kalosz200 12.01.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Witam wszystkich forumowiczów. Czytam „incognito” forum od dawna. Już całkiem za chwile rozpoczynamy budowę domu. Wszystkie dokumenty już mamy itd. Krótki opis:Projekt i indywidualny, projektowany w taki sposób by był ekonomiczny(bez udziwnień) przy budowie. Zabudowa 120m2Powierzchnia użytkowa 98m22 sypialnie, salon, kuchnia, łazienka, wc i pom gospodarczeDom na płycie fundamentowejDach 2 spadowyParterowy bez poddasza na stropie drewnianym lub wiązarach (jeszcze ustalamy) Proste oknaOgrzewanie… No właśnie prosiłem o zaprojektowanie architekta o folie grzewcze na podczerwień i PV na dachu. Ale niestety rząd zrobił psikus i troszkę zmieniły się przepisy odnośnie fotowoltaiki.Do tego doszły opóźnienia z papierami w urzędach. Pierwotnie mieliśmy zacząć we wrześniu 2021Więc pytanie czy pchać się dalej w instalacje PV( może stanieją w 2022 ponieważ ma być popyt niższy o min 50%) Czy może pellet?Muszę podjąć w sumie decyzje gdzieś do marca/kwietniaGazu nie ma w pobliżu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 12.01.2022 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Zrób podłogówkę, potem zdecydujesz czym ją ogrzać. Nie idź w stronę paliw stałych, za kilka lat zakażą nawet pelletu. Pozostaje ci raczej tylko PC jeśli nie ma gazu. Podczerwień nie jest niczym ciekawym, kto ci polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalosz200 12.01.2022 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Właśnie od początku nie chciałem paliwa stałego bo tez jestem zdania, ze jeszcze maks może 8 lat i będzie zakaz. Pompa ciepła ze względu na koszt to raczej chyba tylko powietrzna. A podczerwień to sam chciałem, sam zbierałem info głównie w internecie i YouTube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts