Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o wybór pompy ciepła . Dziękuję !

Krzysiulek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

*-ka i termostat pokojowy za 150 zł , nagrzeje w mig i się wyłączy na kilka godzin . lub stale na niskim parametrze ale jak na stałe niskim parametrem to chyba ta 5-ka lepsza bo ona ma ciut lepszy też cop .

Dodam, że u mnie byłoby grzane dół podłogówka, góra 2/3 grzejniki (2 pokoje i małe wc) lub podłogówka jeżeli pokombinuje robic ja na drewnianym stropie. Dodatkowo grzanie ciepłej wody do użytku codziennego.

To do mojego domu Haier 5kW czy 8kW? Jak Panasonica mi proponowali 5kW

Już ci ktoś tu radził, a ja to też napiszę.

Odzaluj parę złotych i zrób profesjonalne OZC.

Będziesz, wtedy widział, czy gdzieś coś poprawić w swoim projekcie, by był bardziej energooszczędny, czy nie.

Będziesz z OZC wiedział, jakiej mocy urządzenia grzewcze będzie potrzebne. I będziesz też znał, jakiego zużycia energii rocznie się spodziewać. A mając te informacje to już kalkulator w rękę i sam sobie policzysz, jak grzać dom.

Tu post jednego z użytkowników a takich czytam dziennie dziesiątki .

Pompa Daikin Altherna III 6kW. Pierwsze kilka dni pracy. Zużyte 237 kWh a wyprodukowane cieplo 573 kWh. Czy nie jest za maly stosunkek wypr. ciepla / zużytej energii?

Dom energooszczędny, dobrze zaizolowany.

Kilka dni - ile tych dni? przy jakim OZC budynku? przy jakiej temperaturze powietrza? i przy jakiej wilgotności powietrza? W trakcie wygrzewania wylewek, czy już po osuszeniu nowego domu?

Instrukcja serwisowa Haiera:

https://haier-ac.pl/wp-content/uploads/materialy/instrukcje/pompy-ciepla/2021_haier_instrukcja_serwisowa_pompa_ciepla_super_aqua_co_cwu.pdf

od strony 30-stej tabelki z danymi.

I wychodzi z nich taki wykres:

f3ee84e5c36d.jpg

I porównanie z Panasonic'iem

448c476ed5c0.jpg

Panasonic bije Haiera o cały rząd, mimo że Panas jest słabszy wydajnościowo od Daikina, LG, czy Samsunga.

Haiera nie polecam jako główne i jedyne źródło ogrzewania domu. Absolutnie nie radzi sobie z temperaturami poniżej -15*C. I prawdopodobnie nie posiada grzałki, nie widzę jej w tabelkach.

Można Haiera polecić jako uzupełnienie do układu biwalentnego - grzać Haierem do -10*C, a poniżej odpalać inny kocioł.

Chyba że inne źródła energii jeszcze zdrożeją, to może opłaci się Haierem grzać do -15*C.

Łagodne zimy już były przez ostatnie 7 lat, teraz sinusoida się odwróciła i zimy robią się sroższe. Jest coraz większe prawdopodobieństwo że nadejdzie wyż z Syberii przynosząc kilkudniowe ochłodzenie nawet do -25*C.

Haier jest monoblokiem - to rurki z wodą wychodzą na dwór. Trzeba je dodatkowo zabezpieczać.

A w Polsce mamy 80% linii energetycznych napowietrznych. Nie dalej jak ze 10 lat temu w centralnej Polsce przez 3 dni kilka tysięcy domów było bez prądu, bo marznąca mżawka pozrywała zarówno linie niskiego jak i średniego napięcia. Świerzy przykład śnieżycy z grudnia 2021 w Irlandii - jest coraz więcej anomalii pogodowych.

P.S. Masakra coraz więcej wszędzie nachalnych reklam z googla zasłaniających ekran.

Edytowane przez Marco36

Kilka dni - ile tych dni? przy jakim OZC budynku? przy jakiej temperaturze powietrza? i przy jakiej wilgotności powietrza?

https://haier-ac.pl/wp-content/uploads/materialy/instrukcje/pompy-ciepla/2021_haier_instrukcja_serwisowa_pompa_ciepla_super_aqua_co_cwu.pdf

f3ee84e5c36d.jpg

448c476ed5c0.jpg

Panasonic bije Haiera o cały rząd, mimo że Panas jest słabszy wydajnościowo od Daikina, LG, czy Samsunga.

Haiera nie polecam jako główne i jedyne źródło ogrzewania domu. Absolutnie nie radzi sobie z temperaturami poniżej -15*C. I prawdopodobnie nie posiada grzałki, nie widzę jej w tabelkach.

Można Haiera polecić jako uzupełnienie do układu biwalentnego - grzać Haierem do -10*C, a poniżej odpalać inny kocioł.

Chyba że inne źródła energii jeszcze zdrożeją, to może opłaci się Haierem grzać do -15*C.

Łagodne zimy już były przez ostatnie 7 lat, teraz sinusoida się odwróciła i zimy robią się sroższe. Jest coraz większe prawdopodobieństwo że nadejdzie wyż z Syberii przynosząc kilkudniowe ochłodzenie nawet do -25*C.

Haier jest monoblokiem - to rurki z wodą wychodzą na dwór. Trzeba je dodatkowo zabezpieczać.

A w Polsce mamy 80% linii energetycznych napowietrznych. Nie dalej jak ze 10 lat temu w centralnej Polsce przez 3 dni kilka tysięcy domów było bez prądu, bo marznąca mżawka pozrywała zarówno linie niskiego jak i średniego napięcia. Świerzy przykład śnieżycy z grudnia 2021 w Irlandii - jest coraz więcej anomalii pogodowych.

P.S. Masakra coraz więcej wszędzie nachalnych reklam z googla zasłaniających ekran.

No to dałeś teraz mocno do myślenia.

Już ci ktoś tu radził, a ja to też napiszę.

Odzaluj parę złotych i zrób profesjonalne OZC.

Będziesz, wtedy widział, czy gdzieś coś poprawić w swoim projekcie, by był bardziej energooszczędny, czy nie.

Będziesz z OZC wiedział, jakiej mocy urządzenia grzewcze będzie potrzebne. I będziesz też znał, jakiego zużycia energii rocznie się spodziewać. A mając te informacje to już kalkulator w rękę i sam sobie policzysz, jak grzać dom.

Wiesz co? Chyba właśnie tak zrobię. Mam na to jeszcze czasu więc się mocno wezme za to. Pierwszy raz mam styczność z czymś takim ale jakoś sobie będę musiał ogarnąć :)

Kilka dni - ile tych dni? przy jakim OZC budynku? przy jakiej temperaturze powietrza? i przy jakiej wilgotności powietrza? W trakcie wygrzewania wylewek, czy już po osuszeniu nowego domu?

f3ee84e5c36d.jpg

448c476ed5c0.jpg

No wiesz co wstydziłbyś się , ty wolisz wydać 20 000 więcej tylko po to aby była grzałka która kosztuje 200 zł ? dajesz na powrocie buforek 50 litrów w nim grzałka a grzałką zarządza moduł ATW -01 więc to takie trudne i warte wydania 20 tys zł więcej ? na pewno ? ileż mamy tych ekstremalnych temperatur ?

Do Marco36

- a czemu mu porównałeś panasa sdc jak haiery to chyba monobloki to weż mdc 5kw od panasa to dla w45/-20 da 3840W z cop 1,6 pobije nawet haiera 16kw :lol2:

Do goguś

-to jak się kupuje haiera 5kw to co Ty sprzedawcy nie płacisz nic a on Ci jeszcze 5tyś zwraca????Bo jak inaczej rozumieć Twoje 20.000 zł więcej skoro panasonic 5kw w mono kosztuje 15tyś.

Do Marco36

- a czemu mu porównałeś panasa sdc jak haiery to chyba monobloki to weż mdc 5kw od panasa to dla w45/-20 da 3840W z cop 1,6 pobije nawet haiera 16kw :lol2:

Do goguś

-to jak się kupuje haiera 5kw to co Ty sprzedawcy nie płacisz nic a on Ci jeszcze 5tyś zwraca????Bo jak inaczej rozumieć Twoje 20.000 zł więcej skoro panasonic 5kw w mono kosztuje 15tyś.

To było w odniesieniu do zubadana .

ps kto mi skasował mojego awatara ? tu też panuje ta sama zaraza jak na fejsboku ?

Edytowane przez goguś

To ile widziałeś zamarzniętych monobloków ? Na łeb na szyję powiadasz a zwróciłeś uwagę gdzie ten domek ma powstać?Jeśli nie to napiszę Koszalin pierwsza strefa. To teraz napisz kiedy ty tam widziałeś ŚREDNIĄ -16 z doby a najlepiej z kilku 2-3dni bo jedna doba czy dwie z taką temperatura nie robi wrażenia na domu chyba że z kartonu jest zrobiony?Czy Ty może mieszkasz w kartonie ,że po wyłączeniu ogrzewania dom wychłodzi się do 10-15stopni w ciągu 2-3 dni kiedy za oknem jest -10?.Zrób sobie eksperyment.Wyjedź z nagrzanego domu na kilka dni w mrozy jak będą tak poniżej -10 wyłącz ogrzewanie kiedy bedziesz opuszczał dom i zapisz temp.w chwili wyjazdu i po powrocie i wyciągnij wnioski.Ja już taki niechcący eksperyment mam za sobą i dało mi to dużo do myślenia dlatego takie straszaki jakie niektórzy tu piszą na forum na mnie nie działają tylko na świeżaków którzy nie mieszkali nigdy w domu lub się nigdy z niego nie ruszyli albo zostawiali włączone ogrzewanie na czas wyjazdu.

Edytowane przez Barliniak

Też kiedyś się bawiłem i na 3 doby wyłączyłem ogrzewanie jak mróz był ok minus 7 stopni i po trzech dobach w domu było jeszcze 20 stopni , nie wytrzymałem dłużej ale myślę że aby dom zszedł do 5 stopni to dwa tygodnie chyba by musiał stać bez ogrzewania . wiemy kto najbardziej krzyczy aby zakładać te naj naj bo jak wiadomo z naj naj jest najwięcej kasy i wszystko się zgadza .

To było w odniesieniu do zubadana .

ps kto mi skasował mojego awatara ? tu też panuje ta sama zaraza jak na fejsboku ?

I dalej nobek miesza, nikt nie mówił o zubadanie - zubadan to jest Mitsubichi Elcetric - najdroższa P.C.

A porównanie wykonałem do Panasonica (nie Mitsubichi).

... a zwróciłeś uwagę gdzie ten domek ma powstać?Jeśli nie to napiszę Koszalin pierwsza strefa. ....

Dam7 może sam sobie wnioski wyciągnąć z wykresu. A ja pisałem do gogusia, który z haiera niemal jakiegoś bożka próbuje robić. Z jego górnolotnych wypowiedzi wynika, że jednak blade pojęcie ma o P.C.

Do Marco36

...

może dlatego, że mam alergię na monobloki. Chcieli Haiera - to porównałem go z normalną P.C. Split.

Monobloki jak dla mnie to nadają się tam gdzie nie ma kilkudniowych mrozów.

Ani jak w Polsce 80% linii energetycznych napowietrznych, które łatwo mogą ulec zerwaniu.

A zerwać je może, silny wiatr, łamiące się konary drzew, marznąca mżawka - te zdarzenia mogą pozbawić prądu połowę województwa, wtedy taka naprawa będzie trwała nawet do tygodnia, im dalej od miast to dłużej, bo w pierwszej kolejności będą naprawiali linie ważniejsze, zasilające miasta. Może też wypadek samochodowy ściąć słup - uszkodzenie punktowe, to i naprawa powinna się odbyć do kilku godzin, ale tyle ryzyk jest z liną napowietrzną.

W zachodniej europie mają 85% linii pod ziemią pochowanych.

A w Skandynawii gdy P.C. jest montowana jako główne źródło ogrzewania domu, to ustawowo wymagają by w domu było drugie źródło ogrzewania.

Przy Polskich warunkach pogodowych, z uwzględnieniem tego, że 80% linii jest napowietrznych - to raczej bym się sugerował prawem skandynawskim.

Pisałem o tym już w poprzednim wpisie. Jakieś 10 lat wstecz, na ile sobie przypominam to była Wielkopolska. Marznąca mżawka i towarzyszące jej łamiące się konary drzew pozrywały tyle linii zarówno średniego jak i niskiego napięcia, że główne linie naprawili w przeciągu doby, ale całkowite usunięcie wszystkich uszkodzeń i przywrócenie prądu w bardziej oddalonych wsiach zajęło kilka dni.

A zdarzają się też trąby powietrzne, które potrafią wędrować przez kilka kilometrów i siać zniszczenie - zrywać linie, łamać słupy. Kilka lat wstecz pamiętam ze trzy trąby powietrzne, jedna przeszła przez województwa Opolskie i Śląskie, 10 km od mojego domu wykarczowało kilka kilometrów lasu. W zbliżonym czasie kolejna trąba przeszła przez Pomorze - szczęście w nieszczęściu, że największe uszkodzenia były w terenie niezabudowanym.

To wszystko w Polsce nie w Californii na przeciwległej półkuli.

Nie zniechęcam do P.C. sam posiadam P.C. split. I uważam (potwierdzam w praktyce), że w połączeniu z niskotemperaturową instalacją C.O. jest to jedno z tańszych sposobów ogrzania budynku.

Ale ciągle się zastanawiam, jak się zabezpieczyć (dodatkowym źródłem ogrzewania) by nie złamać "głupich" zasad z dotacji. I jednocześnie nie topić w tym wielkiej kasy, bo to ma tylko być awaryjne ogrzewanie w razie "W".

Edytowane przez Marco36

Marco dalej nie odpowiedziałeś na pytania odwróciłeś kota ogonem:) Kiedy średnia -16 była Koszalinie nie myl z ze spadkiem chwilowym.Nikt tu nie robi z Haiera jakiegoś siłacza.Tylko rozpatrujemy w kwestii CENA>MOŻLIWOŚCI i współczynnik opłacalności.To że może kiedyś ewentualnie odpalą się grzałki nie usprawiedliwia wydania 10 czy 15tyś więcej na pompę która ich nie będzie używała .Tym bardziej przy takim małym domku.Co do linii napowietrznych to jest ich całkiem sporo w takiej Szwecji gdzie właśnie monobloki są montowane no ale w Polsce już nie mogą bo podobno zamarzają :))))Radzę zapoznać się z możliwościami monobloków a nie pisać bzdury ,że nadają się na kilku dniowe mrozy.Kolejną utrudniającą rzeczą jest znalezienie hydraulika z fgazami który zrobi nam instalkę hydro i podłączy pompkę .Przy monobloku to odpada.Oczywiście niektórzy wymagają przyjazd autoryzowanego serwisanta jak np.Rotenso ale to jest na plus bo tylko musi odebrać instalację a nie ją od nowa ciągnąć i kasować 3-5tyś

Napisałem też że jest to moje zdanie o monoblokach.

Każdy montuje co uważa, ale trzeba ludzi uświadamiać, że może to zamarznąć i trzeba monobloka przed tym zabezpieczać.

Jak też uświadamiać, że P.C. są różnej wydajności mimo, że te same wartości mają w nazwie P.C.

Przypomnę wypowiedź gogusia:

Da radę , musisz wiedzieć jedno że wszystkie pompy powietrzne maja praktycznie taką samą wydajność .. .

- co jest kompletną bzdurą.

Edytowane przez Marco36

Jest spokojnie i możesz być o to spokojny i jeszcze raz rzuć okiem na te wykresy bo tam wprowadza w błąd trochę pokazuje 42stopnie przy -15.A widziałeś aby ktoś puszczał taka temp.na podłogówkę?

Też pisałem że są to wykresy dla grzejników niskotemperaturowych, a przy podłogówce wyjdzie moc około 0,5-0,7 kW wyższa i przesunięcie temp. biwalentnej około 2-3*C na lewo.