boguslaw 19.12.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 The rest are silent. Temat "kanałówki" mało znany z uwagi na niezwykle wysoką cenę oferowanych rozwiązań a stąd rzadsze stosowanie. Pewnie producenci zachodni uznali, że produkt skierowany jest do wysoko uposażonych inwestorów, jeśli już ktoś tak robi to ma wielką, wysoką, przeszkloną chatę lub salon ekspozycyjny a i wówczas często nie ma innego wyjścia.... Najefektywniejszym wariantem grzejników kanałowych jest płaski wymiennik zaopatrzony dodatkowo w wentylator (duży przyrost mocy),rozwiązanie to jednak wymaga dodatkowo dostarczenia do kanału bezpiecznego prądu (12V).Cena takiego pakietu skacze niebotycznie.Kanałówka jako "kurtyna ciepła" chroniąca pomieszczenie przed napływem zimnego powietrza z rejonu ściany szklanej lub drzwi balkonowych - jest to niezły strażnik (również przed lodowymi malunkami na szybach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.12.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.12.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 ............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 19.12.2004 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 No, dobrze, dowiedziałam się już, ze można zejść z ceny tego typu ogrzewania do całkiem rozsądnej, jest to estetyczne i całkiem super jeśli chodzi o komfort cieplny. Bardzo mnie to wszystko cieszy. Zatem na koniec zapytam z czystej ciekawości: dlaczego zatem nie jest to powszechny typ ogrzewania? Może jest jeszcze jakieś 'ale', które do tej pory jakoś tu umknęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.12.2004 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 ................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.12.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Dzięki tom właśnie o czymś takim myślałem. Nie przy oknie balkonowym bo to można rozszczelnić, ale w planowanym projekcie mam 6 okien h=2m, to zaczynam myśleć jak to ogrzać. Co myślićie o rysunku w "M"? Ściana fundamentowa, styropian, koryto, styropian, posadzka?Jaki ten styropin, żeby np. po 20 latach nie trzeba było robić odkrywki całego salonu?Czy można na czymś takim ułożyć klepkę parkietową?Co z cyklinowaniem? Nie będzie fruwało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 09.01.2005 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Podnoszę wątek w związku z dwoma problemami jakie mi się nasunęły w międzyczasie. Chodzi o wykusz. Mój projekt parteru wygląda tak:http://foto.onet.pl/upload/16/6/_399840_n.jpg Jak widać w wykuszu ma być jadalnia. Zatem czy na kratce osłonowej można stwiać np. krzesło, przy czym trzeba pamiętać, że nóżki są raczej cienkie i inaczej jest rozłożone obciążenie niż przy nadepnięciu na kratę stopą. Poza tym co z wątpliwym komfortem siedzenia prawie na grzejniku?Wykusz nie jest ogromny a kanał ma 30 cm szer. a musi być 25 cm od okna - nie ma siły - ktoś na tym bedzie siedział!Drugi problem to uzupełnianie kratki elementem podłogi. Na lato żeby ochronić grzejnik przed wnoszonym piachem ściąga się kratkę i uzupełnia materiałem podłogowym. U mnie mają być panele, równolegle do dłuższej ściany a wykusz jest trapezowaty i trapezowate będą kanały grzewcze. Jak to potem uzupełnić? Kłaść takie 30 cm ścinki paneli obok siebie? Przecież to będzie wyglądać ohydnie i rzucać się w oczy - w wykuszu jest dużo słońca. Przy wyjściu na taras tego problemu nie ma - wstawiony cały panel na dlugość kanału i po krzyku.Macie jakieś sugestie, zwłaszcza a propos pierwszego problemu - czy można 'siadać' krzesłem na kratce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.01.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Marzanna. A czemu nie zastosujesz w tym wykuszy ogrzewania podłogowego + bardzo niskie grzejniki podokienne? Stawiać krzesło na kratce można bez problemu. Myślę sobie, iż może być nawet całkiem przyjemnie gdy podczas biesiadowania jest ciepło w nogi. Szybciej uderza do głowy Widziałem gęste, sztywne kratki z nierdzewki o odstępie między "szczebelkami" 7mm i całkowicie płaskiej powierzchni górnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 09.01.2005 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Marzanna. A czemu nie zastosujesz w tym wykuszy ogrzewania podłogowego + bardzo niskie grzejniki podokienne? . Chcę mieć panele a nie gres natomiast nie ma takich niskich grzejników - okna w wykuszu są do samej ziemi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.01.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Najniższe znane mi mają 15cm wysokości + nóżki.Jeśli wykluczasz wąskie wysokie grzejniki na filarach narożnych faktycznie pozostaje Ci kanałówka. Wypełnienie letnie pokryw zrobiłbym tak: położył panele na całości wykusza i wyciął w nich okienka zgodnie z rzutem pokryw (kanałów). Wycięte elementy wkleiłbym w pokrywy - prosto- ukośnie- jak trzeba. Wówczas rysunek całej uzupełnionej podłogi pozostałby identyczny.Można również pobawić się dodatkowo w intarsje drewnem w ramkach ale to już wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 09.01.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 cuś mi tu nie pasuje , albo czeguś tu nie rozumię ciemny jakiś jestem albo co ?????????????????????????????????????????????????????????? grzejniki kanaowe VASCO , PURMO , JAGA itp są grzejnikami typu konwektorowego a zatem wymagają dostarczenia mediów temp. 75st.jak to się ma do zasilania z pieca kondensacyjnego , który to aby spełniał swoje zadanie kondensacyjne wskazane jest aby pracował na ,, niskich parametrach ,, b. jak to pogodzić bezkonfliktowo z podłogówką w innych pomieszczeniach ??? pewnie można to jakoś wykonać , ale czy aby nie jest to sztuka dla sztukii czy efekt finansowy przedsięwzięcia jest do przełknięciaChodzi mi tu o spalanie gazu w piecu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ed 09.01.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 właśnie Murman, ma m te same watpliwości. W salonie nie chce mieć grzejników na ścianach- więc przy drewnianej podłodze pozostają mi tylko grzejniki kanałowe. Jednak drewno na podłodze przewiduję też w sieni, korytarzu, kuchni - i wtedy jak tam rozwiązac problem ogrzewania - w kuchni nie wchodzi w grę grzejnik na ścianie, a bardzo bym chciała drewno na podłodze. Może ktoś znalazł rozwiązanie?Jak to wygląda tez z pkt technicznego? PozdrawiamEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.01.2005 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 W twoim przypadku Ed nie zostanie chyba nic innego jak dać wszędzie podłogówkę, chociaż z tym drewnem to nie jestem przekonana, chociaż sama jeszcze rozważam taką możliwość. Jedno wiem: na pewno nie płytki, stąd to myślenie o kanałach.Mnie też interesuje to co napisał MURMAN. Nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eveli 20.04.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Dopisuje się do pytania MURMANA dot. podłogówki, pieca kondensacyjnego i grzejników kanałowych w jednym domku. A co wiecie na temat głośności tych grzejników - podobno dosyć je słychać jak się nagrzewają, czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.04.2005 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 cuś mi tu nie pasuje , albo czeguś tu nie rozumię ciemny jakiś jestem albo co ?????????????????????????????????????????????????????????? grzejniki kanaowe VASCO , PURMO , JAGA itp są grzejnikami typu konwektorowego a zatem wymagają dostarczenia mediów temp. 75st. jak to się ma do zasilania z pieca kondensacyjnego , który to aby spełniał swoje zadanie kondensacyjne wskazane jest aby pracował na ,, niskich parametrach ,, b. jak to pogodzić bezkonfliktowo z podłogówką w innych pomieszczeniach ??? pewnie można to jakoś wykonać , ale czy aby nie jest to sztuka dla sztuki i czy efekt finansowy przedsięwzięcia jest do przełknięcia Chodzi mi tu o spalanie gazu w piecu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! grzejniki konwektorowe (a wiec takze kanalowe) moga tez byc zasilane niskim parametrem. problem w tym ze grz kanalowe maja ograniczona sprawnosc ze wzgledu na praktycznie brak ciepla promieniowania. Niski parametr w instalacji powoduje ze grz musza byc znacznie wieksze niz przy np 75/65. Oczywiscie mozna polaczyc grz kanalowe z innymi w pomieszczeniu, jesli jest na to miejsce lub "polaczyc" je z kominkiem. W przapadku ogrodu zimowego mozna zastosowac drzwi, ktore odcinalyby chlodniejsze pomieszczenie ogrz grz kanalowymi od reszty domu podczas duzych mrozow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.04.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Kiedy grzejniki kanałowe?Gdy nie ma podłogówki a nie chcemy grzejników naściennych, gdy moc podłogówki jest niewystarczająca, gdy chcemy utworzyć kurtynę ciepłego powietrza przy przeszkleniach, we wiatrołapach, drzwiach tarasowo-balkonowych..... Połączenie podłogówki z grz. kanałowymi wydaje się mieć sens z jednego powodu: gdy temperatura spada, "kanałówka" bezzwlocznie, natychmiast podejmuje pracę, natomiast podłogówka powoli swoje ciepło akumuluje.Kanałówka zatem spełniać może ważną funkcję stabilizującą temperaturę pomieszczenia. Niektóre konwektory wydają trzaski przy rozgrzewaniu i stygnięciu lecz zjawisko to występuje przy silnym, gwałtownym impulsie termicznym, gwałtownym wzroście temperatury i nie we wszystkich typach grzejników. Pamiętajmy. iż dla kondensacji temperatura na powrocie ma być niższa niż 56oC a więc temp. zasilania nie jest znowu taka niska, powiedziałbym nawet, ze całkiem normalna, wszak większość kotłów przeciętnie ustawiamy na temp. zasilania 50-60 o C przez większość sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.04.