jampa 18.01.2022 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Witam obecnie niezamieszkały dom ogrzewam pompą jak w tytule, chciałem zmienić krzywą na niższą oraz własną bo bez sensu jest utrzymywać 20c w pustym domu. Mimo iż obliczona temp zasilania wynosi 20c tak jak powinna wynikając z krzywej, na podłogówkę pompa puszcza 28-30c tak jak wcześniej. Jak temu zapobiec? Zauważyłem że temperatura powrotu jest niemal identyczna jak obliczona zasilania, możliwe że jakieś czujniki zostały odwrotnie zamontowane czy moje rozumowanie jak działa ten system jest błędne? Bonusowe pytanie, jak ustawiacie godziny grzania przy taryfie G12w? Instalator ustawił mi poprzez harmonogram i w drogich godzinach przesunięcie temperatury jest na -5 jednak czasem sprężarka załącza się wtedy kiedy nie powinna. Próbowałem zablokować sprężarkę w tych godzinach poprzez harmonogram blokowania i pojawił się komunikat Wł. zabezp. przed zamarzaniem Edytowane 18 Stycznia 2022 przez jampa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 21.03.2022 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 To jest pompa On/Off. Dlatego gdy działa sprężarka temp tłoczona na dom jest większa niż obliczona. Ta różnica jest naliczana na liczniku stopniominut. Jak licznik się wyzeruje to sprężarka się wyłącza. Następnie stopniominuty powinny zacząć maleć bo temp w podłodze będzie niższa niż obliczona i gdy licnzik osiągnie wartosć załączenia sprężarki to cykl się powtórzy. Do G12W mam dokładnie tak ustawione, podbicie krzywej w taniej ( a właściwie 30 minut przed żeby zdążyło naliczyć stopniominuty) i zmniejszenie w drogiej. Tak pomp może się włączyć w drogiej ale to nic złego. Głównie pracuje w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 22.03.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 Pytanie czy Nibe wymaga restartu systemu? W Daikinie gdy wprowadzam zmiany przy krzywej pogodowej - to system wymaga restartu. Gdy nie wykonam restartu - to Pompa pracuje na "starych ustawieniach", dopiero po restarcie "wczytuje" w sterownik zmienione wartości ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts