Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metodologia wyceny prac wykończeniowych

Recommended Posts

Aż się prosi o of-top...

Policzmy: 10 000 brutto to ~9000 netto czyli ~7500 bez dochodowego.

Czyli 15 000 netto. Uwzględniając urlop 14 000 netto

Za 14 000 netto należy:

- utrzymać firmę, księgowość (2000)

- utrzymać samochód służbowy (leasing na busa plus paliwo 2000)

- zapewnić sobie narzędzia, akcesoria: wiertarki, szlifierki, mieszadła, wiertła, tarcze, papiery ściernie i w cholerę innej drobnicy

- pracować 6 dni w tygodniu (poniedziałek-piątek roboty, soboty wyceny)

- mieć zapas na przestoje, wykruszone roboty w ostatniej chwili

- mieć zapas na niewypłacalnych klientów

Czy to dużo? Jakby przeliczyć na etat (40 roboczogodzin) raczej nawet nie wyjdzie wyjdzie połowa z tej 14.

Jeszcze raz zapytam czy 7 000 netto to duże zarobki za posiadanie fachu w ręku, odwagę i założenie własnej firmy i inwestycje na start?

Dzięki za merytoryczną odpowiedź.

Życzę każdemu jak najlepiej. Im jesteśmy bogatsi, tym silniejsi.

Niemniej w przypadku dawania zleceń interesuje mnie (tak jak np. pracodawcę) uzyskanie podobnego rezultatu za możliwie najniższą cenę.

Założenie byłoby ok, gdyby wykonawcy nie zaczynali od "czy potrzebna będzie faktura?" :D Nawet gdyby wszystko było rozliczane z Fiskusem (bo wiadomo że każdy grzecznie składa każda fuchę do opodatkowania) to i tak myślę że niejeden chciałby wiedzieć 10 tys na rękę + nowe auto + tańsze paliwo i możliwość kupowania wieeeelu rzeczy taniej niż kwota brutto ...

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

20k brutto , to 18,4 k netto. ZUS -1,5k , księgowa -200, leasing auta -1,5k, paliwo 1k. To wychodzi 14k netto. Dochodowy wiadomo kiedy wychodzi, a kiedy nie , więc nie będę wnikał w to. Zostaje między 11-14k na rękę . Trochę więcej niż średnia krajowa + temat KUP + auto firmowe ;)

W zesniej pisałem o tym, że sporo osób daje wyceny typu M+R+S. Dlatego koszt sprzętu, amortyzacji itp. niekoniecznie wrzucalbym do stałych kosztów (no powiedzmy 500 zł miesięcznie na duperele).

Jak jesteś chętny na zmianę księgowej, to mogę Cię skontaktować z jedną ;)

20k brutto , to 18,4 k netto. ZUS -1,5k , księgowa -200, leasing auta -1,5k, paliwo 1k. To wychodzi 14k netto. Dochodowy wiadomo kiedy wychodzi, a kiedy nie , więc nie będę wnikał w to. Zostaje między 11-14k na rękę . Trochę więcej niż średnia krajowa + temat KUP + auto firmowe ;)

W zesniej pisałem o tym, że sporo osób daje wyceny typu M+R+S. Dlatego koszt sprzętu, amortyzacji itp. niekoniecznie wrzucalbym do stałych kosztów (no powiedzmy 500 zł miesięcznie na duperele).

Jak jesteś chętny na zmianę księgowej, to mogę Cię skontaktować z jedną ;)

Jeżeli Twoja księgowa liczy tak jak Ty, to naprawdę to powiem, że wspaniałe się dobraliście- gratulacje