Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja fotowoltaiczna DIY - prowadzenie przewodów i ograniczniki przepięć

Bocian71

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie montażu instalacji fotowoltaicznej i mam w związku z tym kilka pytań:

1. Chciałbym podłączyć panele w sposób eliminujący powstanie niekorzystnej pętli indukcyjnej. Poniżej przedstawiłem szkic rozmieszczenia paneli oraz prowadzenie przewodów DC - czy jest to optymalne rozwiązanie? Okrąg w rogu to przepust dachowy.

panele.png

2. Co zrobić z nadmiarem fabrycznych przewodów, które zostają pod panelami? Mogą pozostać zwinięte w pętlę?

3. Czy jest obowiązek stosowania ograniczników po stronie AC oraz DC, gdy nie posiadam instalacji odgromowej? Jeśli tak, to jaki typ jest wymagany? Instalacja odbiorcza w układzie sieci TN-S, po stronie DC będą podłączone 2 stringi jak poniżej - w sumie 6,3 kWp.

Dziękuję za pomoc

Jesteś w trakcie jakiegoś projektu a nie masz go opracowanego do końca?

Znaczy wezmę psa ze schroniska a co będzie później zobaczymy,

Jak 7 lat temu robiłem PV na dachu miałem zaplanowany każdy etap od instalacji po zgłoszenie a Ty masz plan zamontować PV?

Ja pierdziu ludzie głupieją i to z roku na rok.

Ludziki kupują też bochen 1kg chleb za 10 zł, a koszt jego upieczenia to max 3 zł. Jest też pszenno żytni na maślance po 40 zł/kg piekę kosztuje 8 zł za 2 kg. Za wódę płacą 40zł/l kiedy koszt to max 3 zł w przemyśle domowym a nie chemicznym.

Edytowane przez marcinbbb

Jak 7 lat temu robiłem PV na dachu miałem zaplanowany każdy etap od instalacji po zgłoszenie a Ty masz plan zamontować PV?

Ludziki kupują też bochen 1kg chleb za 10 zł, a koszt jego upieczenia to max 3 zł. Jest też pszenno żytni na maślance po 40 zł/kg piekę kosztuje 8 zł za 2 kg. Za wódę płacą 40zł/l kiedy koszt to max 3 zł w przemyśle domowym a nie chemicznym.

Produkujesz się a nic nie powiedziałeś , bo to co napisałeś to każdemu zwisa , było pytanie.

Skąd wiesz, że nie miałem opracowanego planu działania? Jest to moja pierwsza instalacja i w trakcie prac wychodzą różne zmiany, więc wolę się zatrzymać, skonsultować problem i zrobić zgodnie ze sztuką niż robić szybko i byle jak...

Jeśli, jak piszesz, zrobiłeś już instalację PV i masz wiedzę w tym temacie, to mógłbyś podzielić się swoim doświadczeniem - od tego są takie miejsca jak właśnie to forum.

Witam,

jestem w trakcie montażu instalacji fotowoltaicznej i mam w związku z tym kilka pytań:

1. Chciałbym podłączyć panele w sposób eliminujący powstanie niekorzystnej pętli indukcyjnej. Poniżej przedstawiłem szkic rozmieszczenia paneli oraz prowadzenie przewodów DC - czy jest to optymalne rozwiązanie? Okrąg w rogu to przepust dachowy.

panele.png

2. Co zrobić z nadmiarem fabrycznych przewodów, które zostają pod panelami? Mogą pozostać zwinięte w pętlę?

3. Czy jest obowiązek stosowania ograniczników po stronie AC oraz DC, gdy nie posiadam instalacji odgromowej? Jeśli tak, to jaki typ jest wymagany? Instalacja odbiorcza w układzie sieci TN-S, po stronie DC będą podłączone 2 stringi jak poniżej - w sumie 6,3 kWp.

Dziękuję za pomoc

1. Szkic o.k.

2. Im mniejsze pole wewnętrzne pętelki - tym lepiej. Zrób na modłę "w tę i nazad" - będzie dobrze.

3. "Odgromówka" to coś innego niż "przepięciówka". Nie zastanawiaj się tylko montuj. I nie żałuj na solidne uziemienie robocze (niezależne od uziemienia instalacji odgromowej). Przy TN-S powinieneś mieć uziemienie przewodu PE. Jeżeli jest porządnie wykonane, a najlepiej połączone z uziomem fundamentowym, to powinno spełnić zadanie dla PV. Pomiary impedancji powiedzą Ci prawdę.

P.S.

Dublet wzajemnej adoracji z reguły poucza i wyśmiewa. Musisz się przyzwyczaić do ignorowania zaczepek, bo inaczej skończy się pyskówką.

Coś takiego jak poniżej będzie lepsze? Jedni piszą, że te pętle trzeba ograniczać, inni - że nie ma to znaczenia.

panele2.png

Tak jest w porządku. Połączenia oryginalnych przewodów (zapasy) zrób bez kółka/pętli (tam i z powrotem). Pętle nie mają znaczenia do pierwszego bliskiego wyładowania atmosferycznego. Naturalnie jak uderzy bezpośrednio w panele to też nie ma znaczenia:p. Ale po co ryzykować w pozostałych przypadkach.

Moja propozycja:

https://drive.google.com/file/d/16SnboexJj0gpj7Jzw8YvRcQ8oNDM_74u/view?usp=sharing

Edytowane przez niedowiarek

• 1 year później...

Witam,

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, czy przy takim podłączeniu może wystąpić pętla indukcyjna, ewentualnie czy można to jakoś prościej podłączyć w dwa stringi, połowa paneli z prawej w jeden i druga połowa z lewej w drugi.

9019193900_1697836972_thumb.jpg.

a może tak było by lepiej:

2748299800_1697845403_thumb.jpg

prawa strona wygląda ładnie ale po lewej już się komplikuje