Kubson 16.01.2022 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Witam wszystkich.Mam pytanie a mianowicie, wynajmuje dom drewniany z lat 50_tych, dom nie ocieplony opalany węglem w piecach kaflowych. Z racji, że za pół roku urodzi się mi dziecko, chcę wyremontować pokój dla Niego. Dogadałem się z właścicielem, że ja zrobię ściany i sufit a on podłogę, tzn ja położę sufit podwieszany i zamontuje panele scienne mdf. a on ogrzewanie podłogowe i zlikwiduje piec kaflowy. Wszystko jest w porządku, lecz krótkie pytanie, czy mogę docieplić pokój od wewnątrz miedzy konstrukcją, do której przytwierdzę panele, np. styropianem 2 cm?Chodzi mi o to, czy nie będzie zadnych problemów z parą wodną i grzybem ewentualnie później. Dziękuję za wszelakie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 22.01.2022 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 2 cm styropianu nic Ci nie da.A przyklejenie od wewnątrz narobi problemów z kondensacją. Jak ma pomóc to min 10 na zewnątrz. Albo wełna też na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.01.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Ociepla się od zewnątrz. Co do ścian chyba bym doradzał odpuścić ocieplenie od środka jeszcze 2 cm więcej szkody niż pożytku. Pytanie co stanowi strop, i jak jest ocieplony ? Jeżeli to typowy drewniana powała od góry "tylko" słoma lub siano to bym solidnie ocieplił sufit. Skoro robisz sufit podwieszany, to zrób tak by weszło tam 15-20cm wełny, między wełnę a ruszt folia paroizolacyjna. Czym planujesz grzać podłogówkę? Pod ogrzewanie aby nie grzać gruntu też trzeba dobrze ocieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Dziękuję za wszelakie sugestie. https://www.rockwool.com/pl/produkty-i-rozwiazania/izolacje-fasad/fasady-wentylowane/ocieplenie-od-srodka-sciany-zewnetrznej-z-bali-drewnianych/ https://muratordom.pl/remont-domu/remonty-elewacji/remont-domu-jak-ocieplic-dom-zachowujac-elewacje-aa-vDQs-rtUA-QVnS.html Natomiast bez oceny specjalisty nie robiłabym tego bez projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts