Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec elektryczny i bufor ciepla doświadczenia

marcskier

Recommended Posts

Czy ktoś ma doświadczenia z systemem co i cwu opartymi tylko o piec elektryczny i bufor ciepla? Jak to wychodzi finansowo? Są problemy z szybkim uzyskaniem cieplej wody?

Mam nowy dom w ssz, pow.110 m2, dla 3 osób, podłogówka i grzejniki. Pytam tylko praktyków, na razie nie biorę pomp, fotowolt. ani reku.

Przed podwyżką w 2021 cały sezon prądem kosztował mnie ok 4000 zł. Bufor 2000l kilowatogogzina wychodziła 32 grosze. Po podwyżce grzałem już weglem i koszt wyszedł 2500. Sezon sezonowi oczywiście nierówny ale skala kosztów pewni dość realnie oddaje co i za ile. Dziś po podwyżkach cen prądu i węgla to sam diabeł wie. Węgiel kupowałem po 900 i po 1000zł workowany Marcel
  • Like 1

Grzałem dom kotłem elektrycznym, cwu bojlerem.

Prawie 2 lata temu dołożyłem tanią pc pw i nią ogrzewam dom. Polecam. CWU nadal bojlerem elektrycznym.

Co do Twoich planów. EP Cię nie puści do grzania czystym prądem.

Te grzejniki, to tylko drabinki w łazienkach?

Czy popełniłeś babola i na poddaszu masz/chcesz dać tylko grzejniki bez podłogówki?

6000-6500 kWh czystym prądem na CO u mnie.

Koszt wtedy, to 1400-1600zl.

Teraz ceny poszły W sumie u mnie o 55% w górę. Więc sobie przelicz.

Edytowane przez klaudiusz_x
  • Like 1

@ Goguś - słyszałem, że piecem lepiej sterować niż grzałkami, ale mogę się mylić. A jakie są różnice w podłączeniu? Czy do obu trzeba specjalnego łącza i zgody PGE?

@Klaudiusz_x

Co do Twoich planów. EP Cię nie puści do grzania czystym prądem.

Myślę o podłączeniu kozy/ kominka i urzędnikom wszystko się zgodzi.

Te grzejniki, to tylko drabinki w łazienkach?

Czy popełniłeś babola i na poddaszu masz/chcesz dać tylko grzejniki bez podłogówki?

Podłogówka w 40%, reszta grzejniki, też w łazienkach, nie zamierzam ładować wszędzie podłogówki.

@ Goguś - słyszałem, że piecem lepiej sterować niż grzałkami, ale mogę się mylić. A jakie są różnice w podłączeniu? Czy do obu trzeba specjalnego łącza i zgody PGE?

@Klaudiusz_x

Myślę o podłączeniu kozy/ kominka i urzędnikom wszystko się zgodzi.

Podłogówka w 40%, reszta grzejniki, też w łazienkach, nie zamierzam ładować wszędzie podłogówki.

Grzałkami steruje się łatwiej, najzwyklejszy sterownik z zewnętrzną czujką, stycznik i ci działa (ok.350zł całość). Piec elektryczny ma turbinę (dziadostwo), pompę obiegową i jeszcze kilka elementów elektronicznych. Do niego też potrzebujesz osobny sterownik. Miałem taki układ i zamieniłem na same grzałki.

• 2 weeks później...