Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika jaki przewód

devil2b1

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie zabudowy poddasza. Aktualnie mam możliwość bezproblemowego spuszczenia kabli do garażu gdzie znajduje się rozdzielnica elektryczna.

Jaki kabel mógłbym przyszłościowo zostawić w zabudowie dla przyszłościowej ewentualnej instalacji paneli? Puszczenie przewodu za rok dwa w momencie instalacji paneli będzie mocno problematyczne.

Dom standardowy, piwnica parter i poddasze ogrzewanie pompa ciepła więc chciałbym przewod z zapasem dla instalacji prawie 10kw.

Cos takiego?

https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-solarny-sloneczny-6mm-1000v-mc4-50m-9450342685?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl_pla_ss&ev_adgr=przemysl&ev_campaign_id=14937753754&gclid=CjwKCAiA_omPBhBBEiwAcg7smeeDrqDpYDKVJMs5s5mFfEZQeNbAsRGH4141gd53MLvT1MGhV1IbwRoCjvEQAvD_BwE

rozumiem ze zyl ma isc 5 takich tak?

Myslalem o spuszczeniu juz teraz skoro mam idealna mozliwosc jeszcze przewodu ze strychu do piwnicy do rozdzielni. Na strychu panowie podlacza sobie panele pod przewod ktory poprowadze (przewody z paneli jakos przez dachowke wpuszcza do strychu) i druga czesc beda mieli juz kolo samiutkiej rozdzielni. Nie mam pojecia jak FV sie podlacza i czy moje rozumowanie jest prawidlowe.

Do paneli idą 2 przewody + PE, natomiast do falownika w zależności od układu sieciowego może iść 5/4/3 przewody + PE na obudowę.

Ja na strychu stosowałem małe puszki z zabezpieczeniami paneli, do samych paneli idą przewody PV, natomiast z puszek do falownika tylko 2x6mm zwykłej linki. Dodatkowo bednarka i kawałek linki 16mm2 do zabezpieczeń (bednarka bo taniej niż ciągać kilkanaście metrów 16mm PE :) )

Zebym dobrze zrozumial.

Falownik moze byc na strychu (ocieplony, nie ogrzewany) i tam panowie sobie wszystko zepna. Ja z rozdzielni do strychu wystarczy ze przygotuje kabel 5x6 YDPY plaski plus 16mm2 linki do uziemienia? Taki kabel wystarczy spokojnie do instalacji do 10kw tak?

Tak, inwertery mają dobre IP, często umieszczane są na zewnątrz w instalacjach pod panelami, deszcz/śnieg/grad im nie straszny. Z rozdzielni puść przewód najlepiej linkę (łatwiej się zarabia na wtyk falownika) 5x6, a w samej skrzynce dodaj tylko zabezpieczenie C35 lub C25 w zależności jak producent zaleca + przepięciówkę AC. Wszystko dokładnie jest opisane w instrukcji/DTR falownika, jakie przewody, jakie układy sieciowe itp.