Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCOP PC PP, PW i GW

Ajstos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Średnia temp. dla Łodzi (dla mnie) w listopadzie to 5,4C

Średnia temperatura jest bez znaczenia. CWU najlepiej sobie ustawić w dziennym tanim okienku - nie tylko prąd tani, ale też temperatura wysoka. Podobnie warto wpuścić wtedy ile się da ciepła w podłogę i/lub bufor.

Na potrzeby CO pompa puszczona samopas produkuje tym więcej ciepła, im większe straty a mniejsze zyski. Z tego powodu PC puszczona samopas produkuje ciepło średnio w znacznie niższej temperaturze, niż średnia dobowa. W te ciepłe części doby PC nie potrzebuje grzać wcale.

Do tego im zimniej - tym wyższa temperatura zasilania więc i niższy COP. Czyli tu mamy kumulację dwóch czynników (niższa temperatura DZ i wyższa GZ) obniżających COP i w takich warunkach trzeba wyprodukować więcej ciepła co bardziej wpływa na SCOP.

I jeszcze jedna rzecz - ze świecą szukać inwestora, co nie zamontował przewymiarowanej PC. Bo "nie zaszkodzi, a niewiele droższa". Otóż zaszkodzi, bo mało kto zwraca uwagę na to, że COP zależy też od obrotów sprężarki. I jak cały sezon pracuje na minimalnych obrotach do tego cieplejszych okresach taktując to prawdziwy COP jest daleki od laboratoryjnego.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132632-80-ciep%C5%82a-produkujemy-przy-temperaturach-gt-2*C-mit-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132709-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC

Średnia temperatura jest bez znaczenia. CWU najlepiej sobie ustawić w dziennym tanim okienku - nie tylko prąd tani, ale też temperatura wysoka.

Zasobniczek 168l grzany do 43C. Jedno grzanie w okienku dziennym nie wystarczy do porannego mycia. Zakładam wieczorne i poranne.;) Chyba, że ktoś jest mega oszczędnym....

A to powoduje, że w takim listopadzie trzeba grzać i kiedy jest względnie najcieplej i kiedy jest już noc=zimniej.

To z kolei daje podstawy do formułowania zaprezentowanej przeze mnie tezy. Tu. W tym konkretnym przypadku.

Dla potrzeb porównania i jego wyników, dość karkołomnych, średnia jest wystarczająco reprezentatywna.

Podobnie warto wpuścić wtedy ile się da ciepła w podłogę i/lub bufor.

Na potrzeby CO pompa puszczona samopas produkuje tym więcej ciepła, im większe straty a mniejsze zyski. Z tego powodu PC puszczona samopas produkuje ciepło średnio w znacznie niższej temperaturze, niż średnia dobowa. W te ciepłe części doby PC nie potrzebuje grzać wcale.

Do tego im zimniej - tym wyższa temperatura zasilania więc i niższy COP. Czyli tu mamy kumulację dwóch czynników (niższa temperatura DZ i wyższa GZ) obniżających COP i w takich warunkach trzeba wyprodukować więcej ciepła co bardziej wpływa na SCOP.

A to nie wiem do kogo piszesz. Do mnie? Jak tak to sobie daruj, nie ten poziom. Pisz do tych, którzy dali Ci tytuł "najlepszego.....";)

I jeszcze jedno. Dobieranie PC na styk, w przypadku bardzo zimnych stref kraju i bardzo dużego rozbioru CWU jest bzdetem.

Nie..

1) I tak trzymaj.

Do tych, którzy mogą Ci uwierzyć i dobrać przewymiarowaną, taktującą pompę. Tematów o taktowaniu na pęczki. O braku mocy nie przypominam sobie.

2) Ot mundruść. Przewymiarowanie = taktowanie.

Na styk = grzałeczki przy -20C jak trzeba zagrzać CWU=to ile mam tych paneli założyć bo coś drogo...

Weź sobie uwagę z pkt. 1 i nie pytaj mnie kiedy, gdzie i kiedy było -20C...