Eccentric 16.01.2022 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Dobry wieczór. Jestem na etapie ocieplania dachu. Dach kopertowy, kąt nachylenia 30 stopni. Mam dylemat co zrobić z przestrzenią między najkrótszymi krokwiami odchodzącymi od belki koszowej. Sznurków tam nie przybiję, bo ledwo ręka mi się tam mieści. Napchać wełnę, nie przejmując się brakiem szczeliny wentylacyjnej czy iść w piankę, np Polynor i wypełnić tę przestrzeń? Edytowane 16 Stycznia 2022 przez Eccentric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2022 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Po pierwsze z jakiego materiału jest wykonane krycie wstępne?Po drugie po co te sznurki?Po trzecie wełnę się układa a nie upycha.Po czwarte sama szczelina pomiędzy wełną a kryciem wstępnym nic nie daje jeżeli nie ma wlotu i wylotu powietrza.Po piąte pomiędzy krokwie można dać maksymalnie taką grubość wełny jak wysokość krokwi i to tylko w przypadku gdy krycie wstępne jest wykonane folią wysokoparoprzepuszczalną.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 21.01.2022 00:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 - Krokwie, płyta P5 Duralis, membrana wysokoparoprzepuszczalna Delta Therm Plus, laty i kontrlaty, Ruukki Hygge- Szczelina wentylacyjna- Mhm- Na zdjęciu nie widać czy jest czy go nie ma- Nic nie pisałem o grubości wełny Powyższe dalej nie mają nic wspólnego z zadanym przeze mnie pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.01.2022 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Jak najbardziej mają! Przeczytaj uważnie co napisałem. Ja też nie pisałem o grubości wełny tylko o zasadzie jaka obowiązuje. Jak ułożysz wełnę zgodnie z tą zasadą to żadne sznurki nie będą potrzebne. Jak nie zapewnisz wlotu i wylotu powietrza to sama szczelina nic nie da. I to by było na tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 23.01.2022 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Takie pchanie wełny gdzie popadnie i jeszcze te sznurki to i tak bez sensu więc lepiej nic nie dawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.01.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Jak to nic nie dawaj...? Pomieszczenia pietra będą się schodziły do samego narożnika? Nie będzie ścianki kolankowej? jak jest ścianka to ją ocieplasz jak ścianę zewnętrzną i kawałek stropu, także nad murłatą do styropianu ściany, bo inaczej wyjdzie mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 24.01.2022 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Panowie, chyba się źle zrozumieliśmy lub padły jakieś błędne założenia. Nie pytam jak ocieplić wełną, na tym dachu położyłem już 150 m2 wełny.Pytanie dotyczy tych najmniejszych trójkątów, położonych najniżej. Wentylacja jest zapewniona, wlot i wylot. Tylko w tych czarnych zakamarkach nie ma, bo ledwo wcisne tam swoją dłoń. Za uwagi o sznurkach dziękuję, ale są zupełnie niepotrzebne. To poddasze nieużytkowe, bez żadnych planowanych pomieszczeń. Uprzedzając komentarze "No to po co?" odpowiadam że dom jest z założenia energooszczędny (EP = 0.17) i tak jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 dom jest z założenia energooszczędny (EP = 0.17) i tak jest w projekcie. To niemożliwe. Nawet przy grzaniu peletem + kolektory. A te trudno dostępne rogi trzeba było ocieplić przed kryciem... Tak, wiem. Też jestem mądry po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.01.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Zadajesz pytania na Forum i otrzymujesz jakieś odpowiedzi i porady. Nie ma obowiązku z nich korzystać. Natomiast te odpowiedzi mogą posłużyć innym forumowiczom. Możesz zapytać o to samo swojego projektanta. Ciekawe co odpowie? Projektując więźbę można było te krokwie kulawki ustawić trochę dalej od naroża. A może w projekcie dach nie był ocieplany tylko strop? No bo jak poddasze jest nieużytkowe to po co ocieplać dach??? A tak na marginesie to z tego zdjęcia nie widać aby naroże było poprawnie wentylowane bo nie widać wylotów. Ideą wszystkich izolacji jest zachowanie ich ciągłości czyli w tym przypadku izolacja dachu musi szczelnie połączyć się z izolacją ściany zewnętrznej. Izolacja tych małych trójkątów powinna być wykonana z zewnątrz przed montażem podbitki. Teraz pozostaje tylko wpuszczenie tam pianki PU. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 25.01.2022 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 (edytowane) To niemożliwe. Nawet przy grzaniu peletem + kolektory. Nie jestem ekspertem, bazuję na danych z projektu: Wiem że teraz już jest za późno żeby to właściwie ocieplić, ale to mój pierwszy dom i jak to Kaizen nawiązał "Mądry Polak po szkodzie". Za poradę o piance PU dziękuję, chciałem właśnie potwierdzenia czy mój pomysł nie jest niedopuszczalny. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i dyskusję. Edytowane 25 Stycznia 2022 przez Eccentric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts