Bocian71 24.01.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Witam, jestem w trakcie montażu instalacji fotowoltaicznej i mam w związku z tym kilka pytań: 1. Chciałbym podłączyć panele w sposób eliminujący powstanie niekorzystnej pętli indukcyjnej. Poniżej przedstawiłem szkic rozmieszczenia paneli oraz prowadzenie przewodów DC - czy jest to optymalne rozwiązanie? Okrąg w rogu to przepust dachowy. 2. Co zrobić z nadmiarem fabrycznych przewodów, które zostają pod panelami? Mogą pozostać zwinięte w pętlę? 3. Czy jest obowiązek stosowania ograniczników po stronie AC oraz DC, gdy nie posiadam instalacji odgromowej? Jeśli tak, to jaki typ jest wymagany? Instalacja odbiorcza w układzie sieci TN-S, po stronie DC będą podłączone 2 stringi jak poniżej - w sumie 6,3 kWp. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.01.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Jesteś w trakcie jakiegoś projektu a nie masz go opracowanego do końca?Znaczy wezmę psa ze schroniska a co będzie później zobaczymy, Jak 7 lat temu robiłem PV na dachu miałem zaplanowany każdy etap od instalacji po zgłoszenie a Ty masz plan zamontować PV?Ja pierdziu ludzie głupieją i to z roku na rok. Ludziki kupują też bochen 1kg chleb za 10 zł, a koszt jego upieczenia to max 3 zł. Jest też pszenno żytni na maślance po 40 zł/kg piekę kosztuje 8 zł za 2 kg. Za wódę płacą 40zł/l kiedy koszt to max 3 zł w przemyśle domowym a nie chemicznym. Edytowane 25 Stycznia 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.01.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Jesteś w trakcie jakiegoś projektu a nie masz go opracowanego do końca? Znaczy wezmę psa ze schroniska a co będzie później zobaczymy, Jak 7 lat temu robiłem PV na dachu miałem zaplanowany każdy etap od instalacji po zgłoszenie a Ty masz plan zamontować PV? Ja pierdziu ludzie głupieją i to z roku na rok. Ludziki kupują też bochen 1kg chleb za 10 zł, a koszt jego upieczenia to max 3 zł. Jest też pszenno żytni na maślance po 40 zł/kg piekę kosztuje 8 zł za 2 kg. Za wódę płacą 40zł/l kiedy koszt to max 3 zł w przemyśle domowym a nie chemicznym. Produkujesz się a nic nie powiedziałeś , bo to co napisałeś to każdemu zwisa , było pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocian71 26.01.2022 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Jesteś w trakcie jakiegoś projektu a nie masz go opracowanego do końca? Znaczy wezmę psa ze schroniska a co będzie później zobaczymy, Jak 7 lat temu robiłem PV na dachu miałem zaplanowany każdy etap od instalacji po zgłoszenie a Ty masz plan zamontować PV? Ja pierdziu ludzie głupieją i to z roku na rok. Ludziki kupują też bochen 1kg chleb za 10 zł, a koszt jego upieczenia to max 3 zł. Jest też pszenno żytni na maślance po 40 zł/kg piekę kosztuje 8 zł za 2 kg. Za wódę płacą 40zł/l kiedy koszt to max 3 zł w przemyśle domowym a nie chemicznym. Skąd wiesz, że nie miałem opracowanego planu działania? Jest to moja pierwsza instalacja i w trakcie prac wychodzą różne zmiany, więc wolę się zatrzymać, skonsultować problem i zrobić zgodnie ze sztuką niż robić szybko i byle jak... Jeśli, jak piszesz, zrobiłeś już instalację PV i masz wiedzę w tym temacie, to mógłbyś podzielić się swoim doświadczeniem - od tego są takie miejsca jak właśnie to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 26.01.2022 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Witam, jestem w trakcie montażu instalacji fotowoltaicznej i mam w związku z tym kilka pytań: 1. Chciałbym podłączyć panele w sposób eliminujący powstanie niekorzystnej pętli indukcyjnej. Poniżej przedstawiłem szkic rozmieszczenia paneli oraz prowadzenie przewodów DC - czy jest to optymalne rozwiązanie? Okrąg w rogu to przepust dachowy. 2. Co zrobić z nadmiarem fabrycznych przewodów, które zostają pod panelami? Mogą pozostać zwinięte w pętlę? 3. Czy jest obowiązek stosowania ograniczników po stronie AC oraz DC, gdy nie posiadam instalacji odgromowej? Jeśli tak, to jaki typ jest wymagany? Instalacja odbiorcza w układzie sieci TN-S, po stronie DC będą podłączone 2 stringi jak poniżej - w sumie 6,3 kWp. Dziękuję za pomoc 1. Szkic o.k. 2. Im mniejsze pole wewnętrzne pętelki - tym lepiej. Zrób na modłę "w tę i nazad" - będzie dobrze. 3. "Odgromówka" to coś innego niż "przepięciówka". Nie zastanawiaj się tylko montuj. I nie żałuj na solidne uziemienie robocze (niezależne od uziemienia instalacji odgromowej). Przy TN-S powinieneś mieć uziemienie przewodu PE. Jeżeli jest porządnie wykonane, a najlepiej połączone z uziomem fundamentowym, to powinno spełnić zadanie dla PV. Pomiary impedancji powiedzą Ci prawdę. P.S. Dublet wzajemnej adoracji z reguły poucza i wyśmiewa. Musisz się przyzwyczaić do ignorowania zaczepek, bo inaczej skończy się pyskówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocian71 26.01.2022 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 2. Im mniejsze pole wewnętrzne pętelki - tym lepiej. Zrób na modłę "w tę i nazad" - będzie dobrze. Coś takiego jak poniżej będzie lepsze? Jedni piszą, że te pętle trzeba ograniczać, inni - że nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 26.01.2022 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Coś takiego jak poniżej będzie lepsze? Jedni piszą, że te pętle trzeba ograniczać, inni - że nie ma to znaczenia. Tak jest w porządku. Połączenia oryginalnych przewodów (zapasy) zrób bez kółka/pętli (tam i z powrotem). Pętle nie mają znaczenia do pierwszego bliskiego wyładowania atmosferycznego. Naturalnie jak uderzy bezpośrednio w panele to też nie ma znaczenia:p. Ale po co ryzykować w pozostałych przypadkach. Moja propozycja: https://drive.google.com/file/d/16SnboexJj0gpj7Jzw8YvRcQ8oNDM_74u/view?usp=sharing Edytowane 26 Stycznia 2022 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky87vx 21.10.2023 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Witam, Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, czy przy takim podłączeniu może wystąpić pętla indukcyjna, ewentualnie czy można to jakoś prościej podłączyć w dwa stringi, połowa paneli z prawej w jeden i druga połowa z lewej w drugi. . a może tak było by lepiej: prawa strona wygląda ładnie ale po lewej już się komplikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.10.2023 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 A nie lepiej zrobić jeden string ? jak falownik pozwala oczywiście zyskasz na napięciu a to zawsze szybciej rano wstaje i później wieczorem kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2023 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 prawa strona wygląda ładnie ale po lewej już się komplikuje Zrób string 2 jak lustrzane odbicie 1. Albo połącz w jeden string, jak falownik udźwignie. O ile nie ma żadnego cienia przez cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts