Michalozga19 12.01.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Witam, Jest to mój pierwszy post dlatego chciałem się przywitać! Do sedna, mam w obowiązku do zamieszkania w domu bliźniaku zakup rekuperatora. Powiechrznia użytkowa to 90m2 przy 2 kondygnacjach. Czym się kierować przy wyborze rekuperacji oraz czy możecie Państwo coś podpowiedzieć? Jestem kompletnie zielony z tą materią. Dziękuję za poświęcony czas, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.01.2022 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Podzielę się swoim doświadczeniem. Zwracałem uwagę na:# cena# producent (renoma)# rodzaj wymiennika - zwykły lub entalpiczny# wydajność (ile m3/h)# możliwość samodzielnej wymiany filtrów, korzystając z tkaniny filtracyjnej z metra # rodzaj sterowania - opcje, wyświetlacz etc. # zużycie prądu # weryfikowalne opinie użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gońdzio 12.01.2022 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Witam, Jest to mój pierwszy post dlatego chciałem się przywitać! Do sedna, mam w obowiązku do zamieszkania w domu bliźniaku zakup rekuperatora. Powiechrznia użytkowa to 90m2 przy 2 kondygnacjach. Czym się kierować przy wyborze rekuperacji oraz czy możecie Państwo coś podpowiedzieć? Jestem kompletnie zielony z tą materią. Dziękuję za poświęcony czas, Pozdrawiam Powitać .Też jestem tu 1 raz . Temat "przegryziony" .Z mojego doswiadczenia - temat jest wbrew pozorom bardzo szeroki i głęboki . Oczywiście jest sporo osób którzy piszą że jest to najłatwiejsza instalacja w domu . Totalny banał . Może być prosta ale trzeba się dobrze przygotować i najlepiej na etapie projektu. Tobie zależy na jednostce a ona nie jest az tak ważna jak miejsce , sposób przeprowdzenia kanałów i ich docieplenie. Jak to skopiesz to Ci najlepsza centrala nie pomoże co widać po wysypie postów na wszelakich forach jak temp raptem spada do - 5 C. Jak masz słabe miejsce na centrale , to jednostka MUSI być dobra . Najlepiej gdyby nie była w strefie niegrzanej , choć .....albo nie . Najlepiej żeby była w strefie ciepłej . Koniec kropka. Dobrze żeby miała funkcję okresowa przewietrzenia , żebyś sobie wymiennik przedmuchał ze skroplin , bo wydajnosc spada na pysk. Gro osób ma super centrale , a one tak naprawdą w minusowyc temp to walczą o życie , to jest jedyne to robią to póbują niedopuścić do zamrożenia wymiennika. No i ? Mają WM ? Guzik mają . Maja kloca który tworzy im tak naprawde wentylację wywiewną , za którą zapłacili sporo kasy.Wywie na maksa - nawiew na minimum. (różne są algorytmy) Tworzy się podciśnienie .Powietrze dostaje sie lewymi nieszczelnościami , kocioł CO czy tam coś , się odpala żeby zagrzać to "co wleciało " . Ot , cała prawda o skopanych instalacjach . Największy błąd to słabo docieplone kanały , bo , nie było miejsca , trudno dostępne itp itd Kanały na flexach 3 cm bo tanio. Drugi wariant to dobra centrala i idealna instalacja i nie wiesz co to wentylacja. Idealne czyt sprawdzone czerpnie i wyrzutnie - bo to kolejna jazda. Syf na elewacji .Ratunku .... Każdy teraz chce mieć apke do centarli . A moim zdaniem to kolejny FB , albo tik tok . Zabieracz czasu. Zrobić dobrze i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalozga19 12.01.2022 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Instalacje zapewnia nam deweloper.Jesteśmy w stanie wydać około 10 tysięcy za sam rekuperatorml. Jesteś w stanie coś polecić ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.01.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Podzielę się swoim doświadczeniem. Zwracałem uwagę na: # cena # producent (renoma) # rodzaj wymiennika - zwykły lub entalpiczny # wydajność (ile m3/h) # możliwość samodzielnej wymiany filtrów, korzystając z tkaniny filtracyjnej z metra # rodzaj sterowania - opcje, wyświetlacz etc. # zużycie prądu # weryfikowalne opinie użytkowników Zapomniałeś o sprężu. (Pa) Najpierw trzeba mieć projekt instalacji i na podstawie jego wytycznych dobiera się rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.01.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Nie zapomniałem Pisałem co brałem pod uwagę, gdy szukałem pod siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.01.2022 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Nie zapomniałem Pisałem co brałem pod uwagę, gdy szukałem pod siebie Jezeli mozna wiedziec, co wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.01.2022 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Jasne. Miał być jakiś o3ozon z wymiennikiem entalpicznym. Stanęło ostatecznie, z innej przyczyny na Vent Clear HC6HRC.O reku założyłem wątek, w którym opisuje wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalozga19 19.01.2022 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 A więc otrzymałem takie informację od dewelopera plus proponowane rekuperacje (są to kwoty około 10-12 tysięcy a firmy to np. Aeris, Defro, Wanas) A tu podaję specyfikację:Suma nawiewu i wywiewy wynosi 210m3/hIlość nawiewów i wywiewów to 11Kanały o średnicy 75mmTak jak wspomniałem szeregówka 90m2:Parter- piętro i mini poddasz (10m2) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MataKowal 25.01.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Ja się po cichu podłączę - zaczęłam się tez tym interesować, ale z ta różnicą, że ja mam już dom kilkudziesięcioletni - i szukam wszystkim informacji w sumie nie tyle czy warto (bo o tym jestem przekonana) ale właśnie nie co zwrócić uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 25.01.2022 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Wyżej masz mój post #2 i innych kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts