Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Systemowe obniżenie wilgotności powietrza

Recommended Posts

Proszę o poradę i nakierowanie, gdzie zacząć szukać... Od dawna mi to nie daje spokoju, a kompletnie nie wiem jak się za to zabrać...

Mieszkamy w parterowym domu, ~120 m2, na bagnach (tzn. w Irlandii), gdzie mroźny dzień skutkuje krajowym paraliżem. To wydarzenie, bo typowo temperatura w zimie waha się między 0 a 10*C, a względna wilgotność na zewnątrz dochodzi do 90%. Bez problemu można dojść do każdego pomieszczenia strychem użytkowym.

Moim celem jest obniżenia wilgotności w domu. Wiem, że w kontynentalnych warunkach problemem jest przesuszenie powietrza - w Irlandii to nie problem, a jego przeciwieństwo: wilgoć, a w rezultacie grzyb rosnący na lewo i prawo. Tradycyjnie radzono sobie z tym budując domy "przewiewowe", w których zimą jest może 15* i dmucha wiatr... Ale nie jest to rozwiązanie, które chciałbym wdrożyć :D

Jak podejść do ograniczenia wilgotności? Czy rekuperacja centralna (jest łatwa do wykonania bo strych użytkowy, ale b. trudno o fachowców lokalnie, realnie musiałbym to zrobić samemu, a sprzęt importować prywatnie) bądź rekuperatory ścienne (np. HRU-WALL) w połączeniu z poprawą szczelności (zamknięcie otwartego kominka, wymiana okien i drzwi itd) się sprawdzi w zmniejszeniu względnej wilgotności? Może jakiś cichy osuszacz powietrza i nawiewy/wyciągi z sufitu?

W mnie dla Ciebie to tylko nagrzewanie nadmuchowe z odzyskiem ciepła oczywiście w Twoim przypadku bez układu nawilżania;)

Całość możesz rozłożyć na etapy a skoro jesteś polskojęzyczny więc opracowań i wyjaśnień w sieci jest dużo, a sprzęt w porównaniu z ceną jest dostępny i łatwy do skonfigurowania.

https://nowoczesnegrzanie.pl/rozwiazanie/ogrzewanie-nadmuchowe

Spełnisz tym samym i zadanie ogrzewania, osuszenia i wentylacji co w Twoim przypadku będzie b.ekonomiczne a co najważniejsze jeśli masz obie ręce do wykonania samodzielnie co Polacy potrafią.

Poczytaj, pytaj, być może i ktoś na FM użytkuje ten system.

Pozdrawiam i życzę słusznego wyboru.

Ciężko jest uzyskać realną kontrolę nad wilgotnością bazując wyłącznie na centralnej wentylacji.

Najlepszym osuszaczem jest klimatyzator.

W twoim przypadku kanałowy z dodatkową nagrzewnicą elektryczną.

Tak byś bez utraty komfortu mógł używać trybu "osuszanie"

Chcąc precyzyjnie utrzymać wilgotność na preferowanym poziomie, potrzebny będzie dodatkowy czujnik z wyjściem przekaźnikowym.

Ciężko jest uzyskać realną kontrolę nad wilgotnością bazując wyłącznie na centralnej wentylacji.

Zdaję sobie z tego sprawę - ale nie o precyzyjną kontrolę i sztywne walczenie o 50% w pomieszczeniach mi chodzi... Sprawdziłem właśnie logi z czujników w Tado - w styczniu 2021 wilgotność w pomieszczeniach mieszkalnych dochodziła do 70%. W kontynentalnych warunkach problem abstrakcyjny, wiem :D

Najlepszym osuszaczem jest klimatyzator. W twoim przypadku kanałowy z dodatkową nagrzewnicą elektryczną.

Klimatyzator nie jest najlepszy tylko do osuszania. Bo żeby dział, musi tak naprawdę pracować w trybie chłodzenia i wyprowadza wtedy ciepło na zewnątrz do wymiennika.

Dość powszechnie stosowane są tutaj pokojowe osuszacze powietrza, które działają na podobnej zasadzie - z tym, że oba wymienniki są w jednym pomieszczeniu. Woda kondensuje się na zimnym, po czym powietrze jest spowrotem ogrzewane na gorącym wymienniku. Działają dość sprawie, a przy tym cała energia, którą zużywają wraca jako ciepło w suchym powietrzu. Ale ani to estetyczne, ani ciche, ani automatyczne (trzeba ręcznie opóżniać pojemnik). Do tego potrzebowałbym osobny do każdej z sypialnii.

Spotkałem się kanałowe osuszacze, ale dedykowane do basenów :D Takiego mi nie potrzeba, do tego pewnie cena zabije :D Można zrobić rzeźbę - kupić pokojowy, rozebrać, zrobić obudowę, doprowadzić kanały itd. :D

Chcąc precyzyjnie utrzymać wilgotność na preferowanym poziomie, potrzebny będzie dodatkowy czujnik z wyjściem przekaźnikowym.

Takie sterowanie łatwo byłoby mi zrobić. Czujniki wilgotności są już wbudowane w zawory TRV i termostat ścienny Tado, które kontrolują ogrzewanie. Wszystko mam też wpięte do Home-Assistant, gdzie program może wartości z czujników zczytywać. Nie byłoby żadnym problemem dołożyć dodatkowy przekażnik (SonOff, coś z Tuya itp) i odpowienio nim sterować gdy wilgotność prekroczy (np. 55%) czy spadnie poniżej (np. 50%) zadanego próg.

Edytowane przez grogi81

A zatem dla ograniczenia kosztów - trochę porzeźbić trzeba.

Kup osuszacz np AERIAL AD110

Zamontuj w obudowie na poddaszu i dołóż wentylator z układem kanałów, który zapewni obieg powietrza w pokojach z uwzględnieniem osuszacza.

Wysterowanie go w oparciu o pomiar w pomieszczeniach z tego co piszesz ogarniesz.

Rozwiązaniem totalnie ekonomicznym jest kupno przenośnego klimatyzatora i przerobienie go na wersję kanałową (obudowę sklecisz z płyt xps)

No ale to już jest rozwiązanie dla ogarniętego majsterkowicza.

Można poszukać modelu z możliwością podłączenia do kanalizacji, i problem spustu wody się rozwiąże.

A gdyby tak zrobić rekuperację czy to centralną czy decentralną ale osuszacz powietrza założyć na zewnątrz na wlocie powietrza do budynku tak aby nie walczyć z wilgotnym powietrzem już wewnątrz tylko żeby je osuszyć na zewnątrz budynku i wprowadzić już suche do budynku celem wentylowania.