cezary.pl 08.01.2022 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Potrzebuję wpiąć się w kabel pomiędzy skrzynką licznika EE, a domem. Kabel 5 X 16mm2 leży w ziemi i w arocie.Jakie złącze powinienem zastosować przy rozgałęzieniu na kabel ziemny 5 X 10mm2? Rozgałęzienie dla instalacji PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2022 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Szczerze pisząc ...nie wiem czy coś znajdziesz czy nie będziesz musiał improwizować dobierając złączki.Musisz szukać w asortymencie muf żelowych serii Break do izolacji niskonapięciowych połączeń głównych i odgałęźnych ale jak pamiętam tam są 4X nie 5. Być może trzeba by przeliczyć czy odpowiednie złączki się zmieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.01.2022 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Dzięki CityMatic za chęć pomocy. Jak dotąd udało mi się znaleźć mufy zalewane żywicą i zaciski rozgałęźne AK16. Bez problemu można znaleźć mufy na kable z 5 żyłami. Ale dla mnie, najbardziej pożądane zaciski są takie jak we wnętrzu tej mufy. https://asset.conrad.com/media10/isa/160267/c1/-/pl/1600355_BB_00_FB/image.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 10.01.2022 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 A nie lepiej od razu pod skrzynkę licznika i założyć po stronie inwestora złączki rozdzielcze na szynie? Jeśli mus mufy, to tylko żywiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.01.2022 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 @ApacerKopanie rowu i 65mb kabla, albo mufa i 20bm rowu i kabla. Co lepsze?Dodam że te 65m w zagajniku i walka z korzeniami drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi-k 12.01.2022 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Ja zastosowałem coś takiegohttp://kable-swiatlowodowe.pl/index.php?route=product/product&product_id=200Są różne rozmiary i na pewno coś pod takie kable się znajdzie.A złączki można kupić jakiekolwiek.Oczywiście można zrobić złącze rozgałęźne stosując specjalną spinkę z klejem, która powinna być w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.01.2022 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Dzięki, ale wolałbym coś z izolacją na 0,6-1 kV:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danyy90 15.01.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 A czy są jakieś przeciwwskazania żeby instalację podłączyć przez rozdzielnice w domu, czy tak po prostu masz wygodniej będzie bo panele masz na gruncie?Pytam bo jestem na etapie załatwiania instalacji pv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.01.2022 02:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Tak wygodniej.Do domu daleko i do skrzynki z licznikiem daleko. Wokół domu opaski, schody, tarasy i brak wolnej dziury z przejściem na kabel.Od mufy kablowej do instalacji PV na gruncie 20 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 17.01.2022 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 To kup tą mufę potrójną, ale przewody zaprasuj na tulejki. Zestaw mufy posiada odpowiednie dystanse więc nie będzie problemu. Doczytaj instrukcję zalewania, są żywice które się rozgrzewają lub nie i jest różnica przy złym rozmieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 30.01.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 @Apacer Kopanie rowu i 65mb kabla, albo mufa i 20bm rowu i kabla. Co lepsze? Dodam że te 65m w zagajniku i walka z korzeniami drzew. Nie bardzo rozumiem po co i na co ktoś dawał kabel 5 x ... jeśli długość wynosi 65 metrów. I to przy przekroju 16 mm2. Logiki tu żadnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 30.01.2022 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Tak wygodniej. Do domu daleko i do skrzynki z licznikiem daleko. . Przemyśl ten piąty przewód. Uziemienie w odległości kilkadziesiąt metrów niewiele Ci daje. Szkoda, że nie zamieściłeś jakiegoś szkicu, może ja źle zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 01.02.2022 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Nie bardzo rozumiem po co i na co ktoś dawał kabel 5 x ... jeśli długość wynosi 65 metrów. I to przy przekroju 16 mm2. Logiki tu żadnej. 5X było w projekcie/warunkach jak to zwał. Może będzie w przyszłości przeróbka na TN-C. A 16mm2 bo grzałki w buforze, indukcja, zmywarka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.02.2022 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Przemyśl ten piąty przewód. Uziemienie w odległości kilkadziesiąt metrów niewiele Ci daje. Szkoda, że nie zamieściłeś jakiegoś szkicu, może ja źle zrozumiałem? A niby dlaczego przy pięciu uziemienie w odległości kilkudziesięciu metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.02.2022 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Nooo, jakby tak przerwać żyłę N na tym odcinku, to będzie zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.02.2022 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Nooo, jakby tak przerwać żyłę N na tym odcinku, to będzie zabawa. Jak nie dokręcisz żyły N w rozdzielnicy też będzie zabawa mimo że obok uziemiony PEN;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts