marcin_rz 23.01.2022 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 kilka dni temu w celu szukania pożeraczy prądu podłączyłem rekuperator pod gniazdko z miernikiem energii przy obecnych temperaturach zewnętrznych (poniżej 0) grzałka rekuperatora pracuje non stop z mocą 300-950W wczoraj przez cały dzień rekuperator pociągnął 13KWh, co w skali miesiąca będzie sporym wynikiem w menu (standardowym i instalatora) nie znalazłem żadnej opcji do ustawienia czy tak ma być? czy da radę coś zmienić aby zużycie prądu było mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 23.01.2022 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Kolega z forum doradził mi obniżenie "temperatury komfortu" - zapewne jest to powiązane z warunkiem włączenia grzałki wstępnej. U mnie , po obniżeniu do 19 st, nie włącza się w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.01.2022 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Temperatura komfortu to może być grzałka za rekuperatorem. Ustaw ja na 15 stopni i się nie włączy. Temperatura grzałki przed reku to pewnie z menu serwisowego. Takie zuzycie to kosmos. W grudniu moja centrala wzięła 19kWh ale za cały miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_rz 24.01.2022 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 dostałem informacje od firmy która mi to montowała, że grzałkę uruchamia algorytm w celu ochrony wymiennika przed zamarznięciem i nie da rady jej wyłączyć profil temperatury na rekuperatorze można tylko ustawić na "chłodny" i tam zmienić temperaturę 18 stopni (niżej nie da rady), ale to nic nie pomogło jeszcze informacja dla tych co też będą sprawdzać pobór prądu, żeby nie sugerowali się tym co podaje rekuperator, bo on podaje jedynie pobór prądu przez wentylatory, dopiero po podłączeniu miernika energii do gniazdka widzimy ile rzeczywiście prądu idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.01.2022 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Zdecydowanie pomiar zewnętrznym licznikiem. Jeśli chodzi o grzałkę wstępną to przy zwykłym wymienniku reku nie może wpuścić powietrza o temp poniżej 0. Przy erv spokojnie do -6. Co do grzałki wtórnej to wynalazek jak dla mnie zbyteczny przy dobrze ustawionym nawiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts