Depi 09.05.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Podziękowałem Ci prywatnie, dziękuję także publicznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 18.06.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 A tu kilka linków.W czwartek mam spotkanie w pracowni moich projektantów z panią z vasco i będziemy mierzyć i cenić. dam znac co i jak. http://www.brugman.pl/brugman.htm http://www.verano-konwektor.pl/grzejnik_kanalowy_verano.html http://www.regulus.com.pl/ http://www.vasco.be/polish/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.06.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Cenowo to tylko Verano mieści się w granicach rozsądku. Najlepszy byłby taki z wiatrakiem, ale 5.000 za grzejnik to mnie szlag trafi na miejscu... Czy więcej nawet za 400cm. Opisz koniecznie wrażenia po spotkaniu. Mnie jedno zastanawia - któryś *chyba regulus) podaje cene za wszystkie elementy osobno i wychodzi, że nie sam grzejnik robi taką cenę, tylko ta kratka! A jakby dać taką do zrobienia komuś, to można cenę chyba o połowę zbić... Tak tylko głośno myslę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 19.06.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 No właśnie. Ja będę miał regulusy, w sumie ponad 7m kanałów i cena kratek mnie zabija Nie mam za bardzo czasu poszukać kogoś, kto by takie coś zrobił "chałupniczo" więc gdyby ktoś wynalazł mistrza to proszę o szybkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.06.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Chcesz metal czy drewno? Jakbym znalazł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 21.06.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Hej ho, ho No więc jestem po spotkaniu z przeuroczą panią z Vasco ( grzejniki vasco i brugman to to samo). Okazuje się że Grzejniki Kanałowe to nie jest taka wcale rzadkość i ekstrawagancja - no moze jedynie cenowa. Dla orientacji: DOM PARTEROWY, powierzchnia z przeszkleniami do samej ziemi to salon połączony z jadalnią, nad którymi jest tzw. Pustka i to własnie przy tych przeszkleniach planujemy grzejniki kanałowe szt. 2 Na tak dużą powierzchnię wchodzą według VASCO tylko 2 największe GŁĘBOKO KANAŁOWE czyli: OKNO PRZEUWNE TARASOWE 4,5dł a pod nim kanał o głębokości 55cm i długości 330cm cena:4289złOKNO FIX JADALNIA sięgające do samej ziemi pod nim kanał 190cm cena 2370zł Do tego naliczyć trzeba ok 3tys zł na kratki. oczywiście dodatkowo, w tej części domu jeszcze 3 "zwykłe" grzejniki + 2xsypialnia, +2x łazienka + 1x antresola. lekko licząc na ogrzanie 600m3 kubatury potrzeba ok 27000W i kwoty po cenach VASCO KANAŁ + VASCO DEKORACYJNE ok 16tys zł. lub ok.11tys zł VASCO KANAŁ+ zwykłe kalafiory w sypialniach. Tak czy inaczej wiemy jakie wanny w wylewce na kanały a nad grzejnikami mam czas dumać jeszcze grubo ponad rok i wybrać firmę. Droższe od Vasco są tylko te: http://www.anb.com.pl/jaga/clima_canal.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.06.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Tia. Tylko jak je wstawić w wylewkę - bez żadnego styropianu? Troche ciepła będzie sobie wesoło spierniczać. Poza tym 55cm to jakiś kosmos - wyjdzie przecież poniże chudziaka! To te wanienki trzeba już w piachu zakopać??? Bez sensu... No i chcesz te kratki czy nie? Bo już zacząłem szukać wykonawcy i coś nawet może mi się uda wykombinowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 21.06.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Hej Depi! Pewno, że chcę. Mnie grzejniki wychodzą ok 4 tys. a same kratki drugie tyle Ja się raczej zdecyduję na produkt bogusława czyli regulusy. Btw. dlaczego tak kosisz niemiłosiernie za te kratki? Czy ktoś może coś napisać (bogusław też oczywiście) o sensie stosowania blend/membran w kanale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 21.06.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Kwestia samej dziury na wannę też mnie interesuje. Ja już mam chudziak, nie planowałem kanałów wcześniej. Zawsze sobie to wyobrażałem, jako identyczny przekrój jak przy reszcie podłogi tzn. beton, papa, folia, styro Ktoś to może zweryfikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.06.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Hej Depi! Pewno, że chcę. Mnie grzejniki wychodzą ok 4 tys. a same kratki drugie tyle Ja się raczej zdecyduję na produkt bogusława czyli regulusy. Btw. dlaczego tak kosisz niemiłosiernie za te kratki? OK - sorry, pomiliło mi się kto chce kratki a kto nie Jak dobrze pójdzie, to może nawet bardzo tanio wyjdą mnie kratki khe khe... Być może w pracy dadzą radę mi zrobić, tylko jakieś rysunki techniczne musze dać. Nie wisi gdzieś ładny schemat takiej kratki? Ja bym wziął Verano (tańsze, BTW to anagram miasta "Verona" ), ale nie wiem, czy tam jest też opcja "bez kratki" i ew. "bez koryta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.06.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Chyba muszę odszczekąc - wcale nie są droższe regulusy... Kratki tylko mają droższe. Może wziąć grzejniki regulusy i kratki Verano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 21.06.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 witam, - Głęboki kanał to wcale nie bez sensu tylko najzwyczajniejsza praktyka. - 55cm mierzy się od poziomu podłogi np. klepki drewnianej w dół - więc w piwnicy tego nie montujesz. - Płytkie kanały i płytkie kanały z wentylatorami montuje się tylko z konieczności technicznych np. dla budownictwa wielorodzinnego. mają mniejszą wydajność.- Pod tzw.wannę stalową idzie folia wodochronna oraz od 10 do 15cm styropianu nic nie ucieka w dół- sam grzejnik w w wannie NIE JEST MOCOWANY centralnie a pod jedną z jej ścian, grzejniki działają na zasadzie konwekcji.- a Regulus ma fatalne wykonastwo, widziałem i niebo a ziemia. A tu wystarczy zerknąć i ma się cały montaż jak na dłoni:http://www.vasco.be/polish/downloads/instrukcjaVASCOGK.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.06.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 woland1980 Sorry, ale 55 cm przebija podłogę (2cm), wylewki (6-10cm) styropian (10-12cm), izolację przeciwodną i jedzie dalej w dół zagłębiając się w piasek o ok. 30 cm! To jest nonsens! Musisz wstawić tą wanienkę w piach zanim wylejesz chudziak :lol: :lol: To ja zostaję przy 9-10cm (choć te regulusy cośtam XL mnie nęcą - 7cm). Nawet zbyt dużo styropianu nie będę musiał wyrzucać. Wtedy to ma sens - grzeję dom, a nie piasek pod nim (może jakaś hodowlna żółwi morskich? ) Mówisz, ze regulusy do bani? Może ktoś jeszcze zabierze głos? Nie muszą ładnie wyglądać, byleby dobrze działały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 21.06.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Hej sorry:-) Nie wiem jakie masz fundamenty, ale ja nie jestem znawcą w tej materii. Jednak wskazane jest myślenie o tych grzejnikach przed rozpoczęciem budowy, a nie po. Powiem tyle, że rozmowa była przy naszych architaktach - jesteśmy w fazie projektowania - i takie pytanie lub zdziwienie z ich strony nie padło:-) A piachu nikt grzać nie zamierza:-) i wybacz ale na razie zostanę przy opini fachowców:-), którzy zwracaja uwagę, że po pierwsze fundamenty domu mają ponad 1m głębokości a po drugie, że takie grzejniki działają konwekcyjnie a nie promiennie, więc ogrzewają tylko powietrze, które wędruje do góry a nie do dołu - inaczej, czym większa rynna tym i większa konwekcja.fizyka. Ofertę dostałem z 3 firm: Brugman, Vasco i Verano i w każdej z tych ofert były grzejniki GłębokoKanałowe odpowiednio od 40 do 55cm. Więc moze poprostu czegoś nie bierzesz pod uwagę? Nagle wszyscy się mylą? Pamiętaj też że to jest indywidualne wymiarowanie do dość nietypowego salonu - z pustką nad nim i taflami 450cm na 269cm.... Nie mówię że są do bani Reguluski. Zauważam tylko, że ich wygląd wskazuje na mniej staranne wykonastwo, przy zastanawiająco konkurencyjnej cenie. Co do np. Vasco mozna obejrzeć sobie na Bartyckiej w Warszawie u dostawców lub zobaczyć jak działają np. w salonie HONDY w Warszawie. I dodam, tylko, że ja mam duuuużo czasu na wybór firmy i rozważanie za i przeciw. Także będę czytał sobie i sprawdzał cenniki i decyzję podejmę na szarym końcu. AHA, co do kratek - to jak już zauważyłeś nie ja chciałem, ale oczywiście jeśli znajdziesz kogoś kto tworzy tak samo wytrzymałe i nieawodne i spasowane do kanałów kratki za np. 50% ceny to biorę Technicznie mogą mi to zrobić w ZNTK - kolej ale za jakość estetyczną bym głowy nie dał. A w moim przypadku decydując się na tak drogie rozwiązanie jakim są Kanałowe - wszystko musi byc tip top.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 21.06.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 HEJ.... My tu się przepychamy o jakies kalafiory a ja widzę że podobnie podchodzimy do tematu domu:-) masz piękny projekt YNDYWYDUALNY:-) jak my (własnie kończymy koncepcję) podobny kąt dachu, podobne przeszklenia. CACY bardzo nam sie podoba. Nasi Architekci z dużychrzeczy, robią Szpital Psychiatryczny , hi,hi a tak serio te nasze młodziaki robią Koncepcję dla Orko Group co do Dworca Centralnego w Wawie:-) Łeb maja jak sklep. jeszcze tylko szepnij ile wzięli za metr uzytkowej? Jesli mozesz oczywiście. nasi byli "relatywnie tani" he he... i własnie idę z nimi wyprowadzic małego więc zerknę tu wieczorkiem. Gratulajszens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.06.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Yo, woland1980 Lecę zara do kina, więc krótko: - nie zerknąłem wcześniej na ten link - to byl błąd. Jest na nim jak byk to, o czym mówię - wanna wchodzi normalnie w grunt. Czyli trzeba zrobić jakiś szalunek i wylac beton juz na etapie chudziaka. No i ocieplić by tez wypadało, bo te 5cm co niby mają to jest letko mało. - fundamenty nic do tego nie mają, chyba, że masz płytę fundamentową. To, że fundament schodzi na 120cm to nie znaczy, że masz tam wszędzie beton - tylko na ławach są sciany fundamentowe a między nimi piach/pospółka/inny diabeł. Tak więc te grzejniki będą spoczywać w piachu - tak jak mówiłem. - w pełni konwekcyjnie nic nie działa i te grzejniki nie są wyjątkiem. - ja nie mówię, że ktoś sie myli, ani że te grzejniki nie istnieją, ani nawet, że nie da się tego zrobić (bo się da), tylko że dla mnie tak wysokie są bez sensu - bo to już można zwykły konwektor włożyć do takiego kanału, jak się go już wybetonowało zawczasu i zaizolowało odpowiednio. Po porstu uważam, że wersja 9cm w wylewce jest rozsądniejszym pomysłem i ja się będę tego trzymał ALE - różnica zdań między nami wynika zapewne z tego, że mamy inne założenia projektowe. Dla mnie kanałowe ma być tylko kurtyną przed moim oknem tarasowym (4x2,5 - skubańcu masz większe ), a nie podstawowym źródłem ciepła. U mnie ogrzewać dom będzie podłogówka - to tylko ekstra. Dlatego zapewne Ty musisz mieć takie kolosy, mi wystarczą (chyba) te najmniejsze. Ot i tyle - z kratkami "sie zobaczy". Wkurza mnie ich cena, bo za co tyle kasy??? - o projekcie mi nic nie mów. Poza tym to, co w Sienniku to już nieaktualne - mamy nową wersję, już ostateczną, z wczoraj. Przystępować będziemy do wnętrz. Ale może dyskucję pokontynuujmy w moich komentarzach (bo Twoich jeszcze nie ma)? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek m 22.06.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Do : KiZ Grzejnik kanałowy ( wymiennik) w wannie jest mocowany asymetrycznie do osi kanału- czyli pod jedną ścianą. Jeżeli grzejnik jest znacznie niższy niż kanał ( tzn nad grzejnikiem jest kilka-kilkanaście cm ) to blenda dzieli kanał na częsć ssawną i część "wypuszczającą" ogrzane powietrze- żeby się nie mieszało. Im grzejnik głębiej w kanale to blenda wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 22.06.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 @DEPI Kończąc wątek czy głęboko, czy płytko, przyznam że zastanowię się też nad opcja którą Ty propagujeszcz, czyli kanały jak kurtyna, a reszta z normalnych grzejników. Niech porobią pomiary i zobaczymy. Idę do komentoania twojego dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 25.06.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Zbyszek - dzięki za odpowiedź. Uważasz zatem, że warto "toto" instalować i jakie są warunki brzegowe, np minimalna wysokość krawędzi wanny nad grzejnikiem? Czy ktoś ma pomysł lub mógłby napisać jak przygotować samo "koryto" pod kanał? Czy robić takie same warstwy jak w wylewce tzn. wybetonować w szalunku, dać pape i styro? Czy tylko obłożyć wannę styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.06.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 No w linu wolanda jest, że jedziemy z całością (beton, papa) i to ma sens - przecież nie zrobisz sobie wieeeelkiej dziury w izolacji przeciwwodnej, prawda? Oni rezygnują tylko ze styro, co tez nie jest chyba dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts