Sativum 05.02.2022 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Aż się prosi o of-top... Policzmy: 10 000 brutto to ~9000 netto czyli ~7500 bez dochodowego. Czyli 15 000 netto. Uwzględniając urlop 14 000 netto Za 14 000 netto należy: - utrzymać firmę, księgowość (2000) - utrzymać samochód służbowy (leasing na busa plus paliwo 2000) - zapewnić sobie narzędzia, akcesoria: wiertarki, szlifierki, mieszadła, wiertła, tarcze, papiery ściernie i w cholerę innej drobnicy - pracować 6 dni w tygodniu (poniedziałek-piątek roboty, soboty wyceny) - mieć zapas na przestoje, wykruszone roboty w ostatniej chwili - mieć zapas na niewypłacalnych klientów Czy to dużo? Jakby przeliczyć na etat (40 roboczogodzin) raczej nawet nie wyjdzie wyjdzie połowa z tej 14. Jeszcze raz zapytam czy 7 000 netto to duże zarobki za posiadanie fachu w ręku, odwagę i założenie własnej firmy i inwestycje na start? Dzięki za merytoryczną odpowiedź. Życzę każdemu jak najlepiej. Im jesteśmy bogatsi, tym silniejsi. Niemniej w przypadku dawania zleceń interesuje mnie (tak jak np. pracodawcę) uzyskanie podobnego rezultatu za możliwie najniższą cenę. Założenie byłoby ok, gdyby wykonawcy nie zaczynali od "czy potrzebna będzie faktura?" Nawet gdyby wszystko było rozliczane z Fiskusem (bo wiadomo że każdy grzecznie składa każda fuchę do opodatkowania) to i tak myślę że niejeden chciałby wiedzieć 10 tys na rękę + nowe auto + tańsze paliwo i możliwość kupowania wieeeelu rzeczy taniej niż kwota brutto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 05.02.2022 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 No i dodajmy ile firm płaci podatek - wystarczy mieć koszty i wychodzi już 11-16 tys na rękę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 06.02.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Wyższa matematyka.Z przychodu 15 000 brutto, przy stałych kosztach na wysokości min 4000-5000 (ZUSów, samochodów i maszyn nie przeskoczy) zrobić 16 000 na rękę.Daj mi namiar do Twojej księgowej, też dam jej zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.02.2022 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 20k brutto , to 18,4 k netto. ZUS -1,5k , księgowa -200, leasing auta -1,5k, paliwo 1k. To wychodzi 14k netto. Dochodowy wiadomo kiedy wychodzi, a kiedy nie , więc nie będę wnikał w to. Zostaje między 11-14k na rękę . Trochę więcej niż średnia krajowa + temat KUP + auto firmowe W zesniej pisałem o tym, że sporo osób daje wyceny typu M+R+S. Dlatego koszt sprzętu, amortyzacji itp. niekoniecznie wrzucalbym do stałych kosztów (no powiedzmy 500 zł miesięcznie na duperele). Jak jesteś chętny na zmianę księgowej, to mogę Cię skontaktować z jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 06.02.2022 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 20k brutto , to 18,4 k netto. ZUS -1,5k , księgowa -200, leasing auta -1,5k, paliwo 1k. To wychodzi 14k netto. Dochodowy wiadomo kiedy wychodzi, a kiedy nie , więc nie będę wnikał w to. Zostaje między 11-14k na rękę . Trochę więcej niż średnia krajowa + temat KUP + auto firmowe W zesniej pisałem o tym, że sporo osób daje wyceny typu M+R+S. Dlatego koszt sprzętu, amortyzacji itp. niekoniecznie wrzucalbym do stałych kosztów (no powiedzmy 500 zł miesięcznie na duperele). Jak jesteś chętny na zmianę księgowej, to mogę Cię skontaktować z jedną Jeżeli Twoja księgowa liczy tak jak Ty, to naprawdę to powiem, że wspaniałe się dobraliście- gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 07.02.2022 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Jeżeli Twoja księgowa liczy tak jak Ty, to naprawdę to powiem, że wspaniałe się dobraliście- gratulacje Lubię wpisy, które nic nie wyjaśniają w myślach jeszcze nie czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts