tom soyer 22.04.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Tom: wręcz przeciwnie- przy dużej pojemności wodnej wahania temperatury w pomieszczeniu są właśnie znacznie większe, gdyż po osiągnięciu żądanej temperatury, grzejniki jeszcze długo nadal grzeją -wysoka bezwładność układu. Dla kotłów opalanych drzewem ekonomiczniejszy jest moim zdaniem zbiornik buforowy magazynujący nadwyżkę ciepła natomiast bezpieczniejszymi (a nie ekonomiczniejszymi) są grzejniki o większej pojemności wodnej. czy dodanie zbiornika buforowego nie zwieksza bezwladnosci ukladu? duza pojemnosc cieplna ukladu CO jest wada kiedy w pomieszczeniu czesto ma sie zmieniac temp w pomieszczeniu (np kilkakrotnie w ciagu dnia). jesli temperatura ma byc stala duza pojemnosc cieplna pomaga w utrzymaniu wzglednie stalej temp pomieszczenia niezaleznie od wahan temp na kotle. oba te rozwiazania potrafia byc ekonomiczne a pomoc ma w tym automatyka. Twoja uwaga o wzroście konwekcji dotyczy "czystych" konwektorów, tzn. takich w których element grzejny (wkład grzewczy) nie styka się bezpośrednio z obudową. ?? nie wiem o co chodzi - konwekcja to konwekcja - zalezy od powierzchni i roznicy temperatur pomieszczenia i radiatora Grzejnik np. płytowy również jest grzejnikiem o głównie konwekcyjnym sposobie oddawania ciepła do otoczenia , właśnie w niższych temperaturach. prosze porownac rozne wykonania grzejnikow plytowych i sprawdzic roznice w mocy np grzejnika 21 i 22. Dodanie radiatora powoduje kilkudziesiecioprocentowy wzrost wydajnosci. Gdyby plyty grzejnika oddawaly cieplo przede wszystkim na drodze konwekcji, dodanie jednego radiatora wiecej nie mialoby takiego wplywu (grzejniki kanalowe moga miec po 5 i wiecej radiatorow) W cyfrach bezwzględnych oczywiście ilość mocy oddawana przez konwekcję będzie większa w wyższych temperaturach, natomiast procentowy udziału konwekcji w oddawaniu ciepła do otoczenia będzie zawsze większy w temp. niższych, czyli wówczas gdy promieniowanie cieplne jest zupełnie śladowe. promieniowanie i konwekcja konwekcja zalezy jak juz wspomnialem od roznicy temperatur pom i grz oraz jego powierzchni. Promieniowanie zalezy przede wszystkim od temp zrodla (ma ona wplyw na dlugosc fali - szczegoly mozna doczytac). Stad roznice w odczuwaniu ciepla pochodzacego z konwekcji i promieniowania. wydaje mi sie ze w watku chodzi o praktyczne zastosowanie grz kanalowych. moge wam powiedziec jak to jest u mnie w biurze: grzejnik umieszczony jest w kanale z odplywem do kanalizacji. co 6m podnosi sie kratke, wlacza kärchera i po bolu. Mozna jakis grzejnik latwiej umyc? Jest grzejnik ktory mniej zajmuje miejsca w pomieszczeniu? Przy ktorym szyby nigdy nie beda zaparowane (podlogowka? - ktos to sprawdzil)? Czy koszt podlogowki bedzie nizszy od grzejnika kanalowego ? - watpie. Jest jednak wada takiego rozwiazania: sterowanie - oczywiscie grzejnik trudno zamknac nie podnoszac kratki. "U mnie" jest BMS ktory zamyka grzejniki przy otwarciu okna. Mozna to tez prosciej rozwiazac ale zawsze to dodatkowy koszt. Moze udaloby sie go pokryc z zaoszczedzonych zaworow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 23.10.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 podciagam,moze ktos juz uzytkuje takie grzejniki i podzieli sie doswiadczeniem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 05.05.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 No właśnie - trochę czasu minęło, więc może grzejniki kanałowe stały sie bardziej popularne ?Użytkowników lub znawców tematu prosze o odpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.05.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 W ostatnim sezonie budowlanym poczyniłem trochę takich przypadków i we wszystkich były to grzejniki firmy zender Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 05.05.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 A to takie z półki za 10000 zł czy tańsze ? I jakie widzisz w nich największe wady ? Może nie ma wcale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.05.2007 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Plum - dołączam. W związaku z planowanym 4x2,5-metrowym przeszkleniem w salonie (tak, tak - cztery razy dwa-i-pół) temat mnie zaczął interesować. Problemem jawi mi sie jedynie wysokotemperaturowość tego ustrojstwa. Nie da się jakos zrobić mniejszej temp. niż te 75/65 nie tracąc zupełnie skuteczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.05.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Plum - dołączam. W związaku z planowanym 4x2,5-metrowym przeszkleniem w salonie (tak, tak - cztery razy dwa-i-pół) temat mnie zaczął interesować. Problemem jawi mi sie jedynie wysokotemperaturowość tego ustrojstwa. Nie da się jakos zrobić mniejszej temp. niż te 75/65 nie tracąc zupełnie skuteczności? Zastosowac scienne - max 50/40 i 20 w pomieszczeniu daje 275W z m2, albo podlogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.05.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Podłogowe będzie wszędzie (ale rym). Te kanałowe pełniłyby jedynie funkcję "kurtyny powietrznej" przy tym nieszczęsnym przeszkleniu. Zajmuje całą ścianę i boje się chłodu po nerkach. Zagęszczenie podłogówki w tym miejscu nie da chyba takiego efektu... Czy ew. wejście w wersję wyposażoną w wentylatory rozwiązałoby problem? Wentyle pomnażają moc grzewczą wielokrotnie, wiec spadek związany z niższą temperatura zasilania może nie byłby tak dokuczliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.05.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 A - a ścienne nie bardzo jest gdzie dać, jak ściana jest ze szkła Obok też albo szkło, albo gips karton z drzwiami suwanymi weń schowanymi albo pustka (salon jest otwarty). Ale o ściennym możemy pogadać w kontekście innych pomieszczeń (właśnie przeglądam Waszą stronę) PS. A ta Wasza "rura siatkowa Paradigma" to się nie nadałaby do takiego kanału? Na jakich parametrach to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 08.05.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 moni89 A to takie z półki za 10000 zł czy tańsze ? I jakie widzisz w nich największe wady ? Może nie ma wcale ? Bez przesady średnia cena to w granicach 1000-1500 zł montowałem tez 4m długości i ten kosztował 2300 ale to też zależy od mocy a nie od długości Widziałem grzejniki kanałowe różnych firmie są dobre jakościowo i jak żadne mają bardzo dużą moc w stosunku do długości grzejnika Wadą może być tylko cena ale są jeszcze i Regulusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 08.05.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Grzejniki kanałowe tak jak i wszystkie mogą pracować na niższych parametrach zasilania tylko grzejnik musi być większy Grzejniki z nadmuchem można montować nawet na piętrze ponieważ wymagają kanału o głębokości 7 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.05.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 niezły To powiedz - szyba ma 4 metry długości i chce tam zrobić kanałowy z nadmuchem. Jaki byś wystawił za to rachunek? No i czy można to zasilić np. 50/40 i wciąż oczekiwać jakiegoś efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 08.05.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Tu możesz poczytaćhttp://www.zehnder.com.pl/index.php?b=1&m=7&p=1ja osobiście jeśli mam taki przypadek to kontaktuje się zawsze z przedstawicielem handlowym w tym przypadku Zendera i on mi doradza i wyliczą nigdy nie działam na zasadzie u Kowalskiego działało to tu tez powinno Jak by co to służę nr. telefonu do zehndera zawsze pomogą dobiorą i wycenią a ja dorzucę rabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.05.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 A - a ścienne nie bardzo jest gdzie dać, jak ściana jest ze szkła Obok też albo szkło, albo gips karton z drzwiami suwanymi weń schowanymi albo pustka (salon jest otwarty). Ale o ściennym możemy pogadać w kontekście innych pomieszczeń (właśnie przeglądam Waszą stronę) PS. A ta Wasza "rura siatkowa Paradigma" to się nie nadałaby do takiego kanału? Na jakich parametrach to działa? Seryjnie PLG nie było rozważane jako kanałowe ogrzewanie, przynajmniej ja nic nie wiem na ten temat w tym momencie. Działa na parametrach maksymalnie 60/40 ti=20 ma moc 195W;215W;250W/mb w zależności od obudowy. Będąc na twoim miejscu zrobiłbym podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.05.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Ale to "PLG" to jest de facto po prostu robudowany radiator, czyli grzejnik. W tej wersji "Hypokautycznej" właśnie tak działa - uwalnia konwekcyjnie ciepło do góry. No i seryjnie ma byc stosowane w kanałach, tylko jeszcze bardziej zabudowanych. Podłogówka będzie tak, czy siak. To ma być tylko dodatek zabezpieczający przed podmuchem zimna od tej szklanej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.05.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Jak by co to służę nr. telefonu do zehndera zawsze pomogą dobiorą i wycenią a ja dorzucę rabat Why not - kupił, nie kupił - potargować warto Może coś innego kupie - np. drabinki do łazienek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek m 08.05.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Depi- ty szukasz grzejnika kanałowego który ogrzeje cały pokój czy raczej będzie stanowił tylko kurtynę przy oknie ( żeby nie parowało i nie "wpadał" chłodek z pola? Przy kurtynie będzie niższa cena grzejnika, i raczej dużo niższa niż 10 tyś. przy kompletnym ogrzewaniu radzę iść na głębokość. Wiadomo że wyższy wymiennik będzie droższy, ale kupisz mniej kratki na górę - to ona robi cenę, dodatkowo grzejnik będzie krótszy. Mail do mnie: [email protected] - jak chcesz to podam tel do dyr. technicznego firmy która robiła kanałówkę jako ogrzewanie na pompie ciepła.I chodzi, grzeje i nie dyskutuje że NIE-POWINNAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek m 08.05.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Jeszcze słówko na temat brudzenia- można na lato założyć podest pełny zamiast kratki. Wtedy chodząc z grila na tarasie po sok do kuchni nie traktujemy naszej kratki czy podestu- zwał jak zwał- jako wycieraczki. W zimie nie chodzimy na taras - chyba że ktoś lubi odśnieżony taras . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.05.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 zbyszek m Ma TYLKO DZIAŁAĆ JAKO KURTYNA żeby nie parowało i nie "wpadał" chłodek z pola. Na całym parterze będzie podłogówka. Jest ta szklana ściana (jak ktoś się nudzi, to w moim dzienniku są wizualizacje) i się boję, że mimo dobrych okien będzie zimą wiało. Tylko tyle. Kontakt bardzo chętnie przyjmę - coraz bliżej jestem pompy ciepła z powodu alergii na papierologię i konieczność załatwiania, jeżdżenia, czekanie i generalnie p...lenia się z gazownią. Pompę kupię, zainstalują i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek m 09.05.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Depi- Wysłałem namiar na maila. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts