woland1980 25.06.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Tak jak napisał Depi. W tym linku pod jedną z moich wypowiedzi jest dokładna instrukcja jak co po koleii.... Jednak kluczowym pytaniem pozostaje to jakiej głębokości ma być owa wanna. Płytki czy głęboki kanał. I to jest pytanie dla mnie najważniejsze na dzień dzisiejszy, pierwsza odpowiedź nadeszła z Regulusa: "Witam! W pana przypadku proponuję zastosować "na wejściu"" na taras grzejnik kanałowy: Quattro maxi 200 x 2 szt. 750 PLN x 2= 1500 PLN wannie 300-350 /265 4,5 mb ( głebokość 265mm, długości 4,5 mb) 78 PLN x 9 = 702 PLNramka Alu Uni 350 4,5 mb 80 PLN x 4,5 = 360 PLNPodest wg wyboru 350 4,5 mb wg wyboru cena x 4,5 mbblenda 4 szt. 30 PLN x 4 = 120 SUMA 2682zł NETTO Moc grzejnika 3700 W (75/65/20)Brakującą moc uzupelnić ściennymi np. RD6 lub Dubel R4/200 canal x 2 szt. 1460 PLN x 2 = 2920 PLNwanna 300-350/ 500 4,5 mb ( głebokość 500mm, długośc 4,5mb) 156 PLN x 9 = 1404 PLN ramka Alu Uni 350 4,5 mb 80 PLN x 4,5 = 360 PLNPodest wg wyboru 350 4,5 mb wg wyboru cena x 4,5 mb SUMA 4684zł NETTO Moc grzejnika 7000 W (75/65/20)Brakującą moc uzupelnić ściennymi np. RD6" I CO WY NA TO? Znów wychodzi duży grzejnik... zobaczymy co powiedza z Verano, Convectora i Brugmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 25.06.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 A oto coś zupełnie innego z VERANO: "Dzień dobryAby ogrzać tak duże pomieszczenie, należało by zainstalować urz±dzenia grzewcze o mocy ok.15kW. Problem rozwi±zały by trzy głębokie kanały 3-metrowe każdy po 5 kW. Dwa przy wej¶ciu na taras, a jeden pod oknem w kuchni.Ale s±dzę że będzie rozs±dniej, rozmie¶cić Ľródła ciepła w miarę równomiernie po pomieszczeniu, by unikn±ć skraplania pary wodnej, na chłodnych fragmentach ¶cian, bior±c pod uwagę częstotliwo¶c używania kuchni, oraz kominka. Natomiast grzejniki kanałowe potraktować jako zaporę przed zimnym powietrzem z przegród oszklonych.Z poważaniem" Przyznam, że przemaiwa do rozumu, dopytuję się jeszcze co by polecił na taką zaporę i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacob 04.09.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 woland1980 No i jak? Znasz odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIK27 04.09.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 OD ROKU MAM DWA KANAŁOWCE VERANO (3 i 2 metrowe 0,55 m gł. )SĄ BARDZO WYDAJNE. JEDNAK ZROBIŁEM BLAD I NIE ZAMOWILEM ORYGINALNYCH KRATEK(BYLY ZA DROGIE ) TYLKO ZROBILEM JE U STOLARZA. . . OKAZALO SIE ZE ZA BARDZO TLUMIA PRZEPLYW POWIETRZA I SPADLA ICH WYDAJNOSC. PAMIETAJCIE ! KUPUJCIE GRZEJNIKI ZAWSZE Z KRATKAMI MIMO ICH WYSOKIEJ CENY . . .DO GRZEJNIKA POTRZEBA JESZCZE TERMOSTATU Z KAPILARA DLUGOSCI MIN.2,5M. (cena ok. 145 zl.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 06.09.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Z Waszych rozważań wynika, że te kanałowe są droższe od tradycyjnych grzejników. Czy analizowaliście konkretnie, jakie to są różnice dla konkretnego pomieszczenia i konkretnego zapotrzebowania na moc? Będę wdzięczny za przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIK27 07.09.