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Pamiętajmy. iż dla kondensacji temperatura na powrocie ma być niższa niż 56oC a więc temp. zasilania nie jest znowu taka niska, powiedziałbym nawet, ze całkiem normalna, wszak większość kotłów przeciętnie ustawiamy na temp. zasilania 50-60 o C przez większość sezonu. nie zgadzam sie tylko w tej kwestii - kazde obnizenie temp zasilania o 5° (przy stalej roznicy zasilanie powrot wymaga zwiekszenia mocy grzejnika przynajmniej o 15%. Obnizenie temp zasialania do 60° powoduje koniecznosc zastosowania grzejnika o 50% wiekszego. czy to duzo? - to oczywiscie jest wzgledne. PS: ten "silny gwaltowny impuls termiczny" jest wlasnie charakterystyczny dla grzejnikow konwektorowych, ktore z racji swoich wlasosci dobrze pracuja na wyzszych parametrach i bardzo szybko stygna przy zamknieciu zaworu lub wylaczeniu pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.04.2005 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Tom Soyer napisał: PS: ten "silny gwaltowny impuls termiczny" jest wlasnie charakterystyczny dla grzejnikow konwektorowych, ktore z racji swoich wlasosci dobrze pracuja na wyzszych parametrach i bardzo szybko stygna przy zamknieciu zaworu lub wylaczeniu pompy obiegowej. Tom: przeczytaj jeszcze raz, ""gwałtowny impuls termiczny" jest właśnie charakterystyczny".... Impuls nie jest charakterystyczny......Szybkie stygnięcie to wielka zaleta, gdyż czyni ogrzewanie ekonomiczniejszym awahania temperatury w pomieszczeniu są minimalne. Każdy typ grzejnika lepiej pracuje (jest znacznie mocniejszy) na wyższych parametrach, na niższych parametrach wszystkie grzejniki grzeją niemal wyłącznie drogą konwekcji czyli są "konwektorami". Uzupełnienie ogrzewania podłogowego w inne ogrzewanie szybkie np. grzejniki kanałowe, ma uzasadnienie w okresie wiosenno-jesienny gdziemoże ono w zupełności wystarczyć bez konieczności "odpalania" podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.04.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Tom: przeczytaj jeszcze raz, ""gwałtowny impuls termiczny" jest właśnie charakterystyczny".... Impuls nie jest charakterystyczny......Szybkie stygnięcie to wielka zaleta, gdyż czyni ogrzewanie ekonomiczniejszym a wahania temperatury w pomieszczeniu są minimalne. wydaje mi sie ze czasami zaleta tez jest duza pojemnosc cieplna i wolne stygniecie grzejnikow np w CO opalanym drewnem. Dzieki duzej pojemnosci cieplnej unika sie wahan temperatury w pomieszczenu. oczywiscie szybkie stygniecie to tez zaleta ale raczej w ukladach ogrzewanych gazem. Każdy typ grzejnika lepiej pracuje (jest znacznie mocniejszy) na wyższych parametrach, na niższych parametrach wszystkie grzejniki grzeją niemal wyłącznie drogą konwekcji czyli są "konwektorami". a grzejniki zeliwne, lazienkowe, plytowe ...? im wyzszy jest parametr CO tym bardziej wzrasta udzial konwekcji (zalezy on oczywiscie tez od konstrukcji i materialu grzejnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.04.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Tom: wręcz przeciwnie- przy dużej pojemności wodnej wahania temperatury w pomieszczeniu są właśnie znacznie większe, gdyż po osiągnięciu żądanej temperatury, grzejniki jeszcze długo nadal grzeją -wysoka bezwładność układu.Dla kotłów opalanych drzewem ekonomiczniejszy jest moim zdaniem zbiornik buforowy magazynujący nadwyżkę ciepła natomiast bezpieczniejszymi (a nie ekonomiczniejszymi) są grzejniki o większej pojemności wodnej. Twoja uwaga o wzroście konwekcji dotyczy "czystych" konwektorów, tzn. takich w których element grzejny (wkład grzewczy) nie styka siębezpośrednio z obudową. Grzejnik np. płytowy również jest grzejnikiem o głównie konwekcyjnym sposobie oddawania ciepła do otoczenia , właśnie w niższych temperaturach.W cyfrach bezwzględnych oczywiście ilość mocy oddawana przez konwekcję będzie większa w wyższych temperaturach, natomiast procentowy udziału konwekcji w oddawaniu ciepła do otoczenia będzie zawsze większy w temp. niższych, czyli wówczas gdy promieniowanie cieplne jest zupełnie śladowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts