Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała parterówka - co wpływa na koszty?

Recommended Posts

Witajcie,

planujemy budowe 'mieszkania' na działce,

mała parterówka do 90m2, salon z aneksem, sypialnia, 3 małe pokoje, łazienka i wc.

Dom miał być mały bo to kompromis między mieszkaniem a domem,

prosta bryła i dach dwuspadowy. Poddasze nieużytkowe ma być tylko wejście na stryszek po opuszczanej drabince żeby schować graty.

Budowa na płycie na szkody górnicze.

Projekt raczej indywidualny żeby ograniczyć korytarze i wszystko zmieścić, z gotowych ewentualnie coś w tym stylu

https://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-a103-umiarkowany-WAJ4089

https://www.extradom.pl/projekt-domu-ka201-sz-PKT1172

Jakie mogą być realne koszty budowy w 2022 do stanu deweloperskiego za m2?

Albo całościowo za taki metraż.

Czy na czymś jeszcze oprócz dachu dwuspadzistego, braku poddasza użytkowego i prostej bryle można oszczędzać?

Co brać dobre a na czym oszczędzać? wiemy że izolacja ma być ok.

Budowa z firmami, lepiej brać jedną na wszystko czy faktycznie można dużo zaoszczędzić biorąć różne firmy do różnych zadań? bo na pewno nie czasu.

Czy dom szkieletowy mógłby wyjść taniej czy przy takim metrażu murowany podobnie?

Za rady żeby budować większy dziękuje, nie chcemy.

Za wszystkie inne będę bardzo wdzięczna,

Daria

to, czego ja nie przewidziałam, to ilość miejsca jaki zajmą wodomierze z plątaniną rur. Utrudniło mi to zagospodarowanie wiatrołapu.

Zwykle woda wprowadzana jest do pom. gospodarczego na parterze. Ale w małych domach nie zawsze ono jest.

1. nie fiksować się na materiał ścian - brać to co jest blisko i dostępne

2. ściany szczytowe można robić z płyt jeśli poddasze nieużytkowe

3. sprawdzać co w danym sezonie wychodzi najtaniej/jaka jest dostępność ekip - strop drewniany/lany/wiązary dachówka/blachodachówka

bo są duże wahania cen materiałów.

4. wg mnie lepiej składać sememu z klocków jeśli chodzi od ekipy - można zaoszczędzić pieniądze kosztem straty czasu - zależy co dla was jest priorytetem

5. brać pod uwagę, że dostaniecie na forum ceny budowy z lat 2020-21, a większość kosztów będziecie pewnie ponosić 2023. Więc warto założyć 20-30% rezerwy.

(Jeśli trend wzrostu cen się utrzyma).