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Z Waszych rozważań wynika, że te kanałowe są droższe od tradycyjnych grzejników. Czy analizowaliście konkretnie, jakie to są różnice dla konkretnego pomieszczenia i konkretnego zapotrzebowania na moc? Będę wdzięczny za przykłady. LICZAC TYLKO PIENIADZE TO KANALOWCE ZAWSZE WYJDA DROZEJ. LICZAC ZAPOTRZEBOWANIE TRZEBA PAMIETAC O DODANIU NIECO MOCY. JA DODALEM 10% I NISTETY JEST TO ZA MALO . . . SLYSZELEM ZA INSTALATORZY DODAJA NAWET 25%. I CHYBA SLUSZNIE. . . JEST JEDNA DUZA PRZEWAGA KANALOWCOW. NIE ZAJMUJA MIEJCA NA SCIANACH MAMY WIEC WIEKSZE I BARDZIEJ USTAWNE POKOJE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 07.09.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 No domyślam się, że będzie drożej, ale ciekawy jestem jaka jest skala tej różnicy. Mam salon 32mkw. Jakie wg Was byłyby różnice pomiędzy wariantami: A> ogrzewanie tylko kanałowymi B> ogrzewanie tylko grzejniczkami na ścianie (stalowe, płytowe) Nie chodzi o aptekarską precyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIK27 08.09.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 NIESTETY JA NA TO NIE ODPOWIEM PRECYZYJNIE BO MAM OGRZEWANIE MIESZANE (KANAŁOWE+STALOWE PANELOWE). KOSZT KANAŁOWCA ; GRZEJNIK 2800zł , (300cm dł, 55cm gł,35cm sz) , KRATKA MASKUJĄCA 190zł, TERMOSTAT 180zł, WYKONANIE OTWORU POD GRZEJNIK + OCIEPLENIE 350zł , MONTEŻ 50zl. CENY NETTO ! NIESTETY TYLE TO KOSZTUJE. GRZEJNIK MA MOC ok.4500W. MOIM ZDANIEM TE GRZEJNIKI SĄ DLA PASJONATÓW LUB DLA BOGACZY.JA POZWOLIŁEM SOBIE NA DWA W SALONIE I SYPIALNI . SĄ POD DRZWIAMI BALKONOWYMI SZEROKOŚCI 3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.09.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 No domyślam się, że będzie drożej, ale ciekawy jestem jaka jest skala tej różnicy. Mam salon 32mkw. Jakie wg Was byłyby różnice pomiędzy wariantami: A> ogrzewanie tylko kanałowymi B> ogrzewanie tylko grzejniczkami na ścianie (stalowe, płytowe) Nie chodzi o aptekarską precyzję Zapotrzebowanie twojego salonu to pewnikiem od 13ooW do 22ooW. C> ogrzewanie ścienne Przy temperaturze pośredniej 25K mamy 275Wm^2. Potrzeba od 4,7m^2 do 8m^2 ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekexpert 03.10.2007 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Grzejnik kanałowy bedzie droższy od ściennego około 3 - 4 razy - oczywiście za tę samą wydajność. Grzejniki te oddają ciepło na zasadzie zjawiska konwekcji, a do tego potrzebny jest komin konwekcyjny, ktory w kanale jest krótki i dodatkowo sam kanał utrudnia konwekcję. Grzejnik naścienny ma wyższy komin konwekcyjny i ułatwiony przepływ powietrza i będzie dużo, dużo mniejszy. Jak dodacie sobie do tego cenę wykonania kratki na całej długości to wychodzi cena. Nieprawdą są też te rzeczy o kotłach kondensacyjnych. Niektóre grzejniki konwekcyjne mają tak efektywny i dobrze zaprojektowany wymiennik, że mniej tracą na wydajności niż płytówka. Wystarczy porównać współczynniki korekcyjne i nie pisać tych bzdur o słabszej sprawności przy niskich parametrach zasilania. Chodzi tylko o odległości rurek i gęstość lameli - to musi być optymalnie dobrane - warto zwrócić uwagę czy grzejnik ma pofalowane lamele - to zwiększa jego sprawność i wydajność. Czyszczenie to też nie jest problem - bo się go poprostu odkurza odkurzaczem - tylko musi mieć lakierowany proszkowo wymienik, bo do "żywego" aluminium kurz się przyczepia i trudno go oderwać. Lakiery proszkowe uzywane do malowania tych wymienników czsami mają właściwości eliminujące część bakterii z powietrza. Na lato kanał przykrywa się płytą dociętą przez stolarza przy kładzeniu podłogi - i już - co to za problem. A cena pozostaje ceną - nie ma dobrych rzeczy i tanich. Kratek sobie sami nie wykonujcie, bo to wychodzi trochę taniej a efekt może być mizerny i jeszcze ograniczyć wydajność grzejniki - porządne firmy podadzą Wam współczynniki korekcyjne na gęstość kratki - jak nie mają to lipa (np. Vasco nie przyjmuje współczynnika korekcyjnego i nie posiada takich danych). Nie dajcie się namówić na jakieś taniochy Regulusa czy Verano bo są to firmy, które istnieją na rynku od paru lat i nie mają doświadczenia. Popatrzcie w listy referencyjne - jeżeli są te grzejniki w poważnych obiektach apartamentowych i biurowcach tzn. że dobre - taki inwestor zna się przecież i z jakiegoś powodu płaci za lepszą firmę - zresztą posługje się też projektantem, architektem, wykonawcą - a oni wiedzą co zaprojektować lepiej niż Wy. Im dłużej Firma jest na rynku tym dłużej i lepiej Wam te grzejniki będą działać - większe prawdopodobieństwo. Convector juz raz zbankrutował, a Vasco Brugman musiał kupić na skraju upadku - takie super grzejniki mieli. Ja jeżeli chodzi o kanały mogę polecić tylko dwie firmy - Kampman i Jaga. Oni wiedzą co robią i widać ich w super obiektach. Najlepiej pójść do nich i dogadać się z jakimś handlowcem - przecież oni dają jakieś rabaty - zależy jak się pogada. Nie powiem co ja kupiłem, ale jedną z tych firm i to już parę lat temu i jestem zadowolony. A jak chcecie zaoszczędzić tych parę złotych, bo to takie będą różnice jak sie wszystko policzy to lepiej kupcie grzejniki na ścianę i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.10.2007 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Oj ekspert ekspert........ Najważniejsze, że wyrzucileś to z siebie za czyjąś pomocą. Teraz będzie Ci lżej. Należy nauczyć się żyć obok konkurencji...... To jest nieuniknione i stymuluje. A ludzie mają taniej i to co dawniej było finansowo niedostępne, obecnie jest w zasięgu każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 03.10.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Plum - dołączam. W związaku z planowanym 4x2,5-metrowym przeszkleniem w salonie (tak, tak - cztery razy dwa-i-pół) temat mnie zaczął interesować. Problemem jawi mi sie jedynie wysokotemperaturowość tego ustrojstwa. Nie da się jakos zrobić mniejszej temp. niż te 75/65 nie tracąc zupełnie skuteczności? Zastosowac scienne - max 50/40 i 20 w pomieszczeniu daje 275W z m2, albo podlogowe. Chyba z ogniskiem na środku. Przy takim parametrze i przy rozstawie co 15cm rur maksymalna moc z m2 wynosi 170W i jeżeli zrobiłeś klientom swoim z takim przelicznikiem ( 275W/m2) to gdy przyjdą lepsze mrozy wywal telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.10.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Zastosowac scienne - max 50/40 i 20 w pomieszczeniu daje 275W z m2, albo podlogowe. Chyba z ogniskiem na środku. Przy takim parametrze i przy rozstawie co 15cm rur maksymalna moc z m2 wynosi 170W i jeżeli zrobiłeś klientom swoim z takim przelicznikiem ( 275W/m2) to gdy przyjdą lepsze mrozy wywal telefon Przy warunkach jakie założyłeś zapewne wychodzi 170W/m^2. Przy parametrach 40/30 ti=20stc z metra uzyskujemy 165W. Ogrzewanie ścienne zbudowane jest z takich paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 03.10.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 No ok tylko wcześniej napisałeś że można uzyskac 275W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.10.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Grzejniki kanałowe monyuje się w specyficznym miejscu i ze specyficznych powodów. Przeważnie jest to ogrzewanie wspomagające pod dużymi przeszkleniami. Nie ma tu absolutnie alternatywy typu ogrzewanie kanałowe lub ogrzewanie ścienne... Na której ścianie? Przeciwległej do przeszklenia? Ogrzewanie kanałowe może być nie tylko ogrzewaniem wspomagającym lecz również ogrzewaniem jedynym. Z ogrzewania kanałowego można spokojnie "wycisnąć" moc 1000 W z 1m2 powierzchi kanału grzewczego przy parametrach czynnika 50/40 czyli przy parametrach zbliżonych do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.10.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 No ok tylko wcześniej napisałeś że można uzyskac 275W/m2 Mogę jeszcze napisać, że przy temp.zasilania 55/temp.powrotu 45 oraz temp.pomieszczenia 10stC uzyskujemy 440W/m^2 Nie ma tu absolutnie alternatywy typu ogrzewanie kanałowe lub ogrzewanie ścienne... Na której ścianie? Przeciwległej do przeszklenia? Zasada jest taka, że zapełniamy ściany zewnętrzne i jeżeli powierzchni grzewczej nadal jest za mało to dopiero ściany wewnętrzne. Na przeciw przeszkleń to tak nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.10.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 No właśnie... A ogrzewanie kanalowe lokalizuje sie właśnie dokladnie przed przeszkleniem... Po to by: chłód nie wnikał w głąb pomieszczenia po podłodze po to by: szyby nie byly zaparowane, po to by: ogrzać pomieszczenie w strefie wnikania chłodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 04.10.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Mogę jeszcze napisać, że przy temp.zasilania 55/temp.powrotu 45 oraz temp.pomieszczenia 10stC uzyskujemy 440W/m^2 A jak obliczyliście że uzyskujecie z 1m2 440W. Jeżeli masz DTR-ę tego panelu ściennego to poproszę lub poproszę nazwę producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.10.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 A jak obliczyliście że uzyskujecie z 1m2 440W. Jeżeli masz DTR-ę tego panelu ściennego to poproszę lub poproszę nazwę producenta. PARADIGMA/Arbakus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekexpert 04.10.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Oj ekspert ekspert........ Najważniejsze, że wyrzucileś to z siebie za czyjąś pomocą. Teraz będzie Ci lżej. Należy nauczyć się żyć obok konkurencji...... To jest nieuniknione i stymuluje. A ludzie mają taniej i to co dawniej było finansowo niedostępne, obecnie jest w zasięgu każdego. Pisząc to nie miałem na mysli żadnej konkurencji, tylko to że są rozwiązania lepsze i gorsze, a te Twoje Regulusy są naprawdę badziewne i za takie uchodzą na rynku. Widać jak Cię parę razy moderator pohamował w tej Twojej kampanii reklamowej A ja nie jestem z żadnej Twojej konkurencji - obracam się na rynku, ale z trochę innych powodów, po prostu jestem projektantem instalacji co i to dość dobrym i znanym, mówiąc nieskromnie. Napisałem ten post, bo nie mogę patrzeć jak Ci biedni ludzie na własną rękę męczą się i przewijają pośród gmatwaniny argumentów serwowanych im przez sprzedawców takich jak Ty. Kazdy im miesza w głowach, a oni już się słaniają otumanieni dymem filozofii produkowanych na potrzeby sprzedaży przez firmy grzejnikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts