Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic czy dedietrich

ololek

Recommended Posts

Mam do wyboru split albo Panasonic Aquarea gen j 7kw lub dedietrich alesio s 8kw. Do obu zasobnik na 200l.

Panasonic ma grzałkę 3kw natomiast alesio ma wspomaganie na grzałkę 9kw. Podlogówki na całym domu. Robię ozc aby wiedzieć jakie zapotrzebowanie finalnie. Na Panasonic przemawia popularność, ilość serwisów. Dedietrich to natomiast wbudowane grzałki 9kw które mogą w razie czego pociągnąć całe ogrzewanie bez jednostki zewnętrznej w razie czego. Alesio jednostka wewnętrzna jest też trochę mniejsza na wysokość. Panasonic ma trochę lepszy COP. Czym się ostatecznie kierować we. wyboru?

A masz czym zasilić te 9kW grzałki? To duża moc dla standardowych instalacji w domach jednorodzinnych. Do tego trzeba zadbać o prąd dla sprężarki i reszty domu. Wiem, że te grzałki będą działać tylko kilkanaście minut na dobę, ale jak się włączą to będzie odczuwalne.

Mam zapewnione 25kw mocy do domu. Zabezpieczenie przelicznikowe 40A więc w tej kwestii nie ma problemu że zabraknie prądu. W tym ALesio to są dwie grzałki 6+3kw.

grzałkę można dorobić za grosze. Ja mam Pansa bo sprawdzone, popularne, łatwe w programowaniu. Bez problemów wysterujesz i odczytasz z innego oprogramowania (np domu inteligentnego). Jest też dość tania. Bym powiedział, że stosunek ceny do tego co się otrzymuje ma bardzo dobry.

W jaki sposób dorobić? Dodatkowy bufor za pompą który może być w razie czego dogrzewany drugą grzałką oprócz tej w pompie?

Edytowane przez ololek

Mam zapewnione 25kw mocy do domu. Zabezpieczenie przelicznikowe 40A więc w tej kwestii nie ma problemu że zabraknie prądu. W tym ALesio to są dwie grzałki 6+3kw.

W jaki sposób dorobić? Dodatkowy bufor za pompą który może być w razie czego dogrzewany drugą grzałką oprócz tej w pompie?

zwykła grzałka rurowa, zrobiona samemu albo kupiona. Bufor to tylko strata cop. Ale też można tak zrobić.

Ja bym się tą grzałką nie przejmował bo jak padnie pompa a będzie prąd to można się zwykła farelką dogrzać. A jak nie będzie prądu to psu to na budę. Rozwiązanie uniwersalne piecyk na naftę albo na butlę gazową 11kg. Kupujesz, wstawiasz na strych i masz spokój do jakiegoś mini kataklizmu. Obie te opcje są uniwersalne i tańsze niż kombinowanie na siłę z grzałkami.

• 2 weeks później...

Nie wiem czy już podjąłeś decyzję czy nie, ale odradzam z całego serca pompę DeDietrich. Zakładam, że miałbyś już tę z nowym sterowaniem, ale nawet z nim filozofia sterowania jest zupełnie inna niż w innych pompach opisywanych na forum, przez co porównanie warunków i ustawień jest bardzo trudne. Nie można np. sterować deltą, nie można ustawić godzin pracy pompy (można to zrobić pośrednio ustawiając temperaturę na bardzo niską w określonych przedziałach czasowych), pompa nie posiada wbudowanego licznika energii, nie można bezpośrednio sterować pracą grzałek, nie można odczytać COP (nie mówiąc już o jego podziale na CO i CWU).

Ponadto wydajność mojego egzemplarza jest bardzo niska (średni COP za grudzień i styczeń to u mnie 2,3), daleko jej do deklarowanej.

Menu jest tłumaczone niechlujnie, te same rzeczy nazywają się różnie w różnych miejscach (przejście na angielski czasami pomaga).

Gorąco odradzam, niemniej jednak jakbyś miał jeszcze jakieś konkretne pytania, to służę pomocą.