marcskier 14.01.2022 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Czy ktoś ma doświadczenia z systemem co i cwu opartymi tylko o piec elektryczny i bufor ciepla? Jak to wychodzi finansowo? Są problemy z szybkim uzyskaniem cieplej wody?Mam nowy dom w ssz, pow.110 m2, dla 3 osób, podłogówka i grzejniki. Pytam tylko praktyków, na razie nie biorę pomp, fotowolt. ani reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 14.01.2022 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Przed podwyżką w 2021 cały sezon prądem kosztował mnie ok 4000 zł. Bufor 2000l kilowatogogzina wychodziła 32 grosze. Po podwyżce grzałem już weglem i koszt wyszedł 2500. Sezon sezonowi oczywiście nierówny ale skala kosztów pewni dość realnie oddaje co i za ile. Dziś po podwyżkach cen prądu i węgla to sam diabeł wie. Węgiel kupowałem po 900 i po 1000zł workowany Marcel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 15.01.2022 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Dzięki za info, a jaką masz powierzchnię domu i w jakie mury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 15.01.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Ale po co ten piec elektryczny ? przecież idealnie załatwią to grzałki jedna 6 kw druga 3kw i to wszystko , ten piec niczego nie wnosi poza kosztami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2022 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.01.2022 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Grzałem dom kotłem elektrycznym, cwu bojlerem.Prawie 2 lata temu dołożyłem tanią pc pw i nią ogrzewam dom. Polecam. CWU nadal bojlerem elektrycznym.Co do Twoich planów. EP Cię nie puści do grzania czystym prądem. Te grzejniki, to tylko drabinki w łazienkach?Czy popełniłeś babola i na poddaszu masz/chcesz dać tylko grzejniki bez podłogówki? 6000-6500 kWh czystym prądem na CO u mnie.Koszt wtedy, to 1400-1600zl.Teraz ceny poszły W sumie u mnie o 55% w górę. Więc sobie przelicz. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez klaudiusz_x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 17.01.2022 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 @ Goguś - słyszałem, że piecem lepiej sterować niż grzałkami, ale mogę się mylić. A jakie są różnice w podłączeniu? Czy do obu trzeba specjalnego łącza i zgody PGE? @Klaudiusz_x Co do Twoich planów. EP Cię nie puści do grzania czystym prądem. Myślę o podłączeniu kozy/ kominka i urzędnikom wszystko się zgodzi. Te grzejniki, to tylko drabinki w łazienkach? Czy popełniłeś babola i na poddaszu masz/chcesz dać tylko grzejniki bez podłogówki? Podłogówka w 40%, reszta grzejniki, też w łazienkach, nie zamierzam ładować wszędzie podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2022 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 ... Podłogówka w 40%, reszta grzejniki, też w łazienkach, nie zamierzam ładować wszędzie podłogówki. Czyli jednak babol. nie mozna nikogo zmusic do tego, zeby miał lepiej niz planuje miec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 17.01.2022 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Możecie proszę podrzucić nazwę lub link pod jaką należy szukać takiego ustrojstwa, o którym pisze goguś w poście nr 4?Po prostu czysto informacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.01.2022 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 @ Goguś - słyszałem, że piecem lepiej sterować niż grzałkami, ale mogę się mylić. A jakie są różnice w podłączeniu? Czy do obu trzeba specjalnego łącza i zgody PGE? @Klaudiusz_x Myślę o podłączeniu kozy/ kominka i urzędnikom wszystko się zgodzi. Podłogówka w 40%, reszta grzejniki, też w łazienkach, nie zamierzam ładować wszędzie podłogówki. Grzałkami steruje się łatwiej, najzwyklejszy sterownik z zewnętrzną czujką, stycznik i ci działa (ok.350zł całość). Piec elektryczny ma turbinę (dziadostwo), pompę obiegową i jeszcze kilka elementów elektronicznych. Do niego też potrzebujesz osobny sterownik. Miałem taki układ i zamieniłem na same grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 26.01.2022 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Dzieki za info. Nie pisałem z innych przyczyn, ale przekonałem się do opcji bez pieca, tylko terma i grzałki. Mam problem z wykonawcami, bo na razie każdy kandydat na końcu rozmowy oferuje mi pompę, ale muszę to znieść psychicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts