znowu pytanie: jaki przewód rekuperator-salon? Będę bardzo wdzięczny za wszystkie podpowiedzi o czym jeszcze należy pamiętać zanim zacznę kłaść kable. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 07.01.2022 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 W okolicy gdzie będzie wisiała jednostka wewnętrzna zamontuj rozdzielnicę z zabezpieczeniami 3 f , doprowadź zasilanie przewodem 5x4mm2.Zabezpieczenia dobierzesz zależnie od mocy i rodzaju PC, będą podane w dtr pompy. Dla 3f wystarczył by przewód 5x2.5 ale jak będzie PC 1f to np LG 9kW muszą być dane bezpieczniki 2x25A , przy innych pompach może być różnie . Od tego miejsca do salonu podciągnij jakąś skrętkę pod lan oraz pod sterownik/ termostat, w LG można przepiąć tez z jednostki wewnętrznej do salonu przewód 4 żyłowy .Można też dołożyć moduł wifi i sterować ze smartfona , różne opcje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.01.2022 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Jeśli planujesz klimatyzator, n/p w salonie, warto zaplanować gniazdko el. w pobliżu, pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykj70 20.01.2022 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Dziękuję za podpowiedzi. Ekipa od tynków doradziła mi żebym przewody oświetleniowe poprowadził górą, strychem.Czym najlepiej wiercić otwory o małej średnicy w stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.01.2022 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Jeśli planujesz klimatyzator, n/p w salonie, warto zaplanować gniazdko el. w pobliżu, pod sufitem.E tam. Spece od klimy życzą sobie przewód zasilający do jednostki zewnętrznej, natomiast od zewnętrznej do wewnętrznej poprowadzą sobie własny przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.01.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 E tam. Spece od klimy życzą sobie przewód zasilający do jednostki zewnętrznej, natomiast od zewnętrznej do wewnętrznej poprowadzą sobie własny przewód. Takie samo rozwiązanie jest także u mnie - estetycznie na pewno lepiej niż ciągnąć kabel z gniazdkiem pod sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.01.2022 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Takie samo rozwiązanie jest także u mnie - estetycznie na pewno lepiej niż ciągnąć kabel z gniazdkiem pod sufit. Zgoda, ale. Dobrze jest odłączyć klimę w czasie burzy i z tym estetycznym rozwiązaniem trzeba prowadzić osobny kabel od rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.01.2022 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 W nowym domu nie problem. W starym - gdzie dokładam klimatyzację, oczywiście wykorzystanym istniejący obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts