Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna do pompy ciepła, rekuperatora itp

Recommended Posts

Witam.

Pomału rozplanowuję elektrykę w domu. O ile gniazdka i oświetlenie nie będą problemem, o tyle cała reszta już tak.

Chodzi mi głównie o instalacje pod pompę ciepła. Nie wiem jeszcze jaka to będzie pompa itd. Czy wystarczy tam dać kilka gniazdek 230v? Czy lepiej dać osobną skrzynkę z bezpiecznikami i doprowadzić 3 fazy?

Czy sterownik pompy mogę sobie np. umieścić w salonie? Jeśli tak to jakie przewody pociągnąć pompa-salon?

Kolejna kwestia to rekuperator który będzie na strychu. Sterownik chciałbym mieć w salonie tylko znowu pytanie: jaki przewód rekuperator-salon?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie podpowiedzi o czym jeszcze należy pamiętać zanim zacznę kłaść kable.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

W okolicy gdzie będzie wisiała jednostka wewnętrzna zamontuj rozdzielnicę z zabezpieczeniami 3 f , doprowadź zasilanie przewodem 5x4mm2.

Zabezpieczenia dobierzesz zależnie od mocy i rodzaju PC, będą podane w dtr pompy. Dla 3f wystarczył by przewód 5x2.5 ale jak będzie PC 1f to np LG 9kW muszą być dane bezpieczniki 2x25A , przy innych pompach może być różnie .

Od tego miejsca do salonu podciągnij jakąś skrętkę pod lan oraz pod sterownik/ termostat, w LG można przepiąć tez z jednostki wewnętrznej do salonu przewód 4 żyłowy .

Można też dołożyć moduł wifi i sterować ze smartfona , różne opcje .

• 2 weeks później...