Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słabe uzyski - FoxEss T8 + 7,38kWp

80x86

Recommended Posts

Dzień dobry

Czy instalacja fotowoltaiczna pracuje od początku "pełną parą", czy na początku mogą być niższe uzyski niż zakładano?

Instalacja podzielona jest na dwa stringi, 11 paneli na południe i 7 paneli na zachód. W weekend było słonecznie, dzienna produkcja 4,4kWh, maksymalna chwilowa około 2,5kW. Dla porównania instalacja niedaleko ode mnie o mocy minimalnie mniejszej wyprodukowała w ciągu dnia cztery razy więcej (prawie 18kWh).

OK, południe-zachód wyprodukuje mniej niż samo południe o podobnej mocy, ale sama część południowa (4,5kWp) powinna w taki dzień mieć ponad 10kWh.

Czy falownik musi się "nauczyć" instalacji, a panele "ułożyć" ?

To, co jest dziwne (moim zdaniem), to informacje na falowniku dotyczące aktualnej mocy (pac). Jak jest włączony, owa moc cały czas rosła, przez około minutę aż dochodziła do wartości ponad 2500W , po czym znowu zaczynała od zera. Widać to nawet na wykresie ze statystykami. Czy to jest normalne?

Sprawdź na stronie internetowej napięcia na swoim koncie falownika wartości TVolt, SVolt i RVolt, sprawdź dokładnie sekundowo przestawiając suwaki czasu na wykresie.

Na wszystkich fazach R,S i T napięcie było w przedziale 236 - 249, mam też Zamela MEW-01 i jakieś chińskie gniazdko, które logują dane do Domoticz'a i te wartości są podobne. Poza tym zbyt wysokie napięcie powinno wyłączyć falownik na jakiś czas, a tutaj tylko spada produkcja i od razu rośnie. Dochodzi do ok.2,5, znów spada na zero i od razu znowu rośnie.

Napisałem na support - problem najprawdopodobniej w ustawieniach.

Na wszystkich fazach R,S i T napięcie było w przedziale 236 - 249, mam też Zamela MEW-01 i jakieś chińskie gniazdko, które logują dane do Domoticz'a i te wartości są podobne. Poza tym zbyt wysokie napięcie powinno wyłączyć falownik na jakiś czas, a tutaj tylko spada produkcja i od razu rośnie. Dochodzi do ok.2,5, znów spada na zero i od razu znowu rośnie.

Napisałem na support - problem najprawdopodobniej w ustawieniach.

To pewnie jutro wejdą zdalnie do ustawień falownika i sprawdzą.

Słyszałem, że serwis Foxess jest dość sprawny i pomocny.

A sprawdzałeś czy nie wyrzuciło jakiś błędów w aplikacji czy na stronie w internecie ?

Normę masz ustawioną PL ?

To pewnie jutro wejdą zdalnie do ustawień falownika i sprawdzą.

Słyszałem, że serwis Foxess jest dość sprawny i pomocny.

A sprawdzałeś czy nie wyrzuciło jakiś błędów w aplikacji czy na stronie w internecie ?

Normę masz ustawioną PL ?

Błędów nie było, norma się zgadzała.

Support zadziałał jeszcze dziś :)

Po 16tej włączyłem falownik, ustawiony był "fabryczny tryb pracy", zostało to poprawione. Jutro zobaczymy :)

• 3 months później...