Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe f1245 pompa nie reaguje na zmianę krzywej

jampa

Recommended Posts

Witam

obecnie niezamieszkały dom ogrzewam pompą jak w tytule, chciałem zmienić krzywą na niższą oraz własną bo bez sensu jest utrzymywać 20c w pustym domu. Mimo iż obliczona temp zasilania wynosi 20c tak jak powinna wynikając z krzywej, na podłogówkę pompa puszcza 28-30c tak jak wcześniej. Jak temu zapobiec? Zauważyłem że temperatura powrotu jest niemal identyczna jak obliczona zasilania, możliwe że jakieś czujniki zostały odwrotnie zamontowane czy moje rozumowanie jak działa ten system jest błędne?

Bonusowe pytanie, jak ustawiacie godziny grzania przy taryfie G12w? Instalator ustawił mi poprzez harmonogram i w drogich godzinach przesunięcie temperatury jest na -5 jednak czasem sprężarka załącza się wtedy kiedy nie powinna. Próbowałem zablokować sprężarkę w tych godzinach poprzez harmonogram blokowania i pojawił się komunikat

Wł. zabezp. przed zamarzaniem
Edytowane przez jampa

• 2 months później...

To jest pompa On/Off. Dlatego gdy działa sprężarka temp tłoczona na dom jest większa niż obliczona. Ta różnica jest naliczana na liczniku stopniominut. Jak licznik się wyzeruje to sprężarka się wyłącza. Następnie stopniominuty powinny zacząć maleć bo temp w podłodze będzie niższa niż obliczona i gdy licnzik osiągnie wartosć załączenia sprężarki to cykl się powtórzy.

Do G12W mam dokładnie tak ustawione, podbicie krzywej w taniej ( a właściwie 30 minut przed żeby zdążyło naliczyć stopniominuty) i zmniejszenie w drogiej. Tak pomp może się włączyć w drogiej ale to nic złego. Głównie pracuje w taniej.