MiroMirek 17.01.2022 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 mam zrobiony czujnik CO2 oparty o MH-Z19C, czujnik działa, coś mierzy ale nie mogę sobie poradzić z kalibracją. Niestety na razie jest możliwe zasilanie tylko z gniazdka. Jak go wyniosłem na dwór to przestał mierzyć ( niska temperatura ?), został tak ustawiony, że każde włączenie powoduje start kalibracji ale niestety trwa to kilkanaście godzin . Wspomoże ktoś jak tą kalibrację najlepiej zrobić ? https://zapodaj.net/fd15921095843.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2022 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 To ESP?Wyłącz ABC, wynieś na zewnątrz, poczekaj aż zacznie pokazywać i wykonaj kalibrację komendą mhzcalibratezero . Możesz wpisać w rules: # Rules w ESPOn System#Boot do mhzabcdisable // you need to test this, not sure if this works directly. may need to prefix with a delay,2000endonOn MHZ19#PPM=400 do timerset,1,300 // Run Rules#Timer=1 in 300 secondsendonOn Rules#Timer=1 do if [MHZ19#PPM]=400 // If still 400 timerset,2,300 // Run Rules#Timer=2 in 300 seconds endifendonOn Rules#Timer=2 do if [MHZ19#PPM]=400 // If still 400 mhzcalibratezero // calibreate. also untested, not sure if callable directly endifendon Ale to nie pomoże, jak wskazanie ciągle będzie zawyżone i warto od czasu do czasu skalibrować na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 17.01.2022 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 To ESP? Wyłącz ABC, wynieś na zewnątrz, poczekaj aż zacznie pokazywać i wykonaj kalibrację komendą mhzcalibratezero . Możesz wpisać w rules: # Rules w ESP On System#Boot do mhzabcdisable // you need to test this, not sure if this works directly. may need to prefix with a delay,2000 endon On MHZ19#PPM=400 do timerset,1,300 // Run Rules#Timer=1 in 300 seconds endon On Rules#Timer=1 do if [MHZ19#PPM]=400 // If still 400 timerset,2,300 // Run Rules#Timer=2 in 300 seconds endif endon On Rules#Timer=2 do if [MHZ19#PPM]=400 // If still 400 mhzcalibratezero // calibreate. also untested, not sure if callable directly endif endon Ale to nie pomoże, jak wskazanie ciągle będzie zawyżone i warto od czasu do czasu skalibrować na zewnątrz. dzięki ale jeszcze takie wątpliwość, aby go wnieść do domu muszę wyłączyć mu zasilanie ( i potem w domu znowu właczyć) - czy nie spowoduje aktywacji kolejnej kalibracji tym razem w domu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 dzięki ale jeszcze takie wątpliwość, aby go wnieść do domu muszę wyłączyć mu zasilanie ( i potem w domu znowu właczyć) - czy nie spowoduje aktywacji kolejnej kalibracji tym razem w domu ...? Masz na myśli skrypt? Zacznie sobie sprawdzać, i jak 3x będzie 400ppm to skalibruje - a w domu raczej tyle nie będzie, więc nie skalibruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.01.2022 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Spokojnie, przeniesienie i restart w domu go nie rozkalibruje. U mnie po roku się rozjechała kalibracja i zaczął ostatnio zaniżąć - dość szybko schodził na 400 w domu. Też właśnie sobie leżakuje na zewnątrz. W międzyczasie padł mi BME280, kitóry był na zewnątrz. Od ponad tygodnia pokazuje non stop 100% wilgotności. Zabrany do domu nie zmienił wskazań. Wymieniłem go ale zastanawiam się czy stary da się uratować. Podobno to znany problem na zewnątrz - rzekomo czujnik koroduje. Ktoś pisał, że udało się przemyć izopropanolem. Ale jeszcze nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 17.01.2022 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Spokojnie, przeniesienie i restart w domu go nie rozkalibruje. U mnie po roku się rozjechała kalibracja i zaczął ostatnio zaniżąć - dość szybko schodził na 400 w domu. Też właśnie sobie leżakuje na zewnątrz. W międzyczasie padł mi BME280, kitóry był na zewnątrz. Od ponad tygodnia pokazuje non stop 100% wilgotności. Zabrany do domu nie zmienił wskazań. Wymieniłem go ale zastanawiam się czy stary da się uratować. Podobno to znany problem na zewnątrz - rzekomo czujnik koroduje. Ktoś pisał, że udało się przemyć izopropanolem. Ale jeszcze nie próbowałem. to najnowsza wersja czujnika MH-Z19C (literka C) - jego specyfikacja mówi, że ma automatyczną kalibrację (trwa do 24 h po załączeniu zasilania), co ciekawe ta automatyczna kalibracja odbywa się w warunkach mieszkaniowych/biurowych, nawet mimo tego , że ma temperaturę pracy od -10 do + 50 stopni. Na razie zabrałem go zatem z dworu z powrotem do pokoju - poczekam do jutra wieczorem, zobaczymy jak się skalibrował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.01.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Ja ABC wyłączyłem - dla mnie to nieproozumienie. Z włączoną auto kalibracją dość szybko zaczyna zaniżać, bo kalibruje się w warunkach o wyższym stężeniu PPM. To ma sens np w biurach gdzie w nocy nikt nie przebywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 17.01.2022 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Ja ABC wyłączyłem - dla mnie to nieproozumienie. Z włączoną auto kalibracją dość szybko zaczyna zaniżać, bo kalibruje się w warunkach o wyższym stężeniu PPM. To ma sens np w biurach gdzie w nocy nikt nie przebywa. cenna uwaga, dam szansę na tą automatyczną kalibrację i chwilę poobserwuję. Rozumiem, że po wyłączeniu ABC trzeba wynieść na zewnątrz i uruchomić z "ręki" polecenie co opisał Kaizen (Wyłącz ABC, wynieś na zewnątrz, poczekaj aż zacznie pokazywać i wykonaj kalibrację komendą mhzcalibratezero ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.01.2022 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Nawet się nie baw w to i zrób jak napisał Kaizen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts